Mensenkinderen, natuurlijk is élke Perfect die we laten verschijnen een feestje. Maar af en toe zijn er Perfects uit de 7-serie, de buitencategorie, op neutrino-niveau. En dit is er weer eentje hoor. Met de welluidende titel Perfect Tim Knol Inspired Playlist vulde DJ St. Paul wederom een schatkist.

Deze Perfect luidde het officiële begin in van De Nationale Voorpret Maand voor St. Paul’s eerste editie van Midnight Special op 22 oktober 2011 in De Kleine Komedie.

Liner notes:1. Nick LoweSo It Goes
Ik ben fan van Tim. Tim is fan van Stiff Records [één van de beste Perfects ooit, haal HIER]. The Big Stiff Box Set is een absolute tip voor iedere muziekliefhebber, maar deze staat er dan weer niet op. Perfecte drie-minuten-pop en daarmee de ideale opener voor de Perfect Tim Knol Inspired Playlist.

2. Bill Callahan Riding For The Feeling
Wat een verrassend goed album heeft hij dit jaar gemaakt. Zou het heel misschien dan toch ook nog steeds een petit peu met de amour fou te maken hebben? Het irriteert hem mateloos als er gerefereerd wordt aan zijn verbroken relatie met Joanna Newsom. Van de andere kant is er weinig dat hem niet mateloos irriteert. Dat hij maar nooit moge veranderen. Wat een indringende muziek.

3. The KinksDays
Thank You For The Days roepen Ray Davies en ik richting Tim Knol. Days is zijn tweede album en doet in alle rijk gearrangeerde kleurigheid denken aan het – vooral wat latere – werk van The Kinks. Kijk ook eens naar de BBC documentaire Imaginary Man over Ray Davies, gemaakt door Julien Temple.

4. John Paul KeithAnyone Can Do It
Niet alleen Tim doet andere tijden overtuigend herleven. There’s Really Nothing To It, Anyone Can Do It. John Paul Keith heeft met het fraai getitelde The Man That Time Forgot [TOPplaat!] een kakelverse ode aan de rock ’n roll in al zijn verschijningsvormen afgeleverd.

5. Daryll-AnnRaga The Messenger
Darryll-Ann mocht niet ontbreken natuurlijk. Dit nummer heeft Tim Knol met zijn band ook meerdere malen live gecoverd. Een thuiswedstrijd. Met Anne Soldaat in de gelederen en Tim als lifelong fan.

6. Flaming EmberWestbound #9
Onder de naam Op Knolle Toeren draaien Tim Knol en drummer Kees Schaper ook plaatjes. Enkel singletjes. Zonder koptelefoon. Deze draaide Tim Knol toen we met zijn drieën in de Groovetube op Lowlands achter de wielen stonden. Noord Holland playing Northern Soul.

7. Wendy ReneeAfter Laughter Comes Tears
Helemaal leeg gesampled nummer. Van hip hop tot dubstep. Het best gebruikt door de Wu Tang Clan. Klassiek bitterzoete soulballade die nooit een echte hitstatus wist te verwerven. Tim, Kees en ik hadden het singletje alledrie bij ons. Niemand heeft het uiteindelijk gedraaid. Snobs.

8. Laura MarlingMy Friends
Een van mijn festivalhoogtepunten tijdens het Into The Great Wide Open-festival was de rit van de boot naar het productiekantoor. Ik zat naast Laura Marling. Die gebiologeerd kruiswoordpuzzels aan het invullen was. Uit een kruiswoordpuzzelboekje. Een cheap-ass één euro kruiswoordpuzzelboekje.

9. Baxter DuryTrelic
Hij klinkt zo enorm als zijn vader (Ian Dury) dat het in eerste instantie wat afschrikt, maar zijn derde album is simpelweg te goed om te negeren. Nonchalante koortjes, sterke teksten, indie-romantiek. Beetje Pulp, beetje Stiff Records. Heel veel Baxter.

10. The SparklesI Want To Be Free
Uit de Vodafone reclame zeg je dan. Is weer opnieuw op 7” te verkrijgen. Met op de andere kant nog zo’n 60’s klassieker van The Sparkles, No Friend Of Mine. Het podium van de Kleine Komedie wordt na afloop van de Midnight Special omgetoverd tot dansvloer. Minibarretje erbij, I Want To Be Free op de draaitafel. Het leven zal mooi zijn.

11. Charles SheffieldIt’s Your Voodoo Working
Eén van de vele Afro-Amerikaanse vroeg jaren ’60 nummers die dankzij een bescheiden cultstatus in de loop der jaren meer aandacht zou krijgen dan tijdens de oorspronkelijke release. Killertune in alle opzichten. Voodoo on the dancefloor.

12. Ana EggeHole In Your Halo
Stuitte per toeval tijdens een nachtelijke youtube-surf-sessie op dit liedje. Nieuw Amerikaans folk artieste. Ze schreef Hole In Your Halo na bezoek aan een vriend die als gevolg van ernstig psychische aandoeningen achter de tralies is beland. Het hoofd in de handen en dan dit liedje schrijven. In de beste Aimee Mann traditie.

13. Lack Of AfroA Time For…
Ik heb samen met Tim Knol een track-by-track mogen opnemen voor zijn nieuwe album, bij KX Radio waar wij allebei een programma hebben. Tijdens die gesprekken kwam telkens weer een diepe liefde voor soulmuziek naar voren. Lack Of Afro is het eenmansproject van modern soul talent Adam Gibbons.

14. PhosphorescentIt’s Hard To Be Humble (When You’re From Alabama)
Er zijn van die nummers waarvan je – als door een dolle hond gebeten – alleen maar in superlatieven gaat praten. Omdat overdaad schaadt, ga ik dat enigszins proberen te onderdrukken door alleen maar te zeggen dat dit het beste pop/soul/country/ska/indie liedje van de afgelopen vijfduizend jaar is.

15. The EasybeatsGood Times
Deze draaide drummer Kees dan weer op Lowlands. Friday On My Mind is de hit, dit de nugget. Vooral door de uitzinnige achtergrondzang van Steve Mariott (The Small Faces). En mocht je denken dat Matthijs van Duijvenbode gemaakt is om toetsen te spelen en liedjes te schrijven, dan heb je hem nog niet hier op zien dansen.

16. The Young RascalsGood Loving
Gecoverd door onze eigen The Madd. Een beter feelgood-anthem kan ik even niet verzinnen. Hoezo intro? Gelijk erin vliegen met dat nummer en met veel bravoure, testosteron en popsentiment racen naar het eind. Glimlach op het gezicht, zweet in de sokken.

17. Ron SexsmithFormer Glory
Ik heb Ron Sexsmith nog nooit zo goed gezien als deze zomer in Tivoli De Helling. Met de borst vooruit leek hij welhaast geen schim van de zichzelf verontschuldigende schuwe verschijning die ik eerder wel eens op het podium zag staan. Tim Knol was er ook en werd die avond drieëntwintig.

18. FotheringayThe Sea
Tim Knols eerste optreden met zijn band was op een Avond Van Het Kippenvel. Ik heb voor de Perfect-reeks vele Kippenvel Compilaties samen mogen stellen [allemaal in 1 keer HIER te halen!], dit liedje had er zo tussen gekund. De mooiste vrouwenstem die ik ken: Sandy Denny. Hier met gelegenheidsproject Fortheringay.

19. Flying Burrito BrothersHot Burrito #1
Een kans voor open doel mag je nooit laten liggen. Dat heb ik dan weer in de spits bij De Trekvogels geleerd. Als de zang van Tim Knol en het kleurrijke spel van zijn band ergens aan doet denken dan is het The Flying Burrito Brothers. I’m The One Who Showed You How To Do The Things You’re Doing Now. Had Gram Parsons het over een verloren liefde? Of over Tim Knol? Wat ik weet is dat Tim Knol met zijn eerste album invloeden had en met zijn tweede album een invloed wordt. In ieder geval op mij. En De Kleine Komedie. Wat hebben we een zin om een mooie avond rondom zijn persoon en zijn muziek te bouwen!