dinsdag 2 december 2014
written by St Paul

Pieces Of Tomorrow. Een Terugblik Met De Mooiste Arrangementen Uit De Pop- En Soulgeschiedenis.

 

PiecesOfTomorrow

“Bij klassieke muziek denk ik onherroepelijk aan mijn opa, die alles was wat je als kind van een opa kon wensen. Talloze musea werden er bezocht, stadswandelingen gemaakt en verhalen verteld. Op zijn schoot was altijd plek. Voor het slapen gaan luisterden we klassieke muziek. Alle grootheden kwamen dan voorbij. Beethoven, Chopin, Bach, Tsjaikovski, Mahler en natuurlijk Mozart.

Met de dood van mijn opa stierf ook de klassieke muziek. De platenzaak nam zijn functie van muzikaal mentor over. Dankzij duizenden geplukte kersen kocht ik cdspelers, draaitafels en een Nakamichi cassettedeck. Op mijn eigen vol trots samengestelde tapes stond alles, van house tot hip hop en natuurlijk gitaarpop, maar geen klassiek. Jaren gingen voorbij. De rock ’n roll werd mijn werk. Nooit meer dacht ik aan een hobo. Of een klarinet. Tot deze zomer, toen ik op een onverwacht moment de begrafenismuziek van mijn opa (het klarinet concert van Mozart) hoorde en ineens weer op zijn schoot zat.

Mijn opa werd begraven aan de voet van de Sint Pietersberg. Ik voelde destijds niks. Te veel afleiding. Met een beetje moeite kon ik via de openstaande kerkdeuren de nabijgelegen midgetgolfbaan zien, wat voor mij op die leeftijd ongeveer gelijk stond aan het paradijs. Mijn lievelingstante maakte allemaal rare geluiden en mijn stoere, motorrijdende, veel oudere broer trilde als een blaadje. Dat maakte allemaal veel meer indruk dan de dood, daar begreep ik niks van. Nu bijna 30 jaar later begrijp ik nog steeds niks van de dood, maar heb ik wel mijn eerste tranen kunnen laten om de liefste opa ooit. Dat allemaal dankzij een klassiek stuk.

Het was dan ook een eer om gevraagd te worden als presentator/ host van Pieces Of Tomorrow. Na meer dan zestien jaar Pop-O-Matic gedraaid te hebben en met een bonkend hart bij talloze concerten geweest te zijn, voel ik mij een kind van Tivoli. Tivoli en Vredenburg zijn samengegaan, dat zal niemand ontgaan zijn. Vredenburg heeft een prachtige historie van klassieke concerten waar ik helemaal niets van wist. Ja, ik wist er wel van, maar was er nooit bij, iets dat ongetwijfeld voor meerdere Tivolianen zal gelden, alsook voor haar bezoekers. Daarom dit nieuwe gezamenlijke initiatief. Opdat de indrukwekkende muziek -die niet voor niets al eeuwen bestaat- doorgegeven wordt aan een nieuw publiek. Aan de inhoud komen we niet. Wel aan de context. Iets minder stijf. In prijs en presentatie net wat toegankelijker.

Namens het symfonie-orkest, Mr. Stenz en Bruckner, welkom bij Pieces Of Tomorrow!”

Morrissey

Dit waren zo ongeveer mijn inleidende woorden afgelopen donderdag tijdens de eerste editie van Pieces Of Tomorrow. Omdat de avond nog een beetje na kriebelt, heb ik een lijstje gemaakt van enkele van de meest mooi gearrangeerde liedjes uit de pop- en soulgeschiedenis. Go hobo!

David McCallum – The Edge

Teddy Pendergrass – Come Go With Me

http://www.youtube.com/watch?v=uzYM01Smsug

Tindersticks – The Not Knowing

Gruff Rhys – Liberty

Lorraine Ellison – Stay With Me Baby

Isaac Hayes – Ike’s Mood

S. Carey – Neverending Fountain

Belle & Sebastian – Dirty Dream #2

The Delfonics – Ready Or Not

http://www.youtube.com/watch?v=eU6aYuHI-5g

Tom Brock – There’s Nothing In This World That Can Stop Me From Loving You

Tim Buckley – It Happens Every Time

Syl Johnson – I Hate That I Walked Away

Menahan Street Band – Make The Road By Walking

http://www.youtube.com/watch?v=Akvf1uc46pY

Talk Talk – April 5th

Nick Drake – Northern Sky