Het punk-credo dat iedereen een band kan beginnen en dat iedereen een instrument kan spelen, werd door geen band beter uitgebeeld dan The Fall. Als er één iemand geen zanger was, was het Mark E. Smith. Maar als er één iemand is die een groep veertig jaar lang een eigen geluid heeft gegeven, is hij het ook. Onder zijn dictatoriale leiderschap versleet hij tientallen muzikanten, maar wie zich ook bij The Fall aansloot met welke inbreng dan ook, als Mark E. Smith zijn mond open trok was het The Fall. Het was daarom dat zijn grootste fan John Peel het geluid van de groep omschreef met ‘always different, always the same’.

Perfect The Fall op , HIER.

Met mijn band Eton Crop hebben we in Engeland en Nederland veel met The Fall opgetreden. Met name in de jaren tachtig periode dat de band met twee drummers optrad, een betere Fall is er niet geweest. Met de broertjes Hanley op drums en bas, met Karl Burns op de andere drumkit en Graig Scanlon en Marc Riley op gitaar.

Kenmerkend voor The Fall was de originele eenvoud en de kracht van de herhaling. Mark E. Smith eiste dat de muzikanten functioneel bleven spelen. Geen muzikale fratsen, maar alleen doeltreffende loopjes. Tot op het bot afgekloven rauwe rock n roll.

Dat Mark E. Smith op zestigjarige leeftijd is overleden komt niet als een verrassing. Zijn gezondheid was al lang slecht. Hij heeft roofbouw op zijn lichaam gepleegd. Maar zijn dood kwam wel als een schok. Want hij was er altijd die afgelopen veertig jaar. Hij drukte een grote stempel op de underground van de pop en was nog steeds van invloed op jonge bands.

De optredens van The Fall waren nog altijd spannend. Soms waren ze ronduit slecht omdat ie te dronken was om iets goeds te kunnen doen, maar dan opeens waren ze ook weer legendarisch goed. Bij The Fall hoorde je altijd alleen maar nieuw materiaal. Aan Greatest Hits en terugkijken deed hij niet.

Mark E. Smith was een van de meest markante popmuzikanten van de afgelopen decennia. En The Fall was voor mij een van de beste bands. Omdat ie 60 is geworden, staan er ook 60 tracks in deze Perfect The Fall of beter: The Perfect Fall!

Erwin Blom