Deel 1 is één van de populairste Perfects. Die duikt af en toe op in de top 9. Het net zo gelikte, soepele, gladde, onweerstaanbare vervolg komt van Guuzbourg. Guilty as hell, en hemels lekker dus.

Enjoy!

 

Liner notes:

Yacht Rock staat voor witte colbertjes, instappers, roze polo’s en cocktails op pompeuze jachten. Gemaakt in tijden waarin het geld bij platenmaatschappijen tegen de plinten klotste, waar flops lachend werden weggestreept tegen million sellers. Yacht Rock is gelikte muziek, gespeeld door (vaak) mannen met skills, style and sophistication. De grote YR-sterren zijn Christoper Cross, Don Henley en Michael McDonald. Zie deze Perfect editie.

Maar er waren in Amerika en daarbuiten ook genoeg kleine krabbelaars die het probeerden te maken. Die in eigen land soms een deukje in een enorm pak boter sloegen (zoals Pablo Cruise, Ambrosia en Bob Welch) maar nooit aan echt groot succes mochten ruiken. Of dat pas veel later deden. Zoals Richard Page, die drie geflopte albums maakte met zijn band Pages tot hij met Mr Mister wereldhits scoorde (en tussendoor ook nog op een album van ene Patty Brard speelde).

Nummers werden hits in coverversies, zoals Dancing in the Moonlight van King Harvest (hit voor Toploader) of I Believe in Miracles van Mark Capanni (hit voor Jackson Sisters).

Nederland wordt hier vertegenwoordigd door Partner, waarvan toetsenist Erwin Musper het tot studiotechnicus van oa Bon Jovi en Van Halen zou schoppen. En uit Denemarken komt het wonderlijke collectief onder leiding van Morten Kaufman, dat eind jaren negentig niet van echt te onderscheiden yacht rock opnam. Het Britse Talc is ook van recente datum, maar heerlijk retro.

Deze Perfect is een ode aan hen die ervan droomden in roze polo’s en op instappers met hun cocktais te proosten. Muziek vol warme elektrische piano’s, dikke plukbassen, zalige samenzang. Liedjes zo helder als het water waar de makers hooguit met een rubberbootje doorheen kliefden.