Perfect Talk Talk. Nu Mark Hollis is overleden, is een overzicht (dat al in 2015 is gemaakt) helemaal noodzakelijk. Lees vooral ook de liner notes in het blog van St. Paul op onze site.

Journalist: “You don’t think it would make rather pleasant background music at, say, a dinner party?”

Mark Hollis: “No I don’t. Maybe after the dinner party. But you have to give it all your attention. You should never listen to music as background music. Ever.”

Een fragment uit het interview dat Mark Hollis gaf bij het uitkomen van Spirit of Eden (1988), een plaat waarop de band muzikaal behoorlijk ver was afgedreven van pophits als ‘Life’s What You Make It’ en ‘It’s My Life’. Maar nog steeds muziek maakte die je dwong te luisteren. De hits vielen destijds op, de clips ook, net als de onwil van Mark Hollis om zich als een ster te gedragen – zie ook tijdgenoot Andy Partridge (XTC) en, later, Thom Yorke (Radiohead). Talk Talk was… anders. En is dat altijd gebleven.

Onlangs verscheen het nieuwe album van Rustin’ Man, aka TT-bassist Paul Webb. Met muziek die zich vooral laat omschrijven als tijdloos – zeker niet als hip, trendy of modern. Van Hollis verscheen in 1998 zijn enige solo-album, in 2012 bleek dat hij een stukje instrumentale muziek had gemaakt voor een serie. Geen bijzonder stuk, voor velen toch reden om een tijdje behoorlijk van de leg te zijn. Hollis leefde nog, maakte nog muziek, zou d’r nog wat komen? Waar stond hij nu, muzikaal?

Als er nog wat komt, is het postuum, want Hollis is dus dood. Bij moment van schrijven is nog onduidelijk wat de oorzaak is. Zoals we hier wel vaker constateerden als we een postume playlist maken; de muziek is wat blijft. In geval van Hollis betekende die voor de Perfects-crew heel, heel erg veel. Het is muziek die vanaf het moment dat we het voor het eerst hoorde, in de rugzak ging en nimmer werd uitgeladen. Lees bijvoorbeeld ook deze blog van Paul. Er kon veel gebeuren, maar Talk Talk bleef.

Luister deze lijst. Zoek Laughing Stock op (god, zorg er nou’s voor dat die plaat helemaal op Spotify komt). Luister naar Mark, luister naar zijn band.  En blijf luisteren.