Michiel Flamman heeft zichzelf met Unterwelten opnieuw uitgevonden. Of is gewoon verder gegroeid, natuurlijk. Zijn nieuwe plaat is donkerder dan zijn eerder werk (dat ook niet altijd even vederlicht was, overigens). Maar verwacht niet alleen maar grimmigheid. De naam ‘Unterwelten’ en alle associaties die je er bij hebt kloppen weliswaar vrij aardig, maar het zijn vooral 10 songs uit het diepst van de ziel, soms asgrauw, kwaad, maar toch ook weer hoopvol… Prachtig mooi.

Deze Perfect door Michiel zelf zit vol met inspiratiebronnen voor deze nieuwe plaat. Wat een trip is dit. Klassiek, een instant nieuwe favoriet van Bon Iver, Velvet Underground, DM Stith, Bowie. Het klopt allemaal geweldig bij elkaar. Net als die nieuwe plaat, dus.

Leestip: de bijsluiter hieronder.

Enjoy!

Liner notes:

Berlijn, 14-04-2014

Behoud het goede. De vorm van popliedjes is magisch en moet blijven. Dan Auerbach gaat terug naar de oorsprong van popmuziek, Bon Iver vindt het wiel opnieuw uit en J Tillman doet het in 48 seconden.

Goede muziek moet raken en dat doet dat als het je vervoert. Het moet de wereld op z’n kop kunnen zetten. De ijle tonen van D M Stith, de onaardse productie van Joseph Arthur en Bach’s onnavolgbare Chaconne in D mineur.

En goede popmuziek moet schuren. Als het dat doet, word je blootgesteld aan iets nieuws. Iets wat je mogelijk niet wil horen, dringt door en wordt schoonheid. Een bijna te traag tempo (Swans – Failure), een refrein dat maar geen refrein wil worden (The Walkmen – Dondé Está La Playa) of een geluid dat dicht tegen de pijngrens aanligt (de ontstemde viool in Coil’s Ostia).

Afgelopen jaren werkte ik met de hierboven genoemde pijlers aan een nieuwe plaat. De hier verzamelde grootheden bezitten allen 2 of meer van de pijlers. Als iets van hun invloed op minuscule wijze terug te horen is op Unterwelten dan kan ik tevreden sterven.

Michiel Flamman

PS. O ja Mekanik Kommando (op deze verzameling The Use of Ashes, onder de eigen naam is het nml online niet te vinden) herbergt al de 3 onderdelen in zich. Hun “The Castle of Fair Welcome” uit 1988 is een onontdekte schat, die opgraving behoeft. Luister die plaat, het zal je leven veranderen.