Vijftien perfecte voorbeelden waarbij de remix het origineel voorziet van zoveel meerwaarde dat je met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunt stellen dat ie beter is. Bij elkaar gebracht door Jochen de Vos.

Enjoy!

PS De Perfect op kollekt.fm is het meest compleet.

Liner notes:

“Een remix is een (her-)bewerkte versie van een bestaand nummer,” lezen we op Wikipedia. “Remixen kunnen op elke denkbare manier anders zijn dan het originele nummer; het tempo kan hoger of lager zijn, maar het komt ook voor dat liedteksten en zangpartijen worden aangepast, verwijderd of toegevoegd. (..) Vaak kunnen remixen ook een grotere hit worden dan het origineel.”

Die laatste zin springt me in het oog en zet me aan het denken. Natuurlijk kan een remix een grotere hit worden dan het origineel. Maar dan stel ik mezelf liever de vraag: wat maakt een remix béter dan het origineel? Een doorsnee pompende beat of wat Chipmunk-stemmetjes alvast niet, maar wat zorgt dan wel voor die extra meerwaarde? Het valt niet echt te benoemen, maar mogelijke antwoorden kunnen zijn: 1) de artiest herwerkt het nummer zo dat hij er zijn eigen stempel op weet te drukken 2) de artiest weet de mooiste momenten uit een nummer te filteren en te benadrukken 3) de artiest weet gewoon het juiste nummer uit te kiezen om te remixen of 4) de artiest raakt simpelweg je gevoelige snaar waardoor het nummer langer blijft hangen.

Maar zelfs met die vier criteria kan je een lijstje samenstellen waar geen einde aan komt. Daarom heb ik een playlist proberen samenstellen met een rode draad op muzikaal vlak, maar ook een playlist waar de focus (op enkele uitzonderingen na) ligt op hedendaagse relevantie.

En daarmee is eigenlijk alles al mee gezegd. Zou alles in ieder geval mee gezegd kunnen zijn. Op uitzondering van het volgende: omdat remixes veelal niet te vinden zijn op streamingservices wegens een kluwen aan rechten, is de lijst op die platformen niet volledig. Als je de volledige lijst van vijftien remixes die ertoe doen wil beluisteren, kan dat via onder andere Kollekt.fm.

NUMMERS DIE NIET OP SPOTIFY/DEEZER STAAN:

Kanye West vs. The XX – Touch The Sky (Carlos Serrano Mix)

Purity Ring – Lofticries (Ezrakh Remix)

Radiohead – Lotus Flower (Jacques Green Remix)

Luminary Youth – Jets To Bangalore (Memoryhouse)

Ian Brown – F.E.A.R. (UNKLE Remix)