Perfect Space Disco®
“Activate main hydrogen boogie system… Start countdown… 10, 9…”Natuurlijk, Atze de Vrieze is genomineerd voor de Pop Media Prijs “… 8, 7… Start orbiter funk booster” Maar hij maakte vooral “…6, 5, open dancefloor, start strechting, 4…”, deze Spotify-only Perfect Space Disco®. “…3, ready to get down, fill up your long drink glasses, 2…” En trust you me we gahn in een bahn om de aargde, zoals Chriet Titulaer zou zeggen. “1! We! Are! Go!”
Ho, kom terug, je vergeet de Spotify-link! En de te gekke track-by-track fly-by van Atze.
En de Deezer-link!
Beeld: Rotganzen.
‘Ruimtereizen, eigenlijk zouden we het allemaal wel willen. Gewoon eens kijken hoe het daarbuiten is, of er wat te halen valt. De meesten van ons denken er niet elke dag aan, maar eind jaren zeventig leek het even iedereen bezig te houden. Belangrijkste aanjager: Star Wars. Direct na het uitkomen van de eerste film – in 1977 – ontbrandde een heuse rage. De ruimtevaartbeelden pasten natuurlijk ook uitstekend bij de futuristische elektronische muziek. Nog maar drie jaar eerder bracht Kraftwerk zijn legendarische ‘Autobahn’ album uit, in 1977 verscheen hun ‘Trans-Europe Express’. Waar de Duitsers zich stortten op de aardse vervoersmiddelen, zocht men het vooral in Frankrijk buiten de dampkring. Perfect Space Disco (en vooruit, wat intergalactische uitstapjes naar soul en funk) is een reis om de aarde in 31 tracks, een duizelingwekkende trip.
1. Space – Magic Fly (1977)
Het Franse trio Space mag gerust gezien worden als de godfathers van de space disco en een van de hoekstenen van wat 25 jaar later de Franse house zou worden.Mind you, dit was geen obscuur spul. Eerste single ‘Magic Fly’ werd een internationale hit. Van de eerste 3 albums van de band vlogen in totaal meer dan 12 miljoen exemplaren over de toonbank.
2. Sarah Brightman and Hot Gossip – I Lost My Heart To A Starship Trooper (1978)
Een van de meest corny hits uit het disco tijdperk, en een van de bekendste exponenten van het subgenre waar we het hier over hebben. En dat terwijl de klassieke geschoolde zangeres Sarah Brightman er vervolgens een heel serieuze carrière op nahield: ze speelde hoofdrollen in ‘Cats’ en ‘The Phantom Of The Opera’ en zong op de opening van het Olympische spelen in Barcelona (1992) en Peking (2008).
3. Herman’s Rocket – Space Woman (1977)
Het lijkt wel of die Moogs in ‘Space Woman’ een heel eigen leven leiden, zo gezellig piepen en knisperen ze. En dan die rare vervormde stemmen. De perfecte samensmelting van disco en psychedelica, met een fraaie hoes waarop de groep als marsmannetjesgroen poseert.
4. Manzel – Space Funk (1977)
Space funk? Zonde dat daar geen compleet subgenre uit voortgevloeid is. De obscure band Manzel uit Kentucky kan de term claimen dankzij deze single. Werd nooit een hit, wel door meerdere rappers gesampled.
5. Andreas Dorau – Fred Vom Jupiter (1981)
Duitser Andreas Johnson (alias Andreas Dorau) was zestien toen hij deze tijdloze Neue Deutsche Welle klassieker schreef. De meisjes in zijn achtergrondkoortje Die Marinas waren nog jonger en zaten een paar klassen lager. Ze maakten het liedje voor een schoolproject, en het heeft dan ook de aangename stunteligheid van een schoolmusical.
6. Ganymed – It Takes Me Higher (1978)
Ganymed is de grootste maan van ons zonnestelsel. Hij is logischerwijs te vinden in een baan rond onze grootste planeet: Jupiter. De eerste single van deze Duits-Oostenrijkse groep was meteen hun grootste hit. In Oostenrijk kwam hij tot nummer 5 in de hitparade.
7. Jeff Wayne – Thunder Child (1978)
‘The War Of The World’, een apocalyptisch hoorspel dat omgeven is door mythische verhalen. Want ja, mensen geloofden echt dat aliens in aantocht waren, dat de slag om de aarde begonnen was. Het is een episch hoorspel, met af en toe tussen de progrock door wat flarden disco, zoals in dit ‘Thunder Child’.
8. Parliament – The Big Bang Theory (1979)
Hoewel p-funk pionier George Clinton het woord disco meed als de pest (hij zag het als de fake versie van de funk) kroop zijn eigen muziek er met de jaren wel steeds meer naartoe. Het sterkst op ‘Gloryhallastoopid’, een van de latere en mindere Parliament-albums. Met daarop wel deze uitstekende single ‘Theme From The Black Hole’.
9. Kano – I’m Ready (1981)
De handclaps en baslijn van Kano’s Italo-klassieker ‘I’m Ready’ kregen begin jaren negentig een tweede leven toen ze de basis vormden van de giga Miami Bass hit ‘Whoop! (There It Is)’ van Tag Team. “We came into your world, no knowing what to do. You woke us up at dawn just to dance all over space.”
10. Laurice – Disco Spaceship – Vocal (1978)
De Engelse zanger Laurice schijnt de laatste jaren te werken aan een soort comeback te werken, maar waarschijnlijk kan hij beter een licht freaky enigma uit het verleden blijven. Zo gay dat je je zowel op basis van stem als uiterlijk afvraagt of hij wel echt een man is. ‘Disco Spaceship’ was een redelijke hit in Europa, maar een unaniem doorslaand succes in Canada.
11. Peter Schilling – Major Tom (1982)
Duitser Peter Schilling scoorde een wereldhit met ‘Major Tom’, het officieuze antwoord op David Bowie’s klassieker ‘Space Oddity’. In de liedjes van de Neue Deutsche Welle ster doken vaker space-thema’s op, waaronder aliens, astronauten en een nucleaire holocaust.
12. Marvin Gaye – A Funky Space Reincarnation (1978)
Een klein uitstapje naar soulster Marvin Gaye, die midden in de space hype zijn beruchte alimentatie-album ‘Here My Dear’ uitbracht. Daarop staat ook dit lange ‘A Funky Space Reincarnation’, dat toch vooral een allegorie is voor buitenaardse opwindende stonede seks.
13. Sheila – Spacer (1977)
In Nederland zullen niet veel mensen haar kennen, maar in Frankrijk was Annie Chancel alias Sheila een echte ster. In de jaren zestig en zeventig verkocht ze miljoenen platen, onder meer met discogroep Sheila & B Devotion. Van Spacer werden miljoenen exemplaren verkocht. Het nummer keerde in 2001 terug als sample in discopophit Crying At The Discoteque van Alcazar.
14. Laserdance – Space Dance (1985)
Wij Hollanders drukten een fiks stempel op de italo disco. Neem Laserdance, een duo bestaand uit Michiel Van der Kuy en Erik van Vliet. Tussen 1985 en 2000 brachten de twee maar liefst tien albums uit. Dit ‘Space Dance’ komt van hun debuutalbum, ‘Future Generation’.
15. Droids – The Force Pt 1 & 2 (1977)
Fransman Fabrice Cuitade was een rasechte Star Wars fan. Na het zien van de klassieke ruimtefilm besloot hij een groep op te richten met de naam Droids (je weet wel, C3PO). Hun grootste hit heette The Force, naar het mysterieuze krachtenveld dat de buitenaardse strijders bijstaat.
16. Zodiac – A Mysterious Galaxy (1982)
Ha, de Russen zijn ook vertegenwoordigd in de space wedloop. Om precies te zijn Litouwers. Zodiac was inderdaad razend populair in de Sovjetunie, als tegenhanger van de NAVO-space disco van het Franse Space. Muzikaal ligt het enigszins in dezelfde lijn: veel synthesizers waar heel veel rare maar catchy melodietjes uit komen.
17. ESG – U.F.O (1981)
De drie zusjes Scroggins uit Brooklyn, New York, waren zelf eigenlijk te jong om door te hebben hoe wonderlijk hun muziek zich op het snijvlak van genres bevond. Hun kleine oeuvre is een unieke cross-over van alles wat op dat moment ontstond, ergens tussen punk, hiphop en disco, met een snufje space in dit U.F.O.
18. Cerrone – Supernature (1977)
Fransman Marc Cerrone was een succesvol man. Miljoenen platen verkocht hij met zijn italodisco. En hij gaat ook nog eens graag prat op zijn pioniersrol: hij – van huis uit drummer – gebruikte de kickdrum prominent in zijn muziek, iets dat later natuurlijk de basis vormde van de house. ‘Supernature’ was een van zijn grootste hits.
19. The Rah Band – Clouds Across the Moon (1985)
Het science fiction equivalent van het aloude zeemanslied. Een eenzame vrouw op aarde beklaagt zich over de verre reis van haar man, een astronaut op weg naar Mars. Een redelijk laat voorbeeld van space disco, en bovendien in een afwijkend format: een ballade. Dramatisch momentje als de verbinding verbroken wordt. “Ok, I’ll try again next year.”
20. Döf – Codo (1983)
Als Rammstein een Neue Deutsche Welle space act zou zijn, zouden ze klinken als deze vreemde hit van Döf, die in ons land zowaar op nummer 1 belandde. “Ich bin der Hass, Ich bin so Hasslich”, klinkt het. Maar ook: “Unidentified flying object approaching.”
21. Vangelis – Alpha (1976)
Onderschat Vangelis niet, nooit onderschatten, die Vangelis. De Griek begon zijn carrière in de progressieve rockband Aphrodite’s Child (naast Demis Roussos), maar was halverwege de jaren zeventig inmiddels een synthesizer goeroe. Zijn album ‘Albedo 0.39’ uit 1976 was doordrenkt met ruimtevaartthematiek.
22. Atmosfear – Dancing In Outer Space (1979)
De Britse funkgroep Atmosfear heeft lijntjes lopen naar acts als Level 42 en Incognito, en heeft zelf een puike single op zijn naam staan met de titel ‘Dancing In Outer Space’. Geen disco, wel midden in het juiste tijdvak.
23. Lonnie Liston Smith and the Cosmic Echoes – Space Lady (1977)
Toetsenist Lonnie Liston Smith zat ooit bij Miles Davis in de band, maar vanaf 1973 had hij zijn eigen ensemble dat hij The Cosmic Echoes doopte. Space jazz dus, met psychedelische dwarsfluiten en allerhande percussie. Dit nummer komt van het album ‘Renaissance’.
24. Plastic Bertrand – Tout petit la planète (1979)
De Belgische punk Plastic Bertrand kennen we natuurlijk vooral van de klassieke hit ‘Ça Plane Pour Moi’, dat nummer waarvan dertig jaar later bleek dat hij hem helemaal niet zelf zong. Maar hij maakte een jaar later ook dit spacepop pareltje, ‘Tout Petit La Planete’. Het werd geen hit, net zoals eigenlijk alle singles na die ‘one hit’. Een paar jaar later werd hij een-na-laatste op het Eurovisie Songfestival.
25. Universal Robot Band – Space Disco (1977)
De Amerikaanse groep The Universal Robot Band scoorde in 1982 een cult breakdance hit met ‘Barely Breaking Even’. Toen waren ze eigenlijk al uit elkaar. Een paar jaar eerder maakten ze deze luchtige space track, met lieflijke damesvocalen. Boogie!
26. Koto – Star Trek (1993)
Star Wars – Star Trek, een eeuwige strijd natuurlijk. Hollander Michel van der Kuy (ook bekend van ‘Laserdance’ en ‘Proxyon’) maakte deze italo-versie van de tune. Het staat op een album met thema’s van onder meer Mc Gyver, Airwolf en Back To The Future. Nerdstuff.
27. Charlie – Spacer Woman – Original Version (1983)
Een italo-klassieker, uit de tijd dat de echte corny hitparade disco al weer zo’n beetje uitgestorven was. Deze track heeft niets te maken met het goedkope plastic, dit is een bona fide underground sound, met freaky vocal effects, droge beats en ruimtelijke synth melodieen.
28. Boney M. – Nightflight To Venus (1978)
Het album ‘Nightflight To Venus’ bracht Frank Farian en zijn disco vehikel miljoenen, dankzij hits Rasputin en ‘Rivers Of Babylon’. Het spacey titelnummer is vergeleken met die platgedraaide evergreens eigenlijk behoorlijk spannend, met een vocoder en een bizarre ritmische opbouw.
29. Hipnosis – Pulstar (1983)
Het bewijs dat Vangelis – die gekke soundtrack-Griek – invloed had op de space disco? Deze cover van zijn ‘Pulstar’, van de eerdergenoemde LP ‘Albedo 0.39’. Het werd een top tien hit in Duitsland voor deze Italiaanse groep, die ook furore maakte met een cover van een andere synthesizer grootheid: Jean-Michel Jarre.
30. Dee D Jackson – Automatic lover/Long version (1978)
Geen discoplaylist zonder Giorgio Moroder, de flamboyante Italiaan die Donna Summer groot maakte en de disco eigenhandig de elektronische kant op schopte. Hij produceerde ook dit ‘Automatic Lover’, een hit voor een Engelse zangeres, die met ambities als filmproducent in Duitsland belandde, waar ze Moroder ontmoette.
31. John Williams – Victory Celebration/End Title – Medley (1983)
De grote inspirator van al deze ongein was natuurlijk Star Wars, de bizar succesvolle science fiction trilogie die in eind jaren zeventig de wereld veroverde. Een kleine ode, in de vorm van de eind credits van ‘Episode VI, The Return Of The Jedi’. Met Indianenpanfluit en oerwoudgeluiden. In space.