donderdag 19 februari 2015
written by St Paul

Beastie Boys & Beyond. Bijsluiter.

 

In het kader van de Beastie Boys avond gehost door Y’Skid en mij op 20 februari in De Helling (Utrecht), hebben we samen een compilatie gemaakt van de Beastie Boys (Y’Skid) en gerelateerde artiesten (uw blogger). Klik hier voor de compie. Lees hieronder de bijlsuiter.

beastie

Beastie Boys door Y’Skid

The New Style (vanaf 3:10!!)

We leven momenteel in een tijd waarin zware 808 beats met een tempo van rond de 75 BPM populair zijn. Natuurlijk werd dat in de jaren 80 ook al regelmatig gedaan. Alleen hebben The Beastie Boys bewezen dat hun muziek tijdloos is.

Ze noemden het “The New Style” en het is nog steeds relevant.

Zo is de beat nog gebruikt door oa. Big Tuck en Odd Future.

Root Down

Root Down stond al op Ill Communication, maar kwam later ook als EP uit. Daar stonden 3 versies van het nummer op en die waren allemaal vet! En 20 jaar later vind ik dat nog steeds.

Brass Monkey 

De perfecte samenzwering tussen een drumcomputer en draaitafel. Eigenlijk is de beat verder niet heel speciaal en toch is het een banger.

Hey Ladies

Dit is nogal een persoonlijke keus, omdat het mijn eerste singeltje was.

De back-to-back raps zijn al tof, maar de breakdowns met een collage van samples die maar blijven afwisselen zijn echt supervet. Naadloze productie.

Shake Your Rump 

Net als Hey Ladies komt Shake Your Rump van het album Paul’s Boutique. Wederom een collage van samples. Maar wat bijzonder is, is dat het refrein alleen maar een lomp geluid is waarmee wordt gescratcht.

Paul Revere

Wellicht niet zo toegankelijk als andere nummers in de selectie. Maar dit…Hip-Hop.

 Get It Together

Natuurlijk mag deze niet ontbreken. De onlogische, maar ultieme samenwerking wat betreft stijlen. De rauwdouwers samen met laidback legende Q-Tip. Classic!

Three MC’s and One DJ 

Hip-Hop in de puurste vorm. Een killer DJ en beesten aan de microfoon.

Beastie Boys – Ch-Check It Out 

Toen je dacht dat The Beastie Boys hun beste tijd nu wel echt hadden gehad.. Zo’n 5 jaar na hun monsterhit Intergalactic, kwamen ze wederom keihard terug. Hip-Hop liefhebbers blij, Bboys blij, mensen in de club blij, iedereen blij. Banger!

Beastie Boys – Sabotage

Een rocknummer kan in het lijstje natuurlijk niet ontbreken. Want van oorsprong zijn the Beastie Boys een hardcore punkband. MCA was naast rapper ook bassist, Mike D is ook een drummer en Adrock gitarist.

 Beyond Beastie Boys door St. Paul:

Jeremy Steig – Howling For Judy

Geen track voor de repeatknop wellicht, maar wel een bijzonder kinetische jazz original. Geniaal gesampled door de Beastie Boys in Sure Shot. De vader van Jeremy Steig was William Steig, schrijver van de Shrek boeken.

Grandmaster Flash & The Furious Five – Scorpio

Vernoemd naar een van de rappers van The Furious Five. Breakers weten van gekkigheid niet waar ze hun ledenmaten moeten laten wanneer deze hip hop/ electro winnaar op de draaitafel ligt.

Stovall Sisters – Hang On In There

Het vergt een enigszins geoefend oor om dit te herkennen, maar Hang On In There is toch echt gesampled in Intergallactic. The Stovall Sisters zijn ook de horen als achtergrondkoor op de enorme pophit Spirit In The Sky van Norman Greenbaum.

Bo Diddley – I’m All Right

Van het live-album Bo Diddley’s Beach Party. Overduidelijk de blauwdruk voor Girls, de zevende (!) single van debuutalbum License To Ill. Ook Shout van The Isley Brothers was een inspiratie.

Burundi Black – Burundi Black

Klassieker met vier hoofdletters B. Je zult niet snel een tweede nummer vinden dat zowel gesampled is door Joni Mitchel, Echo & The Bunnymen en de Beastie Boys als door Deff Leppard. Een Franse pianist (voor oa France Gall en Francoise Hardy) nam in 1971 een sample van een Burundese drumband op en begon er een beetje overheen te spelen. Het resultaat (Burundi Black) zou op zijn beurt weer eindeloos gesampled en geremixed worden. De pianist kocht een extra vleugel en bouwde nog een vleugel aan zijn huis om de oude vleugel in op te slaan. De Burundese drummers zagen geen stuiver.

Run The Jewels – Blockbuster Night

Crossover hip hop zoals door The Beastie Boys gemaakt is behoorlijk dood. De combinatie van een ‘live gevoel’, poprefenties en muzikale kruisbestuivingen vind je gelukkig wel nog terug bij artiesten als Run The Jewels of onze eigen Typhoon.

Luscious Jackson – Let Yourself Get Down

Eerste single van Luscious Jackson, verschenen op Grand Royal, het label van de Beastie Boys. De drumster op dit nummer zat ook in een vroege line-up van de Beastie Boys.

Led Zeppelin – When The Levee Breaks

Oud folkliedje voor het eerst opgenomen in 1929 als reactie op een overstroming van de Mississippi. Vele jaren en gedaantes verder belandde het op het vierde album van Led Zeppelin. Volgens Y’Skid is alles hip hop. Als ik dit nummer hoor dan weet ik dat hij gelijk heeft. Volgens whosampled.com is deze drumbreak in meer dan honderd nummers gebruikt, zo ook in Rhymin’ & Stealing van de Beastie Boys.

Biz Markie – Let Me Turn You On

Veel meer heeft hip hop niet nodig. Discosample en gaan. Dit heeft een zelfde ‘I Feel Stupid And Contagious’ party attitude als de Beastie Boys. De Biz en de Boys hebben dan ook meerdere malen samengewerkt.

The Ramones – Suzy Is A Headbanger

Begonnen als punkband uit New York waren de Beastie Boys natuurlijk ook groot Ramones fans. Suzy Is A Headbanger hebben ze gesampled in High Planes Drifter en zelfs die Beastie Bop mash-up is goed uit te zitten.