dinsdag 28 oktober 2014
written by St Paul

Tien Covers Die Je Niet Wilt Horen Op Station Zuilen.

Een natte herfstavond, ook op station Zuilen. Ik heb net mijn trein gemist. Door de speakers schalt I Was Made For Loving You in de versie van Waylon, uit de succesvolle DWDD Guilty Pleasures serie. Mijn nekharen zijn lood- en loodzwaar van alle regen, maar staan desondanks rechtovereind.

RegenStationIerland

Even over die Guilty Pleasures. Waarom schamen voor iets dat je mooi vindt? Vooruit, ik zeg -gevraagd naar mijn muzieksmaak- ook niet als eerste Nick Kamen, Alan Parsons Project of Taylor Swift. Maar als er al iets leuk is aan een nummer als I Promised Myself dan is het juist het kitscherige, wat ongemakkelijke maatpak waarin het mooie liedje gegoten is. De wrijving tussen vorm en inhoud draagt bij aan de Guilty Pleasure ervaring. Haal die wrijving weg en ga in volle ernst als de doorleefde rocker die je niet bent I Was Made For Loving You zingen en er blijft weinig over.

Gelukkig zit in elk drama een lijstje.

C&C Music Factory – In The Name Of Love (Origineel Door U2)

U2 heeft met Helter Skelter een van de meest zaadloze covers uit de rockgeschiedenis op hun naam staan, maar iemand die op zijn rug ligt trap je niet na. In plaats daarvan nomineer ik graag een mooi nummer van U2 dat door C&C Music Factory ooit vakkundig verbouwd werd tot een parodie op de jaren negentig.

Duran Duran – 911 Is A Joke (Origineel Door Public Enemy)

‘They be laughin’ at ya while you’re crawlin’ on your knees’. Ietwat moeilijk voor te stellen bij de jongens van Duran Duran, dit probleem. Daarnaast heeft het bellen van 911 vanuit Engeland niet bijster veel zin.

Ricky Martin – Susanna (Origineel Door V.O.F. De Kunst)

Een jonge Ricky Martin covert Suzanne van V.O.F. de Kunst terwijl hij over de grond kruipt in een verlaten en winderig vakantie oord. Waar zijn Geer en Goor als je ze nodig hebt?

Rockwell – Taxman (Origineel Door The Beatles)

De zoon van Motown baas Berry Gordy en halfbroer van Redfoo (LMFAO) kreeg ooit voor zijn verjaardag wat studiotijd met Michael Jackson cadeau. Het resultaat was de enorme jaren tachtig hit Somebody’s Watching Me. En vervolgens problemen met de belastingen.

Jessica Simpson – These Boots Are Made For Walking (Origineel Door Nancy Sinatra)

Een agrarische variant op Beyoncé. Niet geheel geslaagd. Zeg het vooral als ik ernaast zit.

H-Town – A Thin Line Between Love And Hate (Origineel Door The Persuaders)

Dat geluid op 29 seconden? En op 37 seconden? En door het hele nummer heen! Zelfs de producer had een hekel aan deze versie, zoveel blijkt.

Attack Attack – I Kissed A Girl (Origineel Door Katy Perry)

Hier voorzien van een onofficiële homemade video, gemaakt met vintage Attack Attack beeldmateriaal.

Limp Bizkit – Faith (George Michael)

Een lelijkere cover dan Behind Blue Eyes. In het oeuvre van Limp Bizkit is alles mogelijk. George Michael schijnt nog regelmatig gillend wakker te worden hiervan.

Giovanca – I Hear A Symphony (Origineel Door The Supremes)

Giovanca kan heus wel zingen, maar mag het wat minder gezellig? ‘Ohh, hi hi, een xylofoon, daar ga ik eens eventjes tegenaan tikken. Ohhh, hoe hoe, het maakt geluid, hi hi’. Dit haalt alle soul uit soul. Geef mij dan maar Guus Meeuwis!

Miley Cyrus (Maar natuurlijk!) – Smells Like Teen Spirit (Origineel Door Nirvana)

“I want to play a song by one of the artists that inspired me. Without them I wouldn’t be here. They are the ones who gave me the strength and courage to do this. I hope I can be that person for you guys.”

Omdat liefhebben zoveel prettiger is dan haten, wil ik nog even wijzen op de gisteren verschenen Top 50 Covers door de NME en jullie achterlaten met vijf geweldig geslaagde covers uit mijn eigen platenkast. Enjoy!

Nico – I’m Not Saying

Origineel door Gordon Lightfoot, ook bekend van het origineel van I You Could Read My Mind.

Ray Mang – Look Into My Eyes

Origineel door Tangerine Dream, gebruikt in de film Risky Business met een toen al ernstig kijkende Tom Cruise.

Dinosaur Jr. – Entertainment

Origineel door Phoenix. Klik hier voor een live transitie van origineel naar cover op het Primavera festival.

Prince Fatty – Shimmy Shimmy Ya

Origineel door Ol’ Dirty Bastard, met samples van Stevie Wonder en The Emotions. Hier in de door Breaking Bad bekend geworden versie van Prince Fatty.

The Jesus And Mary Chain – My Girl

Origineel door The Temptations. Ook dit haalt alle soul uit soul, maar drie minuten naar je schoenen staren was zelden zo aangenaam.

Oké, nog eentje dan. De cover die een eind maakt aan alle covers. De moeder…