zaterdag 14 februari 2015
written by St Paul

The Makings Of You. Een Column Over Gedichten En Het Meest Mooie Lied.

Vorige week woensdag moest ik draaien op het gedichtenbal. MC Reazun aan mijn zijde. Het was een zware wedstrijd die uiteindelijk maar net gewonnen werd. De boekster schreef in een mail achteraf: ‘er werd zelfs nog even gedanst!’. Dat zegt iets over de verwachtingen. Toch was het een mooie avond. Al was het maar omwille van zijn erfenis. De poëzie.

BoekGedichten

Voor mijn eerste vriendinnetje schreef ik ooit een naamdicht (Liefde Is Navrant Denken Aan). Met die liefde eindigde ook de poëzie. Oké, ik mompel regelmatig fonetisch mee met de woorden van Morrissey of Sticks, maar echt goed kijken naar songteksten doe ik niet. Laat staan naar gedichten. Tot vandaag.

Het is Valentijnsdag en ik besluit maar eens het door de organisatie opgestuurde boek met liefdesgedichten open te slaan. Ik verwacht het equivalent van Tom en zijn wiskundeboek. Niks is minder waar. Van Komrij tot Lucebert bonkt mijn hart overuren. Een onontgonnen zonneweide aan bekoring blijft zich maar uitstrekken. Lachen met Deelder. Zwelgen met Presser. Net als bij muziek val ik het meest voor tragiek:

Wanneer gij aan mij denkt, een zomeravond
als het verlangen knaagt: zo heel alleen
gaat ge wel vroeg naar de warme slaapkamer.
De zwaluwen zwieren laag. Ver onweer
gromt aan de paars-beboste einder.
Een grote wolk verduistert reeds de heide
en een reiger klapwiekt over een plas
in eenzaamheid. Dan valt de zware nacht.
Liefste, geeuwend zult ge u gaan ontkleden
en het lastig hemd haperend van u afweren
en besluiteloos staan, bloot en heel zwaar,
met uw haren los op uw rug gevlaagd.
Gij heft de waterkruik tegen uw hals
en giet het water dat met schokken valt
over uw naakte sidderende leden,
en zet de kruik weer neer. Uw handen beven.
Op het lauw bed ploft gij neder; ongedekt
ligt ge en uw jonge kou blijft ongerept.

Dit gedicht is geschreven door Maurice Gilliams in 1927. Bijna negentig jaar later klapwieken de reigers nog steeds over plassen in eenzaamheid. Oh inspiratie. De blije bakker bakt extra veel taartjes. De gelukkige groenteboer boent zijn grootste watermeloen. De dj grijpt naar zijn mooiste lied.