‘Techno-klappers die je echt moet kennen, kun je zo’n lijst maken?’, was de vraag aan Merlijn Hoek. He came through, zoals dat heet. 19 bloedjes. Hand-picked.

Liner notes:

Waar moet je beginnen en waar moet je stoppen als je de perfecte playlist maakt voor House en Techno? Het betreft zowel de Panama als de Gashouder, een rave in Delfzijl en een strandfeest op Bloemendaal.

Maar het is gelukt. Het betreft stuk voor stuk juweeltjes die in het curriculum van de dance niet mogen worden gemist. Soms beukt het, soms hobbelt het, maar de kwaliteit van elke track staat buiten kijf.

Als ik mijn ogen doe sta ik bij veel platen even in de Berghain, maar bij sommige platen ook even in de Panoramabar. Maar bij één plaat zijn de herinneringen zo mooi, dat het me op elk moment weer kippenvel oplevert; Marionette van Mathew Johnson.

Op Sonar 2005 in Barcelona draaide Richie Hawtin, één van de iconen uit de techno, deze plaat aan het einde van een hele lange nacht. De plaat, die al een tijdje uit was, zwelde langzaam aan. Maar uit het niets mixte Richie de vocals in van de track Transition door The Mercenary, horend bij het collectief Underground Resistance.

Schermafbeelding 2013-03-24 om 22.14.07

Alsof deze 2 platen voor elkaar gemaakt waren voor dat ene moment, bezorgde het ongeveer 10.000 mensen collectief kippenvel. En iedereen die op die rave aanwezig was besefte dat ook. Het was een unieke afsluiter van een geweldige editie van Sonar. Een moment dat bij mij een diepe groef heeft achtergelaten en een eeuwige glimlach op mijn gezicht bij het horen van deze plaat.