Prince komt vandaag met twee nieuwe albums! Niet allemaal nieuwe nummers…Op Art Official Age gaat the purple one aan de haal met Blinded van Mila J en op Plectrumelectrum, de plaat met zijn all-girl-band 3rd Eye Girl, covert hij Another Love van Alice Smith en bewerkt hij een nummer van zijn gitariste Donna Grantis. De man is zelf vaak genoeg gecovered…maar wat zijn nou de beste covers die hij ooit heeft gespeeld? Lars Meijer zette ze op een rij.
Enjoy!
Liner notes:
1. Sylvester – Dance (Disco Heat)
Prince heeft de afgelopen jaren veel kritiek over zich heen gekregen omdat hij een homohater zou zijn. In 2010 speelde hij deze gay disco klassieker van Sylvester veelvuldig tijdens zijn Europese tour. Een dikke middelvinger dus.
2. Stargard – (Theme Song from) Which Way Is Up?
Nog een discohit die hij sinds 2010 veelvuldig speelt, onder andere in het Gelredome in Arnhem op 18 november 2010.
3. Parliament – Flash Light
Sinds 1995 is deze funklassieker van George Clinton regelmatig in de setlist terug te vinden. Ondermeer gespeeld in de Melkweg in 2011 in een heerlijk spacey uitvoering.
4. Billy Preston – Outa-Space
In de zomer van 1994 nam Prince het nummer Super Hero op voor de NPG-plaat Exodus. De instrumentale uitloop was een cover van deze klassieker van Billy Preston. Super Hero haalde Exodus niet, maar kwam op een 12″ terecht, helaas zonder Outa-Space. Die vind je in het illegale circuit.
5. Larry Graham & Graham Central Station – It’s Alright
Veel fans kunnen Larry Graham niet uitstaaan. Niet alleen omdat hij Prince richting Jehova heeft geduwd, maar ook omdat Prince altijd wel een nummertje moet doen van de bassist. It’s Alright in de medley met Partyman is gelukkig prima te pruimen.
6. Ohio Player – Skin Tight
Skin Tight is Prince’s favoriete plaat van de Ohio Players. Naast het geweldige titelnummer speelde hij ook regelmatig het zwoele Heaven Must Be Like This.
7. The Staple Singers – I’ll Take You There
Voor het eerst gespeeld in een nachtclub in Minneapolis in 1987, maar de beroemdste versie is die van de bootleg van het optreden in het Paard van Troje in Den Haag, 18 augustus 1988.
8. Rufus featuring Chaka Khan – Sweet Thing
In 1976 nam Prince thuis – hij woonde toen bij de ouders van vriend Andre Cymone – zijn eerste demo op. Naast eigen liedjes als het melancholische Leaving for New York, staat op deze tape ook zijn eerste cover: Sweet Thing van Rufus, de band waarin Chaka Khan groot werd. Rufus had een grote invloed op Prince. Hun orkestrale arrangeur Clare Fischer huurde hij later veelvoudig in voor zijn eigen werk.
9. Tommy James & The Shondells – Crimson and Clover
Prince nam dit nummer uit 1968 in 2008 opnieuw op voor zijn triple-album Lotusflow3r, met daarin ook een stukje van Wild Thing van The Wild Ones.
10. Nikka Costa – Push & Pull
Nikka Costa zingt een van haar mooiste liedjes samen met Prince op zijn Live at the Aladdin Las Vegas DVD. Maar hij is nog mooier als Prince hem zelf zingt. Zoals in de Sun Palace in Fukuoka in Japan op 26 november 2002.
11. Joni Mitchell – A Case of You
Prince speelde deze cover van Joni voor het eerst in First Avenue, Minneapolis op 3 augustus 1983, dezelfde avond waarop hij Purple Rain, I Would Die 4 U en Bay I’m A star opnam voor de Purple Rain-lp. Hij nam het nummer pas op voor de gruwelijk onderschatte pianoplaat One Nite Alone… uit 2002. En ook toen begon hij pas bij het tweede couplet.
12. The Meters – Cissy Strut
Onder andere gespeeld tijdens de aftershow in Tivoli in 1998. Met Lenny Kravitz op drums en Candy Dulfer op sax.
13. Muddy Waters – Electric Man
Prince heeft altijd veel bluesnummers gecoverd, maar Electric Man in de uitloop van Head tijdens de Parade-tour en na The Question of U tijdens de Nude Tour is een onbetwist hoogtepunt.
14. The Temptations – Just My Imagination (Running Away with Me)
Ook gespeeld tijdens de beroemde aftershow in het Paard in Den Haag in 1988. Met misschien wel zijn beste gitaarsolo ooit.
15. The Stylistics – Betcha by Golly, Wow
Op Emancipation, de driedubbel-cd uit 2006, was Prince eindelijk verlost van Warner Bros., maar begon hij ook een nieuwe trend: covers van anderen op plaat zetten. Naast een cover van Joan Osborn’s One of Us, een overbodige remake van La, La, La Means I Love U, een veel te gladde cover van Bonnie Raitts’ I Can’t Make U Love Me, wist hij wel de juiste snaar te raken met zijn versie van Betcha by Golly Wow!. Uberzoet, maar zo lief.
16. The Chamber Brothers – I Can’t Stand It
Blinded van Mila J (gebruikt op het nieuwe nummer U Know) is niet het eerste nummer dat Prince samplet. De mondharmonica solo in Thieves in the Temple? Die is van The Chamber Brothers!
17. Dorothy Moore – Misty Blue
Prince laat zijn achtergrondzangeressen graag covers zingen. Shelby J. mocht in 2011 de Melkweg opwarmen met een lange reeks covers, waaronder deze zoete soulballad van Dorothy Moore. Het nummer is ook te vinden op de liveplaat Indigo Nights uit 2008.
18. Aretha Franklin – Ain’t No Way
Tijdens de Nude Tour in 1990 kreeg zangeres Rosie Gaines altijd even haar momentje. Ze zong vaak A Song for You van Leon Russell, maar nog vaker deze tearjerker van Aretha.
19. The Soul Children – The Sweeter He Is
Eind 2013 verscheen er een rehearsal van het liedje The Sweeter He Is online. Opgenomen met één microfoon, net iets te dicht bij de kickdrum. Een meeslepende cover van dit wonderschone soulliedje uit 1968.
20. Maze featuring Franky Beverly – Joy and Pain
In 1998 bracht Prince veel tijd door in Paisley Park en speelde hij veel avonden voor een handjevol fans in zijn eigen club. Op de beat van Groove On kon hij eindeloos jammen op Joy and Pain van Maze. Bezwerend mooi.
21. Miles Davis – Jean-Pierre
Tijdens zijn One Nite Alone… Tour liet Prince zijn fans toe bij de soundcheck. Tijdens de soundcheck in Kopenhagen op 25 oktober 2002 speelde hij in een jam een stukje van Jean-Pierre van Miles Davis. De jam werd later uitgebracht onder de titel Copenhagen op het goedmakertje C-Note.
22. Billy Cobham – Stratus
Al sinds 2006 een live favoriet. In 2013 verscheen er een video online van BOOMSTRATUS, een medley van Boom (van Lotusflow3r) en Stratus.
23. The Edgar Winter Group – Frankenstein
Met zijn nieuwe groep 3rd Eye Girl leunt Prince nogal dik op de gitaren. In de uitloop van de nieuwe (reloaded!) versie van Let’s Go Crazy speelt hij de riff van deze rocker uit 1973.
24. Donna Grantis Electric Band – Elektra
Het titelnummer van Plectrumelectrum komt helemaal niet uit de koker van Prince, maar uit die van 3rd Eye Girl-gitariste Donna Grantis. Elektra heet haar orignele versie dat staat op haar album Suites uit 2012. Grappig feitje: Donna speelde tijdens de tour van die plaat in de legendarische bluestent Maloe Melo in Amsterdam.