De prijs/kwaliteit-verhouding is natuurlijk door het dak, parels voor gratis krijg je. Maar ook het scoringspercentage van deze jaarlijkse vooruitblikken door Atze de Vrieze is van de haak. Atze-zelf kom d’r maar in: ‘Komen de eindejaarslijstjes jullie ook zo de neus uit? Dat geterugblik en gecanoniseer? Hoppa, een nieuwjaarslijstje! 23 Fonkelnieuwe plaatjes, aankondigingen van more to come in het nieuwe jaar. Het is inmiddels een traditie geworden: hier is Perfect 2013!’

Liner notes:

1. Unknown Mortal OrchestraSwim & Sleep (Like A Shark Does)
UMO is het product van een naar Portland uitgeweken Nieuw-Zeelander met een puntgaaf gevoel voor liedjes. Hij maakt lo-fi liedjes over eenzaamheid die hij op het podium met zijn trio net zo strak hoopt neer te zetten als de Jimi Hendrix Experience.

2. FIDLARNo Waves
Bier en rock ‘n’ roll, zo simpel is het leven bij FIDLAR. Ze behaalden een grootse overwinning op het kleinste podium van Fuzzbox, de sterk bezette garagerockavond op Le Guess Who? Glazen omhoog en gaan. Dit No Waves is wat mij betreft hun meest catch song.

3. AlunaGeorgeYour Drums, Your Love
Aluna en George, samen duo Aluna George. Oftewel: een begaafde r&b zangeres en een producer die snoept uit de elektronicapot. Deze single verscheen al halverwege 2012, op London Calling waren ze al goed, maar pas in 2013 komt er push achter en gaat het gebeuren.

4. TemplesShelter Song
Een beetje sixties retroband heeft van die mooie lange krulsnoeren tussen gitaar en versterker. Temples heeft die. En natuurlijk hebben ze mooi blinkende VOX-versterkers. Alles authentiek en ouderwets, maar met buitengewoon frisse, lichtvoetige liedjes. Zouden zomaar de beste vrienden van onze Jacco Gardner kunnen worden.

5. Palma VioletsBest Of Friends
De Britten snakken naar een band als Palma Violets: gewoon rauw en brutaal rocken. NME riep dit Best Of Friends (“I don’t want you to be my girl”) al uit tot single van het jaar, in februari verschijnt hun debuutalbum.

6. A$AP RockyFuckin’ Problems
Al een jaar lang geldt A$AP Rocky als de heetste nieuwe rapper van Amerika, een naam die hij bouwde op enkel mixtapes en rumoerige optredens (herinner je je het opstootje tijdens SXSW?). In januari verschijnt dan eindelijk het officiële debuut, voorafgegaan door een single waarop cracks Kendrick Lamar, Drake en 2Chainz meedoen.

7. CHVRCHESThe Mother We Share
Daar is-ie dan toch, een hit met wat we een jaar of twee geleden chillwave genoemd zouden noemen. Vettige synthesizers, lekker galmende drums, een poppy zangeres, dit gaat hem wel worden. Ook te zien op Eurosonic.

8. Cashmere CatMirror Maru
De Noren scoorden de laatste jaren vooral met pop en disco, maar deze Cashmere Cat haakt eerder aan bij het warmbloedige beatgeluid van James Blake, maar dan met van die scherpe snares zoals we die uit de trap music kennen. Ghettomuziek met harp, dat idee.

9. Atoms For PeaceDefault
Simpelweg te duiden als: de band van Thom Yorke met Flea en nog een paar die je ergens van kunt kennen. Tot nu toe speelden ze een aantal keren live, met Yorke’s The Eraser als songmateriaal, dit voorjaar komt er een echt album van de band.

10. French FilmsPeople Like You Filled The Heavens
Vorig jaar speelde de Finse band French Films lang niet onverdienstelijk op Eurosonic, maar het was niet bijzonder genoeg om hier door te breken. We hebben immers al een band genaamd The Drums, en die werd hier ook niet echt groot. Met deze compacte gitaarpop single op zak proberen ze het dit jaar gewoon nog eens.

11. PosijEmpty Lungs
Uit het niets kwam hij, maar wel onder de vleugels van Noisia vandaan. Groninger Posij bracht in 2012 alleen een EP met vier tracks uit, waarvan vooral titelnummer Empty Lungs echt steengoed is. Slepende bass music, dansbaar maar ook geschikt voor de radio.

12. TraumahelikopterKids
Deze rammelrockers uit Groningen Noord hebben alleen al door hun bandnaam de nodige thuisgebleven moeders de stuipen op het lijf gejaagd. Hun drummer houdt het zo simpel dat-ie niet eens een kruk heeft om op te zitten, maar dat zegt niets over zijn kwaliteiten. Kids is hun anthem over jeugdige verveling.

13. Laura MvulaShe
De Engelse zangeres Laura Mvula is geschoold in klassieke composities en zong in het kerstkoor. Die combinatie bracht een bijzondere debuutsingle She, die belooft dat we hier een cross-over talent hebben dat met interessante muziek een groot publiek kan bereiken.

14. Koreless – 4D
Deze track van producer Koreless klinkt dan weer als een buitengewoon intieme remix van die Laura Mvula (al is ze het niet hoor…). Subtiele beats, een aangename sublaag en flarden r&b vocalen. Dit behoort tot de beste dingen die we in de slipstream van James Blake hebben zien opduiken.

15. SavagesHusbands
De golf postpunkrevival acts is eigenlijk al wel zo’n beetje voorbij, maar zo scherp als Savages mogen ze altijd komen. Dit Husbands is een goed voorbeeld van wat de band in petto heeft: bijtend en met enorm veel drive. De zangeres kennen we overigens van het arty Franse duo John & Jehn.

16. FoxygenMake It Known
We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace And Magic. Met die titel maakte het Amerikaanse Foxygen meteen de beste albumtitel van 2013. Afgelopen jaar verscheen ook al een album van ze, maar dat klonk nog wat brakkig. Productioneel wordt de opvolger strakker, maar het blijft een soort Rolling Stones met de scheefheid van Pavement en zo gek als een deur.

17. Earl SweatshirtChum
Toen zijn vrienden van Odd Future twee jaar terug doorbraken zat de piepjonge Earl Sweatshirt in een kamp voor ontregelde kinderen. Nu is hij terug. In 2012 met een sterke track op het Frank Ocean album (Super Rich Kids), in 2013 met een eigen album.

18. HaimDon’t Save Me
Wat een timing: uitgerekend in het jaar dat Fleetwood Mac weer bij elkaar komt en gaat touren, tappen de drie zusters van Haim uit het geluidsvat van die beroemde groep. Don’t Save Me is een uitstekende popsong. Hun optreden op London Calling liet zien dat ze wel wat grillig van aard zijn, met onder meer een hardrockuitstapje.

19. Nosaj ThingEclipse/Blue
De Aziatische Amerikaan Nosaj Thing maakte drie jaar geleden een uitstekend debuut waarin hij typische LA bass music verweef met flarden folk. Ja, echt. Zijn nieuwe single – met vocalen van de zangeres van Blonde Redhead – verraadt mogelijk dat hij nog wat meer de indie cross-over opzoekt.

20. Tessa Rose JacksonChange Time
Met dit vrolijke liedje met handclaps, shakers en akoestische gitaar zou Tessa Rose Jackson zomaar uit kunnen groeien tot de Nederlandse Emiliana Torrini. Een beetje liefjes is het wel, maar ook pakkend en energiek.

21. Guerilla SpeakerzHolla
Veel minder liefjes is Guerilla Speakerz, een act die verkeert in Boemklatsch kringen en met een slimme cross-over van house en bass hoge ogen zou kunnen gooien. Het knappe is dat hun tracks ook gewoon blijven hangen, met goede hooks, iets waar bijvoorbeeld Nobody Beats The Drum – toch ook behoorlijk succesvol – zo mee worstelt.

22. Thomas AzierMetropolitan Tribe
Al een paar jaar werkt Thomas Azier ondergedoken in Berlijn aan zijn muzikale visie en de uitvoering daarvan. In 2012 verschenen twee EP’s, waarvan de eerste – met Metropolitan Tribe erop – eigenlijk het sterkst was. Zijn stijl: dik aangezette, theatrale synthpop.

23. PeaceBloodshake
Eerlijk gezegd vielen ze me op London Calling afgelopen november vroeg in de avond niet zo op, maar deze single van het Engelse Peace kan iedere platenzaakmedewerker verkopen aan iemand die komt vragen aan iets als Phoenix of Two Door Cinema Club.