Is it a band? Is it a singer? No, it's a super record label from the UK! And one of the most appreciated Perfects ever.

Roy Santiago is naast liedjessmid ook liedjesverzamelaar. Inspiratie haalt hij uit oude soul, geluid uit de jaren ’70 en ’80 en de betere popliedjes van nu. Samen met zijn lief draait hij geregeld plaatjes op feestjes als het Goed Volk DJ-team. Met enige regelmaat brengen ze DIY verzamel-CD’tjes uit voor vrienden en bekenden. Volg zijn muzikale activiteiten en overpeinzingen op zijn website. En,last but not least, maakte hij deze Perfect StiffIs it a band? Is it a singer? No, it’s a super record label uit de UK! Lees ook het prachtig opgeschreven verhaal achter deze Perfect Stiff.

Liner notes:

“Het kunnen opsommen van een reeks De Betere Platenlabels is doorgaans alleen besteed aan doorgewinterde muziekliefhebbers. En dat is misschien maar goed ook, want er zijn al genoeg dingen om te onthouden, uit te rekenen, schoon te poetsen, bol te werken. Als liefhebber of verzamelaar is het toch zaak om de basiskennis van het platenlabel goed op orde te hebben. Immers, als je toffe nieuwe schoenen op het oog hebt, dan wil je ook weten waar je heen moet om ze te kopen. Verder is een beetje kennis van platenlabels labels natuurlijk handig om pienter te kunnen reageren op Twitterberichten van gelijkgestemden.

Een label wordt door de liefhebber vaak gezien als een keurmerk. Kom je als soul-liefhebber iets tegen waar je nog nooit van hebt gehoord en staat er een logo van Stax achterop: blind kopen. Verzamelaars van Soul-Jazz Records zijn bijna altijd interessant en goed, ongeacht het genre. Samen met een hoop soortgelijke labels is er dus een bovenlaag. Dan zijn er nog een hoop labels met een 4-sterren moeilijkheidsgraad qua bekendheid en qua Aan Te Komen. En dan zijn er nog de obscure labels die zelfs de oprichters alweer vergeten zijn, de re-issue labels, de labels die alleen muziek uitbrengen op uitgestorven geluidsdragers, noem maar op. Die one-issue labels zijn voor de mensen die écht de hele dag niets te doen hebben.

In deze Perfect-editie vind je een verzameling hits van het befaamde Britse Stiff Records. Of nou ja, befaamd, befaamd. In Nederland is dat hele Stiff Records nooit echt een fenomeen geweest. Veel artiesten uit deze stal hebben hier daarentegen veel hits gehad. Om er slechts enkele te noemen: Madness, Elvis Costello en Ian Dury & The Blockheads. Uit de Stiff-stal komen ook een hoop acts voort die een hit hebben gehad maar waar je verder nooit meer iets van hoorde, one-hit-wonders, zogezegd. ‘Sign of the Times’ van Belle Stars bijvoorbeeld. Of de gigantische kerstkraker ‘Stop the Cavalry’ van Jona Lewie.

Stiff Records was actief tussen 1976 en 1985. Het label kreeg al kort na oprichting landelijke bekendheid door de slimme marketing van het label, die meestal gepaard ging met een flinke dosis humor. Dave Robinson en Jake Riviera, de platenbazen, gebruikten slogans als ‘The World’s Most Flexible Record Label’, ‘We came. We saw. We left.’ en ‘If It Ain’t Stiff, It Ain’t Worth a Fuck’. Nick Lowe bracht een ep uit die Bowi heette, als antwoord op David Bowie’s ‘Low’. Britse illustrator Barney Bubbles verzorgde een groot deel van het artwork, inclusief de meegeleverde behangstukken in de plaat ‘Do It Yourself’ van Ian Dury. Wat Stiff ook handig deed was het organiseren van Stiff-tours door het hele land. De bekendste acts werden in een bus gestopt en door het land gereden. De shows zijn legendarisch, zie DIT filmpje (let u vooral op het feestgehalte, de fijne Britse humor van de artiesten en het feit dat om de 20 seconden wel iemand zijn neus ophaalt).

Nee, ik kreeg Stiff niet mee van thuis uit. En nee, ik heb het ook niet bewust meegemaakt, al kochten mijn ouders al Stiff-platen. Ik moest het label anders ontdekken. Het was mijn lief die met de eerste Stiff-platen thuis kwam. Ze werkte elke woensdag bij De Waaghals, de fijnste platenzaak van Nijmegen, met dito fijnste vinylkelder. Op een dag werd ze fan van Jona Lewie. Twee maanden later konden we bijna een hut bouwen met het aantal platen van Wreckless Eric, Nick Lowe en al die andere helden. En ook bleken we al meer Stiff in huis te hebben dan we dachten. Wisten wij veel dat die ene toevallige Madness-plaat van ons ook Stiff-klassieker was? Ik heb hulp van haar gekregen. Zonder mijn lief – tevens andere helft van het Goed Volk DJ-team – was deze Perfect Stiff stukken minder leuk geweest. Ja natuurlijk komen wij Stiff-plaatjes draaien op jouw feestje. Met alle plezier. Want de parels van Stiff Records moeten gehoord, gekocht en gekoesterd worden.”