zondag 2 februari 2014
written by Wilbert Leering

St Paul’s Maand in Liedjes aka Perfect Januari

Met alle soorten van genoegen mogen wij zo dadelijk weer het woord geven aan St Paul. Onze – en ook die van u – pêcheur d’or. Het goud dat hij ving de afgelopen maand wordt hier vandaag getoond. Een Perfect Januari, eigenlijk. Vertelt door reisleider St Paul…welke nuggets leverde de eerste maand van 2014 op?

maandinliedjes_january

Hier de vangst als Kollekt.fm playlist (daaronder de must-read-track-by-track bijsluiter van St Paul):

Real Estate – Talking Backwards Verslaving komt in vele vormen. Talking Backwards is er één van. Lieflijke gitaren dragen een zwaar gemoed. Het nieuwe album heet niet voor niks Atlas denk ik dan. Real Estate lijkt met de tijd alleen maar beter te worden in het bijeen houden van hemel en aarde voor ons stervelingen.

15 Best Music Documentairies Streaming On Netflix Now

Voor alle muziekliefhebbers met een Netflix account is de 15 Best Music Documentairies Streaming On Netflix Now van Spin.com een ernstige tip. Neem ‘Who Is Harry Nilsson… (And Why Is Everybody Talkin’ About Him)’, een docu die antwoord probeert te geven op de vraag waarom Nilsson de ultieme zangers zanger was en waarom het uiteindelijk toch mis zou gaan. De live beelden met het orkest van Frank Sinatra of zijn optredens voor de BBC zijn op zichzelf al de zit van twee uur waard.

Falco Benz. De Man, De Mythe.

Het beste van Todd Terje, Bas Bron en 25 jaar house in één persoon. En dat voor iemand die naar eigen zeggen niks van dance weet. Falco Benz was al te horen als te toetsenist voor Bennie Sings, Giovanca en Faberyeyo. Ook zat hij in Knobsticker. Toch is het echt zijn solowerk dat eruit springt. De nieuwste vloervuller Hat Tricks was alleen nog maar te horen bij Dansen Met Delsing, maar gelukkig is die beresterke Clap Your Hands EP nog lang niet uitgewerkt.

WOODS – Leaves Like Glass

Net als Real Estate wordt ook WOODS steeds beter. Misschien komt het wel doordat ze vaak samen opgetreden hebben. WOODS komt van ver, heeft al veel albums uitgebracht, maar begint met de tijd steeds klassiekere popsongs te schrijven met Leaves Like Glass als voorlopig hoogtepunt.

Matthew Buyers Bunch

Wie ten tijde van Amistad (een soort 12 Years A Slave voor dummies) had gezegd dat Matthew McConaughey dé acteur van 2014 zou worden, had ik vriendelijk weggehoond. Wat blijkt, Matthew McConaughey is dé acteur van 2014! Hij is overtuigend in Wolf Of Wall Street, Dallas Buyers Club (Oscar Best Actor, pats!), de serie True Detective en dan zit Interstellar van
Christopher Nolan er nog aan te komen. Wolf Of Wall Street werd niet alleen opgeleukt door Matthew, maar ook door een geweldige soundtrack. Dankzij Hey Leroy van The Jimmy Castor Bunch stuitte ik op deze gruwelijk goeie live sessie…

Totem – See-Saw Girl

Wat een rare blend van stijlen is dit zeg? Perfect geproduceerde postpunk ritmesectie met een bijna naar doowop neigende zang. Gefronste wenkbrauwen worden vanzelf rode wangen. Juist die nummers waar je even aan moet wennen, maar toch niet af kunt zetten, blijken bij het sluiten van de markt altijd het beste te zijn.

Sun Kil Moon – Ben’s My Friend

Red House Painters. Mark Kozelek & Jimmy Lavalle. Sun Kil Moon. Mark Kozelek blijft maar mooie liedjes maken. Altijd onder de radar. Precies daar gaat dit liedje over. Vermoeide liefde, gemiste kansen, midlife gedoe en zijn vriend Ben (Gibbard van Postal Service en Death Cab For Cutie) die wél succesvol is.

http://youtu.be/DHH-pAYaMEI

Haiti Direct Compilatie

Hoe mooi de nieuwe plaat van Arcade Fire ook is, dat gedoe over de Haitiaanse invloeden is natuurlijk niet veel meer dan aanmatigende interessantdoeneritis. Voor Haiti moet je bij het Strut label zijn. Zij brachten deze maand de compilatie Haiti Direct uit, een onnavolgbare aaneenschakeling van hoogtepunten.

Yumi Zouma – The Brae

De hoes van Yumi Zouma doet een vergeten jaren zeventig folkzangeres vermoeden. De productie lijkt meer jaren tachtig Fleetwood Mac. Enig onderzoek wijst naar het Nieuw Zeeland van morgen. Uit het raam staren zal nooit meer hetzelfde zijn na dit liedje.

VEYU – Running

Deze januari was een feest voor liefhebbers van docu’s, films en liedjes. Cloud Nothings, Timber Timbre, Mac DeMarco, Schoolboy Q en Metronomy hebben de lijst net niet gehaald. Met veel moeite toch maar gekozen voor VEYU, te meer omdat ie zo mooi achter Yumi Zouma past. Panic on the streets of Liverpool…