Sandy Denny. Een blik op haar en je weet ’t eigenlijk al. Dit gaat je hard raken. Melancholie, échte Engelse folk, dramatiek… This is gonna hurt. Maar zo mooi. Samengesteld door Floris Janssen, die 12 perfecte parels uitkoos.

Liner notes:

Sandy Denny zong pure Engelse folk. Niet de singer-songwriter folk die tegenwoordig weer in de belangstelling staat, maar meer folk zoals je die uit Ierland kent: muziek van de Engelse troubadour. Veelal vertolkingen van traditionele Keltische songs. Zo op het eerste gehoor een beetje suf. 
Waarom moet je deze Perfect Sandy Denny toch luisteren ? Om meerdere redenen:

– Haar fantastische stem. Dit in combinatie met de melodramatische arrangementen maakt deze stemmige muziek extreem geschikt voor elke melancholische bui.

– Omdat ze uit dezelfde muzikale familie komt als Nick Drake. Beiden brachten hun muziek uit via Joe Boyd’s Witchseason Productions (onder de paraplu van Island). 

– Net als Nick Drake heeft ook Denny’s leven een tragisch einde. Na een leven met vooral veel drank, sterft ze jong. ze valt dronken van een trap. Daar hoor je niets van in de muziek, maar het versterkt wel haar legende.

– In de UK heeft ze ( al dan niet samen met Fairport Convention) de erkenning gehad, die ze verdient. Hier en daar wordt haar werk nog gesampeld (Groove Armada gebruikten ooit Autopsy) en ze zong mee op Led Zeppelin’s Battle of Evermore. Dat laatste gaf haar misschien wel de grootste bekendheid.

Dus genoeg redenen om deze bijna-vergeten first lady of folk een eigen Perfect te geven. – Floris Janssen