dinsdag 3 december 2013
written by Wilbert Leering

St Paul’s Maand in Liedjes aka Perfect November

Met alle soorten van genoegen mogen wij zo dadelijk weer het woord geven aan St Paul. Onze – en ook die van u – pêcheur d’or. Het goud dat hij ving vorige maand wordt hier vandaag getoond. Een Perfect November, eigenlijk. Vertelt door reisleider St Paul…welke nuggets leverde november op?

“Midden op de zee van verschenen liedjes ben ik graag uw Steve Zissou. Vissen naar nuggets. Dag in, dag uit. Hier negen liedjes die mijn afgelopen maand gekleurd hebben.  Laat het smaken!” – St Paul

Nota bene: een nieuwe avond in Tivoli, hosted by St Paul: No More Heroes. De eerste avond staat in teken van The Smiths!

maandinliedjes_

Arcade Fire – Afterlife (Live at Youtube Awards)

Waarom het nietszeggend kapitalisme circus dat MTV Awards heet nog steeds zoveel aandacht krijgt en de – voor een awardshow zeldzaam originele – Youtube Awards helemaal niet is mij een raadsel. Deze clip voor Afterlife, door Spike Jonze live geschoten met medewerking van arthouse darling Greta Gerwig, is het meest indrukwekkende schouwspel dat dit jaar op mijn netvlies verschenen is.

Techniques – Switch (Let The Machines Do The Work Remix)

Dansen doe je zo! Deze beelden hadden makkelijk onder zo’n beetje iedere New Order single gekund. In plaats daarvan is het de video voor de nieuwste release op het Kitsuné label. Niet kunnen slapen, koptelefoon op en naar de clip staren. Het werkt.

Linda Perhacs – Chimaccum Rain

Vergeet snorren, november is de maand van Le Guess Who? Het festival dat in korte tijd dé verzamelplaats is geworden voor nieuwsgierigen. Als een rock ’n roll Columbus kun je drie dagen lang locaties van Utrecht afstruinen en je vlag planten op onontgonnen muzikaal terrein. Linda Perhacs staat bij mij weliswaar al jaren in de kast, maar gezien had ik haar nooit. De levende folk mythe trad dan ook voor eerst buiten Europa op. De individuele nummers van al haar bandleden ben ik nu alweer vergeten, maar de Janskerk op een druilerige herfstavond binnenlopen met Chimaccum Rain is een ervaring die ik nog wel even bij me draag.

Jeffrey Novak – Night For Day

Trouble In Mind is een Amerikaans indie label, gerund door een bijzonder fanatiek echtpaar. Ze vertegenwoordigen niet alleen de overzeese belangen van onze eigen Jacco Gardner, maar brengen ook toffe acts als Fresh & Onlys, Liminanas, Mikal Cronin, Night Beats en deze Jeffrey Novak uit. Zijn album Lemon Kid is de gitaarplaat van de maand.

Rustie – Boatsss

Er komt een dubbel album (Boats) aan als onderdeel van het Everything Is New project. Een initiatief opgezet om Dalit kinderen in Zuidoost-India te helpen. Er bestaan zo’n 26 miljoen Dalits, mensen die buiten het kastensysteem vallen en van geboorte af aan verstoten worden van onderwijs, sport en werk. Een probleem dat langzaam meer aandacht krijgt. Onder andere dus door dit muzikale project, met medewerking van artiesten als Four Tet, Gang Gang Dance en Jarvis Cocker. Als ook Rustie! Zijn producties blijven zich continu onderscheiden. Hij beukt nooit zomaar in het wilde weg, maar weet ook te raken. In dit geval geholpen door een lief clipje…

De Jeugd Van Tegenwoordig – Op Een Seksuele Wijze

De Jeugd Van Tegenwoordig zijn al jaren onze eigen fab four. Afgezet tegen hun voortdurend hoge populariteitsstandaard is deze laatste single relatief geruisloos aan het vaderland voorbij gegaan. Toch denk ik dat dit met de tijd gaat veranderen. Het nummer is net als het album een venijnige slow grower. Maar groeien zal het. Naschokken, alles.

Clarence Carter – Patches

In de Rabozaal van De Melkweg waren tijdens het IDFA weer veel mooie muziekdocumentaires te zien. Vorig jaar sprong voor mij The Soul Of America over Charles Bradley eruit. Dit jaar stonden de haren met name overeind bij Made Of Stone over The Stone Roses en bij Muscle Shoals. Die laatste behandelt de southern soul van de Fame Studio’s en maar ook het verhaal van haar huisband en de oprichter, Rick Hall. Patches was oorspronkelijk een nummer van Chairman Of The Board. Na het overlijden van zijn vader brengt Rick Hall het nummer meteen opnieuw uit in een totaal andere versie, gezongen door Clarence Carter. Hij ziet Patches als een ode aan zijn vader die de laatste adem uitblies, klemzittend onder de net van zijn zoon gekregen nieuwe tractor. Het werd één van de grootste hits uit de Fame Studio’s.

Courtney Barnett – Don’t Apply Compression Gently

A Sea Of Split Peas is een sterke verzameling popliedjes en Courtney Barnett een troubadour om in de gaten te houden. Ze deed onlangs nog een fraaie Kanye West cover (Black Skinhead) en een optreden voor het Franse Blogotheque, maar het zijn melodieën en teksten als deze die haar een mooie toekomst voorspellen.

Theme Park – Jamaica (Larry Gus)

Op het DFA label brengt de Griekse producer Larry Gus al een tijdje platen uit. Redelijk in de luwte. Of dat verandert met deze remix weet ik niet, maar na zijn eigen single Night Patrols is dit ook weer een winnaar in iedere platentas.

https://soundcloud.com/themepark/theme-park-jamaica-larrygus

Nieuwe avond in Tivoli: No More Heroes

Er komt een mooie nieuwe avond aan in Tivoli. No More Heroes. De eerste editie staat geheel in het teken van The Smiths. Voor het hele verhaal verwijs ik alle liefhebbers graag naar mijn eigen site. Hier laat ik het even bij ballonnen, een strippende Morrissey en het ultieme koningslied.

https://www.youtube.com/watch?v=wvpMV0UiJfM