Perfect-maker Didi Hardenberg:

“Onlangs werd bij Khalid en Sophie vanwege zijn 90e verjaardag, Quincy Jones in het zonnetje gezet. Gerard Ekdom liet toen de naam Rod Temperton vallen. Voor velen een grote onbekende, maar hij schreef een aantal van Michael Jackson’s grootste hits, waaronder Thriller, Rock With You en Off The Wall. (Quincy Jones produceerde de albums ‘Off The Wall’ en ‘Thriller’ van Michael Jackson) Rod Temperton is wat Hennie Vrienten een liedjessmid noemde. Iemand die het schrijven van liedjes tot een ambacht heeft verheven. Zo schreef hij ook Give Me The Night van George Benson en Stomp! van de Brothers Johnson.

Temperton begon als toetsenist en componist van de disco- en funkband band Heatwave. Het disconummer Boogie Nights.was de band’s grootste hit.

‘Temperton verliet de band en stortte zich op het liedschrijven, want daarin lag zijn grote talent. Temperton bleef liedjes aanleveren voor Heatwave, dat in nieuwe samenstelling had besloten toch maar door te gaan. En die gelikte en groovy funkliedjes waren opvallend goed, vond bijvoorbeeld de grote Amerikaanse arrangeur en producer Quincy Jones. Tempertons songs waren volgens Jones en zijn geluidstechnicus Bruce Swedien ‘buitensporig hip’, en dus vroeg Jones Temperton liedjes te schrijven voor het eerste solo-album van Michael Jackson: Off The Wall uit 1979

Thriller zou de grootste Temperton-hit worden, en het nummer waarmee hij altijd in verband zou worden gebracht.
Temperton was mediaschuw, en opereerde het liefst op de achtergrond. Om die reden werd hem de bijnaam The Invisible Man toegedicht. Maar zijn carrière was rijk en veelzijdig. Tot in de late jaren nul schreef Temperton hits voor Amerikaanse sterren van Mariah Carey tot Angie Stone en LL Cool J. En Temperton schreef soundtracks, onder andere voor de film The Color Purple uit 1985, waarvoor hij een Oscar-nominatie kreeg.’ (Robert van Gijssel, de Volkskrant,5 oktober 2016)

Rod Temperton overleed op 25 september 2016. Nile Rodgers tweette destijds: ‘Your genius gave us a funkier world!’”