dinsdag 14 april 2015
written by St Paul

‘The Zombies met In Your Head!’ Een Column Over Fietstassen, Bamiblokken En Een Pubquiz In Hilvarenbeek.

Ik (opgetogen): Spreek ik met de Gammele Geit?
Hij: Ja.
Ik: Is er vanavond een pubquiz?
Hij: Nee.
Ik: Maar op jullie site…
Hij: Dat was vorige week.
Ik: Geen quiz dus in de Gammele Geit?
Hij (verveeld): Het is feestavond in de Gammele Geit.

1621770_602966109795448_60080534_n
Zaterdag. Ik hoef niet te werken en hang bij vriend Remco op de bank. Na onze overwinning op de Beuningse Boys hebben we honger naar meer. Meestal betekent dat een bezoek aan een sportfondsenbad ergens in het land. Dit keer zijn de zinnen gezet op een pubquiz. In de omgeving is niks, dus googelen we op ‘zaterdag 11 april’ en ‘pubquiz’. Groningen voelt net wat te ver, maar de Gammele Geit in Geldrop moet te doen zijn. Na een telefoongesprek blijkt de Gammele Geit daar zelf anders over te denken.

Resterende opties zijn café’s in Barendrecht, Hilversum en Hilvarenbeek. Hillybeek is sinds een paar jaar het Mekka van de muziekliefhebber en we zijn benieuwd hoe het er daar op een doodgewone zaterdagavond aan toe gaat. De site belooft ‘vooraf, tussendoor en achteraf entertainment’. Entertainment! Wij zijn om. Even een telefoontje naar de Gouden Carolus en onze deelname is verzekerd.

image-3905348
Bij aankomst blijkt de avond georganiseerd door Stichting Openluchttoneel Hilvarenbeek. Als ik de deur opendoe springt er een bolle meneer verkleed als oorlogsveteraan, orkestleider én circusdirecteur voor mijn neus. Hij gilt dat we ons moeten gedragen en probeert onderwijl indringend te kijken. Ik denk aan tante Tillie die bij elke gelegenheid waar alcoholische versnaperingen geserveerd werden de onbedwingbare behoefte kreeg om Tina Turner na te doen. Beleefd grinnikend melden we ons bij de quizmaster. In de zaal klinkt Tainted Love. ‘Soft Cell!’ roept Remco. ‘Gloria Jones!’ roep ik terug. ‘Marc Bolan’ knipoogt de quizmaster. ‘T-Rex’ bromt de circusdirecteur. Dit zou zo maar eens een hele mooie avond kunnen worden.

10339665_821520297901300_5688649091698754997_n
De Gouden Carolus stroomt vol. Wij beginnen vast aan de foto-ronde. Tien plaatjes van horecagelegenheden in series. Moe’s uit The Simpsons. Monk’s Café uit Seinfeld. Arnold’s uit Happy Days. Terwijl hoofden gebroken worden over een plaatje van Jason Priestly aan een bar in Beverly Hills 91210, begint ook de eerste ronde. De beste quizzen zijn moeilijk maar onderhoudend en zitten vol puntjevandetongmomenten. De antwoorden die je niet weet zijn dermate prikkelend, interessant of origineel dat ze je de rest van je leven bij zullen blijven. Hopelijk.

De Amerikanen waren het eerst op de maan, is de maan daarmee ook van Amerika? *

Hoe kwam The Lonely Tree Of Tenere aan zijn einde? **

Hoe heet het toneelstuk van Shakespeare over twee zussen en de aanbidders die op zoek gaan naar een echtgenoot voor de oudere zodat ook de jongere mag trouwen? ***

Hoeveel wenkbrauwen hebben Bert & Ernie samen? ****

Na drie schalen bitterballen is het tijd voor de tussenstand. Wij staan met vier andere teams op de eerste plaats. Bijna iedereen speelt in groepjes van zes. Remco en ik spelen met zijn tweetjes. Het gegeven dat twee jongens (uit Nijmegen en Utrecht) aan kop gaan, maakt van ons per direct dé bezienswaardigheid van Hilvarenbeek. De plaatselijke Nordic Walking vereniging komt een biertje brengen en op de wc verontschuldigt men zich uitvoerig voor het gebrek aan algemene kennis. Remco geneert zich. Ik vind het heerlijk. Het leven als Wes Anderson film.

De quiz gaat verder. Met die algemene kennis in het dorp valt het wel mee. De teams liggen dicht bij elkaar. Wat eerder in ons voordeel weegt is de alcoholconsumptie van de rest. Ergens midden in een vraag valt er een kalende meneer half op mijn schoot en begint aan een mop over hoeren en Brabant. Nog voor de ontknoping wordt hij weer opgeëist door zijn team. “Berry, muziek, dah vinde gij mooi!”.

De laatste ronde is de muziekronde. Tijdens The Cranberries hoor ik de buren -die inmiddels het stadium van fluisteren ver achter zich gelaten hebben- tegen elkaar roepen: ‘The Zombies met In Your Head!’ Onze kansen op de eindoverwinning stijgen met de minuut. Omgekeerd evenredig aan de inhoud van het gemiddelde glas. Om de spanning op te voeren toont de quizmaster vast het prijzenpakket voor de winnaars. Een tegoedbon voor tien worstenbroodjes. Een gratis bezoek aan de kapper. En als klapper fietstassen ter waarde van vijfenvijftig euro.

Worstenbrood!

Judas Priest luidt de quiz uit. Remco en ik gaan uit van een vijfde plaats en de gratis bril van Fashion Eyes Hilvarenbeek. Of we nog een bamiblok lusten? Voor de prijs van een Utrechts biertje krijg je hier een geweldige quiz, bergen bittergarnituur en een warenhuis aan prijzen (voor de eerste tien teams). De fotografe vraagt iedereen die ook maar enigszins op een foto zou kunnen eindigen om toestemming. Echt veel tijd om te mijmeren over het leven in de provincie is er niet, want anderhalve gehaktstaaf later is het alweer tijd voor de einduitslag.

Net als bij de fameuze Bossche Popquiz worden hier alle teams uitvoerig vermeld. Tientallen malen klappen wij braaf in de handen. Totdat er nog maar twee teams over blijven en onze teamnaam nog steeds niet genoemd is. Ik doe een mentale kraanvogel terwijl de presentator het verlossende woord extra lang introduceert. Het voltallige café staart ons aan. Alsof zij allang weten wat er nu gezegd gaat worden.

Gedachten gaan uit naar de slotscene van Little Miss Sunshine. Ik zie ons in de kelder van de Gouden Carolus zitten. De oorlogsveteraan vertelt dat we mogen gaan als we beloven nooit meer aan een quiz in Hilvarenbeek mee te doen. Remco zegt dat ie trots op mij is en samen rijden we de nacht in. De quizmaster heeft echter andere plannen en na vier uur kwissen klinkt de keiharde realiteit over de speakers:

“En de winnaar van de Gouden Carolus Pubquiz is… Just The Two Of Us!!!!”

17612_821516944568302_1569785501658542791_n

*       Nee
**     Omvergereden door een dronken automobilist
***   The Taming Of The Shrew
**** Één!