Nozems, Dolle Mina en Provo’s. Naar foto’s van naakte vrouwen met woorden als ‘baas in eigen’ buik op hun lichaam of vastgeketende hippies aan gebouwen hoef je niet lang te zoeken. De babyboomers van nu wisten vroeger wel hoe je moest protesteren. Tegen politieke beslissingen, maar vaker nog tegen de maatschappij in haar eigen hoedanigheid.  Maar hoe klinkt dat protest ‘vandaag de dag’? Norbert Mol maakte een selectie en kwam tot 24 protest parels!

Enjoy!

Ps Kom je ook naar A Perfect Weekender op 20 & 21 december in Ekko (Utrecht)?

 

Liner notes:

Vandaag de dag zit generatie Y vooral op Facebook en Twitter. Mijn oom constateerde een paradox en als 26-jarige voelde ik een aanval tegen mijn generatie direct haarfijn aan. Hij vroeg zich af waarom jongeren de tirannie die heerst op deze boze wereld zomaar over zich heen laten komen. En ik realiseerde me – na een korte discussie – dat hij gelijk had. We twitteren wat, liken een fotootje maar laten nauwelijks nog blijken hoe we denken over bepaalde kwesties. Idealistisch zijn is ons niet vreemd. Maar protesteren?

Toch kon ik me niet neerleggen bij deze gedachte. Er moeten andere manieren zijn waarop ‘ons’ protest tot uiting komt. En daarom ging ik hiernaar op zoek in de moderne popmuziek. Modern heb ik gedefinieerd als songs die maximaal tien jaar oud zijn. Wat nu wel of geen protest is, leek moeilijk af te bakenen. Uiteindelijk heb ik geselecteerd op liedjes die in hun tekst een hoger doel laten blijken. Dit resulteerde in onderstaande lijst van 24 nummers. Een beetje protest laten we nog wel horen.