vrijdag 11 oktober 2013
written by Wilbert Leering

“We wilden een avond maken zoals het platform bedoeld is”

Dit interview over Perfect Night Out in het bijzonder (en Perfects.nl in het algemeen) werd op 11 oktober gepubliceerd op 3voor12 Utrecht. Tekst: Marc van der Laan.

In maart 2013 werd perfects.nl gelanceerd. Hoewel helemaal van deze tijd vindt het playlistplatform zijn oorsprong in de jaren negentig, bij de mixtape. Op zondag 20 oktober vieren de oprichters een verlaat lanceringsfeestje in EKKO waarbij ze meteen een ode brengen aan Elliott Smith, één van de grootste singer-songwriters ooit (en niet alleen volgens onze redacteur). We belden met mede-initiatiefnemer Wilbert Leering over het ontstaan van deze toch wel serieuze hobby. Leering: “We zijn zelf grootgebruikers”.

Mixtapes
Goede ideeën liggen soms voor het oprapen. Dat geldt ook voor perfects.nl, de site die meer dan 450 (en de teller loopt nog door) door kenners en liefhebbers van artiesten/bands, genres en sfeer gemaakte playlist bundelt. “In het midden van de jaren negentig begon Niels (Aalberts, red.) mixtapes voor mij te maken”, vertelt mede-initiatiefnemer Wilbert Leering over de oorsprong. “Zo is bij mij de liefde voor mixtapes ontstaan. Later groeide dat steeds meer uit. Op een gegeven moment zaten we in zo’n groep waar je ook voor vreemden een tape of cd samenstelde en die dan uitwisselde.“

Internet maakte het vervolgens mogelijk om een breder platform voor deze hobby te creëren. Rond 2007 kon Leering bij een werkgever gaan bloggen. Hij realiseerde zich dat hij ook muziek online kon zetten. “In eerste instantie waren dat nog steeds mixtapes. De eerste tape die echt over een genre ging was Perfect Bossa Nova van Guuz Hoogaerts. ‘Dit is grappig’, dacht ik, ‘daar moeten we meer mee doen.’ Vanaf 2007 is het een wekelijks ding geworden. In 2008 ging Niels ook bloggen en vroeg hij of hij ze ook op zijn blog kon zetten.”

Na Spotify
In het begin bestonden de playlists uit muziekbestanden voor PC en Mac die via sites als YouSendIt en WeTransfer beschikbaar werden gesteld. Omdat dat echter niet voor 100% legaal is begon die werkwijze steeds meer te knagen. “Toen kwam Spotify en hebben we een tijdje beiden gedaan”, legt Leering uit. “Op een gegeven moment stond er zoveel muziek op Spotify en zagen we ook steeds meer mensen die een account hadden dat we zeiden ‘kappen met dat downloaden’.” Stoppen met de inmiddels uit de hand gelopen hobby was echter geen optie. Met de groei van streamingdiensten ontstond het idee om alle verzamelde playlists op één plek bij elkaar te brengen. Leering en Aalberts riepen de hulp in van journalist Norbert Pek, die al een aanzienlijk aantal Perfects had samengesteld, en Luuk Kloosterboer voor de techniek en op 25 maart 2013 ging perfects.nl van start. “Toen bleek dat we al 350 playlists hadden was dat wel een ding hoor!”

Curatie
Het idee achter de Perfects is hetzelfde gebleven. “We doen het altijd voor onszelf en we zijn zelf dan ook grootgebruikers. Een nieuwe Perfect ontstaat dan ook vaak omdat ik die zelf wil hebben”, zegt Leering lachend. Curatie, de duiding, is belangrijk bij het samenstellen van de playlist en daar voorziet perfects.nl dan ook in. “Het zijn verzamelaars, maar niet per se de best of. De lijst moet een verhaal vertellen of de ontwikkeling van een bepaalde artiest laten horen. Degene die het dat verhaal vertelt en de tekst erbij, we noemen dat de bijsluiter, zijn cruciaal. Soms hebben we playlists met alleen maar sfeer, een perfect zondagochtend bijvoorbeeld, en dan is geen verhaal meer nodig. Maar als we specifiek iets doen rond een artiest dan vinden we een introductie in de vorm van minstens twee à drie alinea’s tekst belangrijk.”

Elke maandag, woensdag en vrijdag verschijnen er nieuwe Perfects. Op dit moment hebben ze er zo’n tachtig op voorraad en elke week komen daar vijf à zes nieuwe bij. Ook over het online zetten wordt nagedacht: “Sommige Perfects zijn naar achteren geschoven omdat ze te seizoensgebonden of te vroeg zijn. We wisten bijvoorbeeld dat Arctic Monkeys een nieuw album zou uitbrengen, we kregen de Perfect echter twee maanden te vroeg. Dan stellen we hem uit, vult de maker hem aan met nieuw werk en dan pas gaat hij online. En als er sprake is van een bepaalde urgentie, zoals deze week met Jungle By Night, dan mag een Perfect ook tussendoor.” Met 1.300 à 1.400 bezoekers per dag voorziet perfects.nl in een behoefte, ook voor mensen die wat minder actief zijn op het internet. “Ik dacht dat het vooral op de sociale media zou leven maar het verkeer dat op de klassieke manier naar de website komt is veel groter. Buiten Facebook en Twitter leeft het dus ook.”

Perfect Night Out
Op zondag 20 oktober is het mogelijk om een aantal van de samenstellers van de lijsten in levende lijve te ontmoeten. In samenwerking met EKKO wordt ‘Perfect Night Out’ georganiseerd, waarbij ’s middags een ode wordt gebracht aan singer-songwriter Elliott Smith en ’s avonds gedanst kan worden op de beste liedjes. “Perfect Night Out moet een feestje worden voor iedereen met een gezonde muziekverslaving, waaronder alle mensen die een Perfect hebben gemaakt. Een groot deel daarvan kennen we maar er zijn er ook nog veel die we nog nooit hebben gezien. Een verlaat lanceringsfeestje zeg maar.” Dat de avond deels in het teken staat van Elliott Smith is min of meer toeval vertelt Leering: “Toen we met Eduard Versteege van EKKO in de agenda keken op zoek naar een geschikt moment bleek de datum die we op het oog hadden de sterfdag van Elliott Smith te zijn. Nu is dat een artiest waar we veel mee hebben en dit was een mooie reden om een live-deel aan de dag toe te voegen. We maken live een Perfect Elliott Smith.“ awkward i, Marien Dorleijn (Moss), Pien Feith, Roy Santiago en bandleden uit Color Reporters en El Pino & The Volunteers spelen aan het einde van de middag hun favoriete nummers van Elliott Smith. ‘s Avonds draaien DJ St Paul en Aux Tha Masterfader hun ideale set in de zaal en in het café zetten enkele samenstellers van Perfects.nl hun favoriete muziek op. “We wilden een avond maken zoals het platform bedoeld is”, sluit Leering af. “We hebben er veel plezier aan en delen dat graag met velen.”

blokkenschema_def

Mede-initiatiefnemer Norbert Pek heeft voor ons een playlist samengesteld met favoriete Elliott Smith-nummers van hemzelf, maar ook favorieten van alle deelnemende muzikanten. Een behoorlijk aantal nummers uit deze lijst wordt ook op de tribute gespeeld. Een verdere uitleg is dit keer niet nodig, de nummers spreken voor zichzelf!