In onze top 5 Perfects Aller Tijden staan minstens 11 Perfects. En deel 1 van Perfect Stiff door Roy Santiago is er daar ZEKER eentje van.

En nu dus deel II. Die lastige tweede Perfect, noemen ze dat. Maar liedjessmid, liedjesverzamelaar, dj, connaisseur Roy Santiago is er wonderwel in geslaagd. Let het grijsdraaien commence. Opnieuw. Recommence, dus eigenlijk. Onder het artwork zet Roy nog een tandje bij qua begeleiding en duiding.

Liner notes:

‘Hoppekee, daar is hij dan: Perfect Stiff Records II! Er is niets zo gevaarlijk als een deel II maken na een succesvolle deel I. Oké, bij Terminator pakte het goed uit, maar dat is natuurlijk een klasse op zichzelf.

Toen ik Perfect Stiff maakte voor dacht ik dat er weinig respons zou komen. Het label heeft eind jaren ’70, begin jaren ’80 niet echt veel Nederlandse aanhangers gekend. Gelukkig mocht ik die verwachting al vrij snel bijstellen. Er kwamen heel veel goede reacties op de verzamelaar. Zelfs nu nog wordt Perfect Stiff Records regelmatig op verzoek geüpload.

De keuze om een deel twee te maken is niet zo’n moeilijke. Er is zo ontzettend veel moois uitgekomen op Stiff Records dat het zelfs erg makkelijk zou zijn om er 10 te maken. Maar dat is wel heel ambitieus. Mocht je nu pas invallen, dan is het wel een goed idee om deel I er even bij te pakken en om meteen even het begeleidende verhaal te lezen om meer over het label te weten te komen.

Ook op deel II van Perfect Stiff Records vind je weer alle ingrediënten die het label zo uniek maakten. Er zit erg veel variatie in genres, maar toch klinkt alles typisch Stiff. Stiff gaat van punk naar ska naar soul naar gladde disco en verveelt geen seconde. Het label had ook een voorliefde voor charmante solo-artiesten. Mannen als Ian DuryWreckless Eric en Wazmo Nariz. Mannen die het leven met een knipoog bekeken. Ian Dury’s bekendste nummer Hit Me With Your Rhythm Stick is daar een goed voorbeeld van. Op deze verzamelaar vind je in dezelfde categorie ook Jona Lewies You Will Always Find Me In The Kitchen At Parties, met als tekst: ‘She was into French cuisine but I ain’t no cordon bleu’. Ook staan er een paar re-releases op de verzamelaar. Zoals Cry Like a Baby van The Box Tops (bekend van The Letter, en moeten we het nog over de zanger hebben?) en The Israelites van Desmond Dekker. Hoewel deze versie van ‘The Israelites’ niet dezelfde versie is als het bekende origineel. Dekker bracht rond 1975 zijn album Black & Dekker uit op Stiff Records en tourde met The Rumour. Hij scoorde er een top-10 hit mee in België.

Veel plezier met het beluisteren van Perfect Stiff Records II!