dinsdag 8 juli 2014
written by St Paul

Perfect Blue Eyed Soul

Be careless in your dress if you must, but keep a tidy soul.

– Mark Twain

Subjectief en discutabel wellicht, maar als leidraad voor soul heb ik het gevoel genomen. Het gevoel dat onlosmakelijk verbonden is met de beste soulnummers. Dat heeft vaak te maken met stemmen (OV Wright, Nina Simone, Syl Johnson, Otis Redding) en, hoe ironisch ook, met ellende. Maatschappelijke ongelijkheden en persoonlijk leed vormen de belangrijkste motoren achter de grote soulplaten. Juist die pijn lijkt verdwenen uit de huidige soul. Dat terwijl samenleving en economie genoeg reden geven om georkestreerd te treuren. Gelukkig zijn er mensen als Nas, Curtis Harding, Charles Bradley of Typhoon, maar soul is toch vooral een gezelligheidsfenomeen geworden. En dan met name de blue-eyed-soul. Risicovermijdende bruiloftsriedeltjes (Michael Bublé) of studentenfunk (Chef’ Special) domineren het spectrum. Ik word daar depressief van en laat dat nou juist de ideale uitgangspositite zijn voor een bevlogen Perfect Blue Eyed Soul Compilatie.

Tot ziens gezelligheid. Welkom pijn.

Negentien nummers geboren uit wanhoop, onrecht of een gebroken hart. Gezongen met een stem die onvervangbaar is. Britt Daniel (Spoon), John Fogerty (Creedence Clearwater Revival), Steve Winwood, Timi Yuro en Joe Strummer (The Clash) behoren tot de vijf krachtigste blue eyed soulstemmen uit de popgeschiedenis. Vier ervan zijn in deze compilatie opgenomen, want The Card Cheat is door (de ultieme tweede zanger) Mick Jones gezongen. Verder uitaard veel blazers, strijkers en andere kenmerkende wapens van de soul. Ook een aantal minder voor de hand liggende keuzes. Angel Olsen bijvoorbeeld. Haar zang werpt net als de muziek van Nina Simone per direct een bedwelmende deken op de beleving. Maar is het daarmee soul? Net zozeer als dat Nina Simone indie-folk is.

Just when you thought you would turn all your lights, out it shines

Tracklist

Luister HIER terug (Op Spotify mist Tom Jones, op Deezer Gruff Rhys en op Kollekt FM Gruff Rhys, Shannon & The Clams en Tim Hardin)

 

The Clash – The Card Cheat

Tim Rose – Morning Dew

Smith – Baby It’s You

Spoon – Do You

The Easybeats – Good Times

Creedence Clearwater Revival – As Long As I can See The Light

Shannon and the Clams – Mama

Steve Winwood – While You See a Chance

Hans de Booij – Thuis Ben

Gruff Rhys -Lost Tribes

Tim Hardin – It’ll Never Happen Again

Lamb Chop – The Saturday Option

Frankie Valli – The Night

Ides Of March – Vehicle

Ava Luna – PRPL

Angel Olsen – Lights Out

Antony ft. Lou Reed – Fist Full Of Love

The Long Winters – Scared Straight

Tom Jones – Looking Out My Window

Timi Yuro – Hurt