Sytse Wils, Sander – Sandeman – Kerkhof, Joost van Bellen en Joey Ruchtie ging dit jaar gewoon weer naar Austin voor SXSW. Teruggekomen zetten zij alle indrukken  – je mag wel zeggen traditiegetrouw – om in een Perfect SXSW. Heet van de naald, actueel als nu, fresh sounds, new faces en acts die ineens laten zien dat ze geen eendagsvliegen zijn. Het komt allemaal voorbij in deze editie.

Liner notes:

Parquet Courts – Borrowed Time

“Stiekem mijn SXSW anthem, 3 keer luisteren en je zingt de hele dag: “And it seems these days I’m captive in this borrowed time” (Sytse Wils)

Savages – Husbands
“Vier dames die waanzinnig goed speelden, strak, heftig, intens. Met een geweldige frontvrouw die kil en onbewogen kwam, zag en overwon. Husbands is mijn favoriete nummer. Onder andere Savages toont aan dat anno 2013 vrouwenbands minstens zo goed kunnen zijn als mannenbands. Kippenvel.” (Joost van Bellen
Trinidad James – All Gold Everything
“Dirty South helden deden goede zaken in Austin deze week en deze nieuwe, Instagram quotende, Def Jam signee pakte flink wat shine mee.” (Sander Kerkhof)
 Mikal Cronin – Shout It Out
“Fuzzy, poppy en geniaal. Mikal gaat gewoon de wereld veroveren… Hoop ik” (Sytse Wils)
Cashmere Cat – Mirror Maru 
“Een magere hekkenspringer met de mimiek van een marionet, die een set neerzette die stond als een huis. Niet één moment heb ik me verveeld, het was vernieuwend, optimistisch, en hij nam moeiteloos het publiek mee tot de tent explodeerde. Helemaal te gek.” (Joost van Bellen)
Youth Lagoon – Mute
“Slaapkamerdromer Trevor Powers heeft een nieuw album en inmiddels ook een complete band om zich heen. Dat zorgt in de binnenzaal van Stubbs op de openingsavond voor een hypnotiserende live act.” (Sander Kerkhof)Le1f – Sweet Tea“Hiphop is op de schop genomen, de fundamenten lijken weggehaald en het genre wordt herbouwd met nieuwe normen. Gay en hiphop ging nooit samen, maar opeens zijn er veel gay hiphoppers en ze zijn nog goed ook. Ook hetero’s genoten van Le3f, van zijn ijzersterke teksten, zijn geweldige muziek en zijn waanzinnige stage présence.” (Joost van Bellen)Yeah Yeah Yeahs – Sacriledge“Nog steeds verliefd op Karen O. Sterke nieuwe single Sacriledge maakt ook live benieuwd naar het nieuwe album.” (Sander Kerkhof)

Autre ne Veut – Counting

“Mooiste liefdesliedje dat ik in tijden hoorde, “I’m counting on the idea that you’ll stay” (Sytse Wils)

Earl Sweatshirt – Whoa

“Hij deed drie nummers mee met Captain ‘Flying Lotus’ Murphy en stak verbaal met kop en schouders boven zijn de producerende collega rapper uit” (Sander Kerkhof)

Death Grips – I’ve Seen Footage

“De poorten van de hel gingen open in 1100 Warehouse en wat eruit kwam was onbeschrijfelijk hard, heftig en donker. Ik heb heel wat gezien in mijn leven, maar Death Grips sloeg alles, ik ben er uren van de kaart van geweest. Ik heb het einde van de wereld gezien en het is een stuk naarder dan je in je zwartste nachtmerrie hebt kunnen meemaken. Ik heb gehuild.” (Joost van Bellen)

Usher x Afghan Whigs – Climax

“De meest bijzondere combi van het hele festival was die tussen deze twee.  Climax met Greg Dulli op achtergrondzang en Whigs hit Somethin Hot’ gezongen door Usher.  OMG!” (Sander Kerkhof)

Phosphorescent  – Song for Zula

“Een van de hoogtepunten van SXSW. En dit liedje is zo ongelofelijk mooi. Maar luister vooral de hele plaat! (Sytse Wils)

Homeboy Sandman – Watchu Want from Me

“Op een geweldige Stone Throw middag liep ik tegen deze MC op. En was meteen verkocht” (Sytse Wils)

Justin Timberlake – Strawberry Bubblegum

“Heerlijk soepele terugkeer van deze wereldster met een mix van wereldhits en songs van zijn nieuwe album.” (Sander Kerkhof)

The Stooges – I Wanna Be Your Dog

“Met de 65+ pas op zak is Iggy nog steeds credible en een podiumbeest. The Stooges waren ook strak en steengoed. Ik hoorde veel nieuwe nummers, waarvan er één een brok in mijn keel bezorgde, twee steel guitars die speelden met het ritje van I Wanna Be Your Dog en Iggy die zijn testament opmaakte. Dramatisch, emotioneel, prachtig mooi.” (Joost van Bellen)

The Milk Carton Kids – Honey, Honey

“Jong duo uit Los Angeles dat op integere wijze traditionele folk naar een nieuwe generatie weet te brengen. Virtuoos met knipoog. Bijzondere act en een absolute must-see tijdens Motel Mozaique!” (Joey Rutchie)

Rhye – Open

“R’n’b lijkt weer helemaal terug in het muzikale landschap, waarbij Rhye verantwoordelijk is voor één van de meest bezwerende albums van afgelopen periode. Zwoel, sophisticated en met een onderkoelde kwaliteit. Tijdens SXSW speelde het gezelschap in de vrij onmogelijke setting van Buffalo Billiards, maar desalniettemin wisten ze ook hier te overtuigen”. (Joey Rutchie)

Haim – Forever

“Geen splinternieuwe act, maar wel eentje die enorm is gegroeid in sound, songs en overtuigingskracht. Ik voorspel een mooie toekomst voor deze Amerikaanse zusjes!”(Joey Rutchie)