Perfect Quintets is geheel gewijd aan de bezetting piano, drums, bas, trompet en tenorsax. Wederom een playlist waarvan alle tracks dateren van voor 1970 en die dwars gaat door alle grote jazzlabels gaat. Met The Diamond Five kent deze playlist zelfs een fonkelende Nederlandse inbreng! Didi Hardenberg does it again. Bless him.

Enjoy!

Liner notes:

Het is de 4-3-3-opstelling van de jazzformaties, de bezetting piano, drums , contrabas, trompet en tenorsax. Natuurlijk zijn er talloze bezettingen, variërend van de gitaartrio tot de bigband. Toch is het de ‘quintet’ die het meest tot de verbeelding spreekt. Welke jazzliefhebber kent niet de foto´s van het Miles Davis Quintet of Art Blakey & The Jazz Messengers. Vijf muzikanten strak in het pak, de voorhoede bestaande uit twee blazers. Maar het is vooral het tegenspel en de tegenstelling tussen beide blaasinstrumenten. Het schelle en en spetterende trompetgeluid versus de robuuste en sonore klankkleur van de tenorsax. Op vrijwel al stukken op deze playlist is te horen dat de blazers niet voor elkaar wilden onderdoen en het beste in elkaar naar boven haalden. Perfect ‘The Quintet’ is uiteraard niet een compleet, maar zeker een wervelend en op zijn minst smaakvol overzicht van een aantal één-tweetjes, maar ook krachtmetingen tussen bespelers van deze prachtige blaasinstrumenten.

En heeft Miles Davis heeft niet in deze bezetting zijn beste werk voortgebracht. Allereerst met uiteraard John Coltrane en later met Wayne Shorter op tenorsax.