Misschien vind je deze Perfect te gek omdat zoveel bands er door beïnvloed zijn (!!! en LCD Soundsystem, bijvoorbeeld) en misschien luister je ‘m wel vanwege de energie die hij geeft. Either way, Erwin Blom heeft z’n best erop gedaan, ‘dansen op de vulkaan!’ zoals hij zelf zegt.

Enjoy!

Liner notes:

Ten onrechte zal punk de geschiedenis ingaan als weinig meer dan vervormde gitaren, snelle vierkwartsmaten en boze zangers. Natuurlijk, dat was ook punk. En dat was belangrijk. Maar punk was zoveel meer. Zeker de eerste jaren. Punk was een houding, een attitude. Do It Yourself, denk voor jezelf, doe het zelf, wees onafhankelijk en sta open. En de eenvoud van drie minuten raggen als reactie op de symfonische rock van daarvoor was daar een onderdeel van.

Maar de zoektocht naar de kracht van andere genres om die te integreren hoorde daar evenzeer bij. Sta open. In de eerste jaren van de punk hoorden ska en reggae er vrolijk bij. En werden funk en jazz even makkelijk omarmd. Natuurlijk, op een manier die bij punk hoorde, want puntig en tot op het bot afgekloven. En technisch onderlegd spelen was er in de meeste gevallen niet bij. Maar de swing en gedrevenheid spatte ervan af bij de vertegenwoordigers van de punkfunk zoals we het genre later zijn gaan noemen. En dat de afgelopen jaren een revival doormaakte met artiesten als !!!, LCD Soundsystem en Radio 4.

In deze Perfects een dwarsdoorsnede van de late jaren zeventig, vroege jaren tachtig. Van de bijtende politiek bevlogen Gang Of Four tot de ongemakkelijk swingende The Pop Group of de beats en bassen van Medium Medium die later in house en hiphop opdoken. Van Rip Rig & panic waarin Neneh Cherry haar talent voor het eerst liet horen tot de uit de bocht vliegende blazers van James White. 

Dansen op de vulkaan!

Erwin Blom