Jacqueline Govaert’s nieuwe album Songs To Soothe – dat vrijdag 21 maart uit komt –  doet precies wat de titel belooft…Deze Perfect die ze samenstelde neemt een voorschot en bevat de prachtige liedjes die om haar heen zweefden om tijdens het maken van dit album:

De songs die me inspireerden tijdens het, soms eenzame, lange werken aan mijn album “Songs To Soothe”. De melodietjes die me net hielpen anders te denken of de refreintjes die me dwongen langer op een song door te zweten. Carole King’s Tapestry was de rode draad-plaat zoals ik ‘m noemde. De warmte en oprechtheid van dat album was een sfeer waarin ik me graag onderdompelde.

Enjoy deze 27 pareltjes én de bijsluiter van Jacqueline…

 

Liner notes:

Carole King – I Feel The Earth Move

Toen ik aan dit album begon, vroeg ik me af of het zou kunnen, helemaal alleen achter m’n piano een heel album bij elkaar schrijven. Maar telkens als ik Carole King luisterde ging alles in me gloeien. Eerlijke songs die je meteen begrijpt, vakkundig opgebouwd en altijd steunend op het piano spel en de zalvende, eigen sound van Carole’s stem. Zo werd het voor mij steeds duidelijker wat me te doen stond met deze plaat.

Ron Sexsmith – Nowhere To Go

Ik keek al lange tijd uit naar het nieuwe album van Ron Sexsmith, zijn laatste album Long Player Late Bloomer vond ik wat vreemd geproduceerd door Bob Rock maar zijn songs zijn altijd zo bijzonder. Toen ik al verder in het proces was en op zoek naar de juiste producer, hoorde ik dit nummer. Vanaf die prachtige franse hoorn werd ik meteen gegrepen door de warme sound en de prachtige arrangementen en weer die Mitchell Froom! Toen wist ik zeker dat het tijd was om hem eens te gaan bellen. Het hele album is hier nog steeds bij de hele familie favoriet.

Jackson Browne – Rock Me On The Water

Jackson Browne ontdekte ik tijdens het schrijven en ik was meteen fan van z’n songwriting en z’n stem, hij schrijft ook hele goeie lyrics. Dit hele album is belangrijk voor me geweest tijdens het schrijven.

Bahamas – Lost In The Light

Een vriend van me stuurde me deze song door, hij dacht dat ik het wel wat zou vinden. Ik was meteen om, wat een classic song! Het hele album is goed.

Laura Nyro – Stoned Soul Picnic

Van Laura Nyro had ik nog nooit gehoord, ze dook steeds op rechts in m’n Spotify scherm wanneer ik Carole King of Joni Mitchell luisterde. Op een gegeven moment ben ik er in gedoken en dat was een te gekke trip. Wat een heerlijk vreemde, vrije vrouw. Haar teksten nemen je mee naar een heel andere wereld. Heel bevrijdend om te luisteren.

Leon Russell – Tight Rope

You gotta love Leon! Ongelofelijke pianist natuurlijk en hij heeft te gekke songs geschreven, Donny Hathaway is een goeie tweede, maar zijn eigen versie van A Song For You is voor mij echt de meest bloedstollende. Ik heb voor Tight Rope gekozen omdat ik heel erg van deze groove hou.

James Taylor – Fire and Rain

James Taylor, deze song raakte me meteen in een moeilijke tijd.

Joni Mitchell – All I Want

Joni Mitchell, waar moet ik beginnen? Wat een vrouw, wat een songs, ongeëvenaard.. al is Laura Marling haar best aan het doen. Joni Mitchell’s lyrics zijn voor mij een grote inspiratiebron geweest tijdens het schrijven. Zo poëtisch en tegelijkertijd altijd te begrijpen, voor m’n gevoel ben ik al die tijd met ‘r mee geweest op die roadtrip door Europa, nadat het uitging met Graham Nash..

Feist – The Limit To Your Love

Ik hou van Feist en ook heel erg van Gonzales’ piano partij hier.

Eels – That Look You Give That Guy

Deze song greep me meteen toen ik ‘m voor het eerst hoorde op de radio. De tekst is zo tof en de sound is ook heerlijk droog en direct.

Fleetwood Mac – Songbird

Het is voor mij altijd lastig kiezen met wie ik me nou meer verbonden voel, Christine McVie of Stevie Nicks… Tijdens het schrijven van deze plaat was het toch Christine.. denk ik.. of Stevie’s Dreams.. of..

Rodriguez – Sugar Man

Ook pas leren kennen door de documentaire, prachtige, sfeervolle song.

Paul McCartney – Maybe I’m Amazed

The Beatles staan nog niet op Spotify en zo’n lijst kan natuurlijk niet zonder the Beatles. Deze mooie song van Paul vult in ieder geval een gat op.

Neil Young – Old Man

Het heeft even geduurd voor ik Neil Young helemaal begreep maar met de jaren ben ik meer en meer van ‘m gaan houden. Harvest was een belangrijke referentie voor de sound van de plaat en ik hou van deze song, te gekke backing vocals ook van James Taylor en Linda Ronstadt.

Tim Knol – Days

Ik hou van Tim’s stem en sfeer. Ik leerde Tim en Matthijs van Duijvenbode kennen terwijl ze met Tim’s eerste plaat tourde en deze plaat schreven. Er verscheen een filmpje op YouTube waar de Tim Knol-band Days live speelt in een soort ‘Let-It-Be’-achtige setting, wat een sfeer! Ik vind dit een heel bijzonder liedje.

Corinne Bailey Rae – I’d Do It All Again

Ik heb heel veel naar dit album geluisterd en dan met name de eerste twee songs. Ik vind de sound zo prachtig droog, en houtachtig als een goede wijn. Ik vond de groei die ze door had gemaakt na het eerste album ook zeer indrukwekkend.

Laura Nyro – And When I Die

Heb je d’r weer, ik kon het niet laten. Ik heb dit nummer in de Peter, Paul and Mary versie zelf ook gezongen samen met m’n achtergrondzangeressen Denise van Donselaar en Lotte Zekhuis. Ik hou van deze tekst, het geeft een aardse, nuchtere kijk op doodgaan en dat is soms heel prettig.

Todd Rundgren – I Saw The Light

Heerlijke witte piano groover. Koren op mijn molen.

Phantom Limb – Run

Een ontroerend liedje. De sound is prachtig, haar volle, zwarte verschijning en stem gecombineerd met de soulvolle countysongs en dito sound. Mooie band.

Rickie Lee Jones – On Saturday Afternoons in 1963

Dit nummer is heel belangrijk geweest voor mijn manier van werken de afgelopen jaren. Mijn leraar, Ton Engels, zei op de rockacademie eens dat-ie dacht dat ik ooit nog zo’n liedje zou schrijven. Toen ik het nummer bij DWDD Recordings speelde begon ik me af te vragen of ik dat al gedaan had ondertussen. Ik besloot dat de tijd rijp was om daar nu eens heel hard naar toe te gaan werken.

Randy Newman – Feels Like Home

Lieve Randy Newman, ongelofelijke songwriter. Dat ik achter dezelfde piano met dezelfde man mijn album heb opgenomen en zo een aantal prachtige inside stories over ‘m te horen heb gekregen draagt daar alleen maar aan bij.

Bent van Looy – Shadow Of A Man

Ik vind dit hele album heel fijn en en deze song is absoluut mijn favoriet.

Crosby, Stills, Nash and Young – Our House

Een van de mooiste odes aan klein, huiselijk geluk ooit geschreven. En dat je tijdens het luisteren voor je ziet hoe Joni Mitchell lekker zit te haken bij de openhaard terwijl Graham Nash deze song schrijft. En dat allemaal in Laurel Canyon, waar ik natuurlijk even met m’n witte huurauto doorheen gereden ben toen ik in LA was.

Josh Rouse – 1972

Goed jaartal, goeie song, mooi geproduceerd album. Ik heb de producer van deze plaat mogen ontmoeten in Nashville, het klikte en ik had ook goed met ‘m kunnen werken maar ik heb uiteindelijk toch voor Froom gekozen.

Bon Iver – I Can’t Make You Love Me/Nick Of Time

Ik hou van dit liedje en ik vind dit de beste cover ervan.

Laura Marling – Take The Night Off

Deze plaat kwam uit terwijl ik in LA m’n album opnam, Mitchell en ik waren er erg weg van en ik heb ‘m daar veel geluisterd terwijl ik van Abbott Kinney naar m’n Beach Bungalowtje wandelde..

Bill Withers – Grandma’s Hands

Bill Withers is altijd een belangrijke referentie geweest voor de productie. Er zit zoveel sfeer en ruimte in, ik ben natuurlijk een stuk witter maar het was voor ons altijd iets om naar terug te luisteren. Ja, er gebeurt echt maar zo weinig..

Lee Michaels – Do You Know What I Mean

Leuke song, goeie groove.