Welkom in de wondere wereld van Prog Rock. Soms klinkt het als een regelrechte shred, maar dan neemt het een haakse bocht naar rechts en dan verrast het toch weer aangenaam…maar let op, een waarschuwing vooraf: acquired taste required.

Enjoy!

Liner notes:
Muzikanten-muziek, moeilijke nummers schrijven om het moeilijk doen, lange songs met veel-te-veel tempo wisselingen, lange snelle solo’s en veel te weinig sex, drugs & rock ’n roll. Maar ook ongelofelijk knap gemaakte verhalende songs, minitueus door virtuoze muzikanten gecomponeerd & ingespeeld met veel muzikaal gevoel. Een genre wat relatief kort zeer populair was, ineens opkwam eind jaren 60 en tegen het einde van de jaren 70 door de punk genadeloos terug de grond ingestampt werd. Zowel verguisd als geprezen, progressive rock was muziek voor mannen met baarden die van Tolkien en science fiction houden. Zij kochten de concept dubbel-albums met sprookjesachtige cover art en songs die vaak een hele LP kant duurden van bands als Jethro Tull, Yes, Emerson, Lake & Palmer, Soft Machine en ons eigen Focus.

Een band die niet mag ontbreken in de lijst maar waarvan helaas niets in Spotify te vinden valt is King Crimson, het geesteskind van meestergitarist (en Windows Vista geluidsontwerper) Robert Fripp. Het debuutalbum ‘In The Court Of The Crimson King‘ sloeg in als een bom en wordt beschouwd als één van de eerste en belangrijkste prog rock albums aller tijden. Zelfs Kurt Cobain gaf toe King Crimson fan te zijn.

(Highly) Recommended watching: Prog Rock Britannia