maandag 3 maart 2014
written by St Paul

Perfect Poolparty.

Op het Where The Wild Things Are festival host ik een poolparty in de Aqua Mundo van De Eemhof. Subtropisch dansen, dat vraagt om een Perftect Poolparty.

volzwembad_gr

Holger Czukay – Cool in the Pool

Holger Czukay was een muzikaal vernieuwer voor de Duitse band Can en in zijn samenwerking met artiesten als Brian Eno, David Sylvian en Peter Gabriel. Belangrijker is natuurlijk zijn betekenis voor het zwembad. Het sportfondsenbad. Het golfslagbad. Het pierebad. De Aqua Mundo zo u wilt. Wat volksliederen voor een land zijn, is Cool In The Pool voor de poolparty!

Franz Ferdinand – Erdbeer Mund

De bandleden van Franz Ferdinand hebben zo hun eigen relatie tot zwembaden. In hun video voor Evil Eye drijven geen luchtbedden of opblaasdolfijnen, maar oogballen en vegeterende lichamen in diepblauw water. De clip werd geregisseerd door Diane Martel (die ook verantwoordelijk was voor de video van Blurred Lines van Thicke en langer geleden Bring The Pain van Method Man) en is een ode aan Italiaanse horrorfilms. De single Evil Eye werd deze week opgevolgd door het volledig in Duits gezongen Erdbeer Mund. Ik voorzie een nieuw stel europarlementariërs…

Concept Neuf – The Path (Sofrito Edit)

Vorig jaar had Ninetoes een grote clubhit met een sample uit deze rariteit. Het is precies deze unieke blend van Latin, Afro en Caribische muziek die David Byrne zou inspireren voor de meer ritmische albums van de Talking Heads en uiteindelijk tot het oprichten van het Luaka Bop label.

http://youtu.be/ejVmrlb25mc

William Onyeabor – Good Name

Verschenen op het Luaka Bop label. Alles wat ik hier zou kunnen zeggen over de Nigeriaans muzikant William Onyeabor, wordt beter verteld in de korte documentaire Fantastic Man.

http://youtu.be/z8TNgLc7qMo

Liquid Liquid – Scraper

Op Where The Wild Things Are staat niet alleen Optimo (Schots dj duo vernoemd naar een track van Liquid Liquid), maar ook vocalist, percussionist en mede oprichter van Liquid Liquid, Sal P. De man bakt pizza’s en monumentale vloervullers. Zijn muziek is van Grandmaster Flash tot LCD Soundsystem helemaal leeg gesampled.

Traams – Swimming Pool

Het album Grin van TRAAMS kan veilig een paar maanden lang van begin tot eind opgezet worden. Het heeft een vergelijkbaar verslavende werking als de debuutplaat van Clap Your Hands Say Yeah.

http://youtu.be/aAwFoqsbGkc

Modest Mouse – Float On

Elk excuus om Float On van Modest Mouse te kunnen draaien moet met beide zwemvliezen aangegrepen worden. En dan nu in koor: ‘We’ll all float on okay!’

Breakwater – Release The Beast

De No More Heroes, Daft Punk avond van afgelopen vrijdag zindert behoorlijk na, hier op de burelen van St. Paul. Alle aan Daft Punk gerelateerde platen staan nog vooraan in de platenkast. De monsterfunk van Release The Beast schijnt ook een favoriet van Max Records te zijn.

Wham! – Club Tropicana

Elk feestje kent zijn eigen klassiekers, zo ook een poolparty.

Julien Jabre – Swimming Places

De Aqua Mundo van de Eemhof werd een jaar geleden verkozen tot zwembad van het jaar. Als volleerd chloorjunk kan ik mij daarin vinden. Mededelingsdrang gebiedt ook het Tikibad, De Tongelreep, De Scheg, Het Sportiom, Golfslagbad Oss en Het Heijderbos te vermelden.

The War On Drugs – An Ocean In Between The Waves

De eindeloos mooie single Red Eyes maakte het wachten op het nieuwe album welhaast ondraaglijk. Gelukkig wordt alle ongeduld ruimschoots beloond. Lost In The Dream is een verzameling poppareltjes die zich het best laat omschrijven door de volgende songtitel…

http://youtu.be/8LB3JatAyjA

Olympic Swimmers – Knots

Olympic Swimmers is een band uit Glasgow die feilloos past in de rijke traditie van Schotse indiebands. Het grijpt terug op de dagen voor de Britpop explosie. Dagen van gras zou Spinvis zeggen. Melancholie gevangen in perfecte liedjes.

http://youtu.be/pnnxbdAtTP8

Sylversters Inc Band – Funky Calypso

Naast Franz Ferdinand en Sal P staat ook Mr. Scruff op het Where The Wild Things Are festival. Zijn dj sets zijn uiterst Shazam-fähig. Zo zag ik een paar jaar geleden door een waas van aan mijn wimpers bungelende zweetdruppels de woorden Funky Calypso oplichten.

http://youtu.be/JEBR23V3R08

The Unknown Cases – Masimba Belle

Vergeten exotica uit het postpunk tijdperk. Masimba Belle. Het klinkt als een rebellenkreet. Enig onderzoek leidt tot een interview met een paar Duitse muzikanten: “The words are about a Reggae-musician, who was called Mataya Clifford and his children Masimba and Maya. They play together. He keeps putting his hand on Masimba’s “belly” and on Maya’s “belly”, and they start laughing. Because it sounds so groovy, so hooky, “Maya bele, Masimba bele”, we repeated it so it became the chorus.”

http://youtu.be/sCv8-noqmg0

Great Minds – Dat Dan Weer Wel

In het nummer Dat Dan Weer Wel doet Sticks aan bezinning dankzij de muziek van R.E.M., rapt Jiggy Djé ‘Het draait allemaal om ballen, dat is wat ik jong leerde’ en loopt Winne over water. Mochten de mannen van Great Minds ook in de Aqua Mundo het hoofd boven water willen houden, dan heb ik Losing My Religion scherp staan.

Washed Out – Feel It All Around

Amen.