maandag 30 september 2013
written by Wilbert Leering

St Paul’s Maand in Liedjes aka Perfect September

Met veel trots en alle andere soorten van genoegen mogen wij zo dadelijk het woord geven aan St Paul. Onze favoriete dj en tevens onze – en sinds vandaag ook die van u – pêcheur d’or. Het goud dat hij vangt tijdens een maand zal rond het einde van die maand alhier worden getoond. Een Perfect ‘Vul Naam Van De Maand In’ dus, maar dan gemaakt met songs – of remixes daarvan – die zich (vaak) niet terug laten vinden op Spotify of Deezer. En vergeet St Paul’s geweldige verhalen niet, die met dat goud naar boven komen. Ennnn (laat ‘en’, hoor!)…St Paul draait natuurlijk tijdens onze Perfect Night Out op 20 oktober.

“Midden op de zee van verschenen liedjes ben ik graag uw Steve Zissou. Vissen naar nuggets. Dag in, dag uit. Hier tien liedjes die mijn afgelopen maand gekleurd hebben. Flavor Of The Month roepen The Posies en Black Sheep dan. Laat het smaken!

stevezissou

Bill Callahan – Javelin Unlanding

Sometimes it’s hard to know when to call it an evening. The only words I’ve said today are ‘beer’ and ’thank you’. Beer. Thank you. Spring looks bad lately anyway, like death warmed over. Zomaar een tekstuele mash up uit drie liedjes van het laatste album van Bill Callahan. De schoonheid van Dream River kabbelt geruststellend door het oog van een voortdurend apocalyptische storm. Kapitein Callahan lijkt alleen maar beter te worden met de jaren. Petje op? Petje af!

Twin Shadow – Old Love/ New Love

Vergeet Miley Cirus, Grand Theft Auto was dé hit van september. Ik ben geen gamer, maar de muziek van GTA hou ik wel altijd in de gaten. No Sex For Ben van The Rapture hoorde ik daar voor het eerst en is al jaren een winnaar op iedere dansvloer. Met Old Love/ New Love gaat waarschijnlijk hetzelfde gebeuren. Om vast een handje te helpen had ik via twitter aan Calvin Harris voorgesteld het nummer te remixen. Niks teruggehoord.

7th Avenue Aviators – You Should O Held On

Als vingerwijzing naar de dit najaar te verschijnen film Northern Soul zond BBC2 afgelopen week de bijzonder charmante documentaire Keep The Faith uit waarin een aantal Britten terugkijkt op hun jeugd in de jaren zeventig. Zonder geld. Maar met een liefde. Liefde voor obscure soulplaatjes. Zoals deze nugget.

https://www.youtube.com/watch?v=f1qsrH4_psA

Elephant Stone – Masters Of War

Niet alleen een klassieke popsong, ook een geweldige band. Elephant Stone. De publiekslieveling van het Into The Great Wide Open Festival staat later deze week nog in EKKO Utrecht, Eureka Zwolle en Rotown Rotterdam. Gaat dat zien. De onlangs verschenen tweede plaat is ‘album van het jaar’ materiaal.

Ed Askew – Roadio Rose

Ed Askew staat dan weer op het aankomende Le Guess Who? Festival. Hij komt samen met een andere folk legende, Linda Perhacs. Een bijzondere boeking, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld Vashti Bunyan en Karen Dalton hebben zij nooit echt een georganiseerde revival gekend. Voor Linda Perhacs is het de eerste show in Europa. Dit homemade (oh understatement) promofilmpje van Ed Askew is even ongemakkelijk als ontroerend.

Nadia Ksaiba – Virtual Lover

Erol Alkan twitterde als eerste over Nadia Ksaiba. Iets met leggings en electropop. Een prima combinatie zo blijkt wanneer Virtual Lover op repeat staat. Nadia weet dan weer wel raad met een thuis gebakken promofilmpje.

Zero 7 – Don’t Call It Love

Nog zo’n vloervuller. Minder electro. Meer Fleetwood Mac. En de drumcomputer van Prince. De laatste schijf van Zero 7 die ik aangeraakt heb dateert alweer uit 1998, een dramatische remix van Terry Callier’s Love Theme From Spartacus. En nu ligt daar ineens een kakelverse twaalf op de draaitafel. De B-kant is favoriet.

https://www.youtube.com/watch?v=Rojz8D1owfo

Splashh – Lemonade

Sommige albums kennen een idioot lang voortraject. Lente 2012 verscheen de eerste video voor All I Wanna Do. Een jaar later de tweede voor hetzelfde nummer. Andere singles werden in de tussentijd uitgebracht. Allemaal even sterk. Het wachten op het album is inmiddels beloond. En hoe. Ze hebben niet alleen de hype, maar ook de liedjes. Komende maand te zien in Luik, Rotterdam en Utrecht.

https://soundcloud.com/trust-management/lemonade-by-splashh

Arthur Russell – A Little Lost

In Utrecht staat Splashh op Pissing In The Wind. Een eigenwijze avond, door liefhebbers voor liefhebbers. Ik organiseer in samenwerking met Pissing In The Wind ook vertoningen van muziekdocumentaires in Louis Hartlooper. Op 21 oktober is het de beurt aan Wild Combination. Een bescheiden maar indrukwekkend portret van een grillig genie, Arthur Russell.

Majid Jordan – Chill Pad Deluxe

Voorheen werkzaam als Good People. Majid Jordan is een duo dat door hun bijdrage aan Drake’s laatste single Hold On, We’re Going Home in rap tempo zieltjes wint. Aan de site wordt gewerkt en een twitteraccount is voorzichtig opgestart. History in the making.