Puur goud dit. Ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Rio de Janiero bundelen Didi ‘Jazz-dealer’ Hardenberg en ‘Brasil’-kenner Mark ‘Xangô’ van de Linde hun krachten voor een 2 uur durende muzikale estafette.

Aproveite e relaxe!

Liner notes:

Voor deze Perfect en liner notes heb ik de hulp ingeroepen van Mark van de Linde, DJ-naam Xangô. Zonder zijn expertise en kennis van, maar vooral liefde voor Braziliaanse muziek, zou deze Perfect verre van compleet zijn. Voor mijn bijdragen heb ik geput uit mijn eigen bescheiden collectie Braziliaanse muziek. Ooit begonnen met het monumentale album Getz/Gilberto, via de jazzfunk van Tania Maria en Azymuth terugwerkend naar de Música popular brasileira (MPB). Om het geheel nog een klein oranje tintje mee te geven, is er met Josée Koning en Zuco 103 zelfs ruimte voor 2 Nederlandse bijdragen.

Liner notes Xangô:
Een perfecte lijst opstellen met Braziliaanse tunes vanwege de Olympics voelt bijna als de Olympus beklimmen. Een land dat muziek ademt, bijna 100 stijlen en stromingen herbergt (van forró en rojão tot gafieira en ijexá) en dan een perfecte lijst opstellen… Ga er maar aan staan! Ik had het mezelf makkelijk kunnen maken en focussen op de funk carioca uit Rio de Janeiro (bekend van de baile funk feesten), maar toch heb ik geprobeerd de breedte van Braziliaanse muziek, zo breed als een banaan zogezegd, te vatten in de nummers die ik heb uitgekozen. In de tijd: van Os Incríveis en Ed Lincoln uit de jaren ’60 via de 70’s sound van Os Originais do Samba naar de 80’s boogie van Tony Bizarro. Maar ik kon natuurlijk ook niet om een hedendaagse grootheid als Seu Jorge heen, bekend uit de film Cidade de Deus. In stijl: van de forró ritmes van Jackson do Pandeiro via de godfather van de samba soul, Tim Maia, tot de Braziliaanse afrobeat van Bixiga 70 of de spirituele candomblé-klanken van Os Tincoãs. Natuurlijk is er ook plek voor helden als Jorge Ben of Marcos Valle; die kunnen op geen enkele perfecte lijst met Braziliaanse tunes ontbreken. Bicicleta is trouwens zeker niet de beste tune van Marcos Valle, maar die heb ik vanwege het onderwerp gekozen, speciaal voor Bauke Mollema en mijn stadgenoot Tom Dumoulin… ;-) Aangevuld met persoonlijke favorieten als Rosinha de Valença en Carlos Dafé, of Paula Lima en Russo Passapusso van iets recenter datum, komt deze playlist dicht in de buurt bij wat ik het ultieme Brazilië-gevoel zou kunnen noemen. Tudo beleza!

Xangô is al bijna 15 jaar verwoed verzamelaar en selector van vintage Braziliaans vinyl uit de jaren ’60, ’70 en ’80. Vanaf 2012 is Xangô als eerste Nederlandse DJ officieel lid geworden van A Rede do Suingue, een wereldwijd netwerk van DJ’s die Braziliaanse muziek promoten. Xangô heeft als DJ opgetreden op festivals en feesten door het hele land (van Maastricht tot Amsterdam, van Groningen tot Tilburg), maar ook in België, Duitsland en Frankrijk. Mixtapes van Xangô zijn uitgezonden via radiostations en online muziekplatforms in allerlei Europese landen; eind juli was hij nog live te horen op Red Light Radio met een 60’s Brasil Special. Wie nog meer van Xangô wil horen, kan hier terecht of op een van deze data bijvoorbeeld:

– 14 augustus: Kimchi Festival @ Noorderlicht, Amsterdam (w/ Palo Santo)

– 30 september: WeLoveWeFunk @ Blue Collar Hotel, Eindhoven (w/ Kid Sundance)

Wie meer wil lezen over de plek van Braziliaanse muziek in de hedendaagse clubcultuur kan terecht bij DJ Broadcast, dat Phil Martin, Antal Rushhour, KC the Funkaholic en Xangô interviewde ivm het optreden van de Braziliaanse jazz-funk band Azymuth tijdens de opening van het Dekmantel festival (4 augustus in de Tolhuistuin, Amsterdam)