Mixed & compiled op Ibiza, dus niet op een regenachtig achterafje in Hoofddorp. Nee, een mix die voldoende aan fotosynthese heeft kunnen doen. En dat proef je. Enjoy this trip, enjoy this trip, and it is a trip! Gemaakt door: Rich-Ears.

Paul van ’t Veer heeft ook nog een goed verhaal over Prefuse 73 (wiki). Voor velen een nuttige bijsluiter, gokken wij.

Liner notes:

Paul: ‘Het was 11 september 2001. Opgezwolle producer Delic (Peter Blom) en ik hadden een afspraak in Groningen. In de in Simplon gevestigde studio van VJ-Collectief Channel Zero zouden we een op maat gemaakte 20-minuten video editen voor de finale van De Grote Prijs van Nederland. Een flinke klus die een hele dag duurde, waardoor we af en toe afstand namen en door de studio drentelden. Op een van de tafels lag een opvallend kartonnen cd-hoesje. De labelnaam Warp vergrootte onze nieuwsgierigheid. Enigszins verbaasd vroeg VJ Koen of we dit album niet kenden. Dit moesten we horen! Vocal Studies & Uprock Narratives van Prefuse 73 bleek een revolutie en veranderde onze visie op hiphop. ’s Avonds verlieten we de studio voor een snelle snack en via de televisie van de patatboer zagen we hoe de rest van de wereld die dag was veranderd.

Tien jaar later vroeg DJ Rich-Ears mij een introductie te schrijven bij zijn Perfect Prefuse 73 mix. Gezien beider staat van dienst een mooie uitdaging. De releases van Guillermo Scott Herren (de echte naam van Prefuse 73) heb ik het afgelopen decennium op de voet gevolgd en zijn discografie behoort tot de interessantste output binnen de wereld van experimentele electronica en hiphop. Dj Rich-Ears heeft middels zijn voorgaande Perfect Series (ook allemaal op Soundcloud) reeds bewezen een puik oor te hebben voor spannende sfeerrijke muziek en wist dit te vangen in wonderschoon meanderende mixen.

Wat maakt Prefuse 73 zo’n bijzondere artiest? Boven alles zijn unieke, eigenzinnige manier van produceren. Er gebeurt ongelooflijk veel binnen zijn collage-achtige producties, maar toch blijft de ritmiek stand houden en blijven de tracks ademen. Herren samplet rappers en gebruikt deze weer als instrument om de songs een stotterend doch eenduidig tempo te geven.

Door de jaren werden de albums van Prefuse 73 rustiger van aard. De mooie ambient-achtige stukken die voorheen als interludes tussen de stevigere hiphop-tracks fungeerden en waar Herren middels Delarosa & Asora en Savath & Savalas al naam mee maakte, belandden op de voorgrond op de laatste 4 Prefuse-releases. Deze klassiekere aanpak toont de veelzijdigheid van een groot kunstenaar.

DJ Rich-Ears weet het multi-talent van Herren te vangen in wederom een prachtige mix met het beste uit beide werelden. Hogere samplekunst wordt afgewisseld met fraaie slepende composities. Rauwe hiphop met schitterende gelaagde ambient. Een voortreffelijke prestatie!’ – Paul ’t Veer

Wat hoor je allemaal langsvliegen:
Prefuse 73 – Sunbeamstress – Interregnums
Blamorhea – Clamor – Prefuse 73 remix
Prefuse 73 – Life Death (with Mikah 9) – Vocal Studies & Uprock Narratives
Prefuse 73 – It Never Entered – The ’92 vs. ’02 Collection
Prefuse 73 – Pagina Tres – Reads the Books E.P.
Prefuse 73 – Beaten Thursdays – Preparations
Prefuse 73 – Nuno – Vocal Studies & Uprock Narratives
Prefuse 73 – Uprock & Invigorate Prefuse – One Word Exting
Prefuse 73 – Expressing Vies Is Obviously Illegal – Surrounded By Silence
Prefuse 73 – The Only Repeat – The Only She Chapters
Prefuse 73 – Pagina Dos – Reads the Books E.P.
Prefuse 73 – Pitu – Interregnums
Prefuse 73 – Perverted Undertone – One Word Extinguisher
Prefuse 73 – Sabbatical Options (feat. Aesop Rock) – Surrounded By Silence
Prefuse 73 – Invigorate – One Word Extinguisher
Prefuse 73 – Altoid Addiction Interlude – One Word Extinguisher
Prefuse 73 – Love U Bring – The ’92 vs. ’02 Collection
Prefuse 73 – The Classical Sounds Of 73 Bells – The Class Of 73 Bells