donderdag 12 december 2013
written by Wilbert Leering

De 18 perfecte Perfects van 2013

We hebben twee jaarlijstjes voor je. Twee keer een Top 9. De eerste op basis van statistieken. Deze 9 Perfects zijn door jullie het meest beluisterd in 2013. Can’t argue with that — stats don’t lie! De tweede reeks wordt gevormd door ónze 9 favorieten van 2013 (en ook alleen Perfects uit 2013, we luisteren ook nog Perfects uit – pak ‘m beet – 2008). Maar ‘ónze’ wil dus zeggen van het Perfects.nl-secretariaat.

Met deze 18 kom je de laatste weken van 2013 sowieso door. Anders kun je je lol op met het Perfect Kerstpakket dat er aan komt. En op 1 januari trapt Atze de Vrieze traditioneel af met zijn muzikale nieuwjaarsduik: zijn voorspelling voor de bands die in 2014 het verschil gaan maken.

Goed! Terug naar die perfecte jaarlijstjes. Ready steady…

here we go!

Op nummer 1: Perfect Kippenvel 6 door St Paul

Perfect Kippenvel deel 6 is en blijft een Moeder. Met liedjes die je leven redden. Of in ieder geval je week maken (week als in ’7 dagen’… Nee, en niet ‘slap’ dus).

Extra bijzonder: deze Perfect Kippenvel 6 heeft twee gezichten. De Mixcloud-variant (met álle tracks zoals St. Paul ze in eerst instantie bedoelde) en een streaming variant (met net zoveel tracks, maar met her en der een vervanger i.v.m. online beschikbaarheid). 

perfect-kippenvel-6

Op nummer 2: Perfect Rokjesdag door Guuzbourg

Niet uit 2013, weliswaar. Maar ook dit jaar weer een publiekslieveling. Net als de maker, Guuzbourg. Rokjesdag is natuurlijk bedacht door wijlen Martin Bril, die deze mysterieuze dag omschreef als ‘die ene dag in het voorjaar dat alle vrouwen als bij toverslag ineens een rok dragen, met daaronder blote benen’. 

Welke muziek hoort bij Rokjesdag? Feestelijke toeters. Juichende orgels. Opgewekte vrouwenstemmen. Slenterritmes. Een sixties-feel, het decennium waarin de rokjes korter werden. Maar tegelijk tijdloos. Muziek waar je oren van gaan gloeien, waar je een huppel van in je loopje krijgt. De bollen komen uit, de belastingaangifte is ingevuld, de vakantieplannen gemaakt, je neus lichtjes verbrand. ‘Nee, ik hoef geen koffie meer, doe maar een witbiertje!’

perfect-rokjesdag

Op nummer 3: Perfect Relax Mama door Elsbeth Teeling

Verwacht geen muzieklijst met zoetsappige platen over moeders of over de liefde voor je kinderen. Op Perfect Relax Mama! vind je muziek die ervoor zorgt dat je je haar wilt losgooien, je heupen wiegt en je strot opentrekt. 

perfect-relax-mama!

Op nummer 4: Perfect Best Kept Secret 2013

De grootste verrassing van dit festivalseizoen: Best Kept Secret. En dat is niet omdat onze Niels er ‘iets’ mee van doen heeft. De programmering was gewaagd, de vibe was nieuw en de locatie awesome.

Best-Kept-Secret-festival-logo-300x300

Op nummer 5: Perfect Jesus door Leo Blokhuis

Kerst is het feest van het kindeke Jezus, van de romantiek en de glitterballen, van een stevige vakantie en veel gevoel voor nostalgie. Pasen hoort meer bij de net weer geopende pretparken en meubelboulevards. En toch is Pasen voor iemand met een beetje gevoel voor de christelijke traditie een veel ingrijpender feest dan Kerst. Niks geen sentimentele kribbetjes en babyplaatjes, het is de periode van lijden, verzoening, sterven en opstanding. Nieuw leven. Hierbij op dat inhoudelijke thema rond de figuur van Jezus gekozen liedjes: Perfect Jesus.

perfect-jesus-300x300

6. Perfect Summer 2013 door Norbert Pek

Stel je voor: de zonnestralen branden uit de hemel, hoog tijd voor de ideale bijpassende soundtrack (zie je hoe we hier het woord ‘perfecte’ proberen te vermijden?). Norbert Pek maakte ‘m weer, zijn jaarlijkse zomercompilatie. Op Perfect Summer 2013 kwamen de vrolijke neuzen van o.a. Vampire Weekend, She & Him, Mikal Cronin, Leagues, Empire Of The Sun, Temples en The Mowgli’s voorbij. Alles (op één nummer na) is afkomstig uit 2013. Dit is muziek waardoor je een cabriolet wilt aanschaffen met ingebouwde champagnekoeler en best goede boxen.

perfect-summer-2013-500_-300x300

Op nummer 7: Perfect Lente door Norbert Pek

Die Norbert Pek, gewoon twee keer in de top 9! En twee keer met een ‘seizoens’-Perfect. Heel (klimato)logisch, eigenlijk.

Perfect-Lente-300x300

Op nummer 8: Parfait Été 2013 door Guuzbourg

Geen clichés, dit waren the freshest & the frenchest (frans, franser, frenchest, dat rijtje) dat je kon krijgen op dat moment. Gegarandeerd een heel ander zomergevoel, en daar zaten best een hoop mensen op te wachten…

parfait-été-2013-300

Op nummer 9: Perfect Poels door Jack Poels

Een Perfect rond het werk van één van de beste liedjesschrijvers van Nederland, door die liedjesschrijver zélf gemaakt. Een zeer grote eer. Tel daar ook nog eens bij op de Perfect Jack Poels Inspired die hij maakte, een collectie liedjes waarvan hij de mosterd haalt (zoals hij zelf stelt). Precies: dan is het feest!

perfect-poels

Ok dan. Tijd nu voor ónze keuze van 2013: 9 Perfects uit 2013 die wij grijs hebben gedraaid. Klaar?

perfect__

Op nummer 1: Perfect Indie R&B door Atze de Vrieze

Ineens was daar The Weeknd. Het eerste werkende antidote tegen de Guettafication van R&B. Ineens was er weer ruimte voor experiment, wég van de Europop-vibe die in alle R&B-producties opdook. Het avontuur was terug. The Weeknd was al snel niet meer alleen: medestanders en volgers verschenen, een eigen genre geboren. Atze de Vrieze zette de vertegenwoordigers én de highlights van dit genre voor ons bij elkaar. Wat. Een. Lijst. Maar echt. Onze favorieten: de regelrechte hit van Solange, How To Dress Well, de slow-motion dubstep van XXYYXX, Frank Ocean natuurlijk, de o-zo-fraaie 80′s cheese van Bon Iver (ja, zelfs hij), maar vooral het kippenvel van Active Child. Luister en huiver!

Perfect-Indie-RB

Deel 2: HIER.

Op nummer 2: Perfect If You Like Daft Punk van Het Funk Fenomeen

We kennen het Het Funk Fenomeen verder niet, maar de man (of vrouw, waarom niet) stuurde een aantal lijstjes (anoniem) in en het was allemaal damn good. En deze was de echte klapper.

(En als je vooral die Daft Punk’s Random Access Memories te gek vindt, dan had het funk fenomeen ook nog Perfect If You Like The NEW Daft Punk voor je).

perfect-if-you-like-daft-punk

Op nummer 3: Perfect Mood Swings door Anne Soldaat

Anne Soldaat is niet alleen muzikant, hij is ook muziekdealer. En hij schuift ons een prachtige selectie van uppers & downers toe, with the tendency to push it as far as he can. Een geweldige lijst. #geweldig

Perfect-Mood-Swings

Op nummer 4: Perfect Cool Cats door Didi Hardenberg

Dit is een ode en een introductie tegelijk tot West Coast Jazz, de makkelijk te begrijpen en waarderen jazz-stijl. De eeuwig schijnende Californische zon heeft daar zeker aan bijgedragen.

Dit werkt heel goed op zondag, maar wellicht is het daarom verstandig om het ook eens doordeweeks te proberen.

perfect-cool-cats-300

Op nummer 5: Perfect Sopranos door Norbert Pek

Perfect Sopranos was een in memoriam door Norbert Pek voor de dit jaar overleden James Gandolfini. Met louter muziek uit de beste serie ooit. Wat een berg klappers.

perfect-sopranos-300

6. Perfect Bobby Womack door David Kleijwegt

Bobby Womack. Da’s dus niet de ene helft van Womack & Womack. Dat duo met die klapper uit de jaren tachtig, Teardrops. Dat was Cecil, zijn broer samen met zijn vrouw. Die vrouw, Linda Womack, was de dochter van de ex-vrouw van Bobby. Bobby werd ooit in bed betrapt met Linda door die ex-vrouw (toen waren ze nog getrouwd overigens) en beschoot hem vervolgens met een pistool. Bent u daar nog? Woehoe! Dit en nog veel meer goede verhalen rond het leven en de muziek van Bobby Womack lees je in de uitgebreide bijsluiter van David Kleijwegt, die deze Perfect maakte. Geweldige muziek én geweldige verhalen, dus. 

bobby-womack-2

7. Perfect Mod Legacy door Jerry Goossens

Hier zijn wij dus een sukkel voor, voor dit soort tunes. Iedereen quasi laks kijken, iedereen dansen (als er ruimte en tijd is), iedereen meezingen (ook als je de tekst half wel/niet kent), iedereen balen dat ie geen Fred Perry polo aan heeft. Prima erfenis, qua mod-zijn. Jerry Goossens maakt ‘m én hij maakte ons blij. En nog steeds.

perfect-mod-legacy

8. Perfect Bankhangen 8 door Sandeman

2 uur en 17 minuten lang bankhangen van het allerhoogste niveau.

perfect-bankhangen-8__

9. Perfect Goodbye door Didi Hardenberg en Guuzbourg

Hij leek gemaakt als afscheid van Mandela, maar was vooral bedoeld als ‘Heart Make Hotel’. Het hotel waar je gratis een kamer kunt boeken en blijven zolang je wilt… Je hebt al genoeg met je liefde betaald. 28 liedjes, allemaal met Goodbye in hun titel. Maar verwar het niet met een novelty-Perfect, dit is allemaal diamond standard!

perfect-goodbye___