Er gaat een gerucht dat God wilde dat iedereen piano zou spelen op zondag ipv niets doen. Maar door een vertaalfout dachten mensen dat hij reusachtige orgels bedoelde – die dus alleen in hele grote gebouwen pasten (dat werden kerken, waar de mensen elke zondag dan maar naar toe gingen).

Dus vond God jazzpianisten uit.

Perfect Pianissimo vol ‘engelen aan de toetsen’, door Didi Hardenberg, is daar weer het rechtstreekse gevolg van.

Enjoy!

Liner notes:

Pianissimo is een Italiaanse muziekterm voor dynamieknotatie die aangeeft dat een passage zeer zacht gespeeld moet worden.
Deze playlist ligt al een tijdje op de plank, maar aangezien muziekjournalist Guuz Hoogaerts ook een playlist heeft gewijd aan de piano, kan ik als jazzliefhebber niet achterblijven. Deze playlist is een eerbetoon aan de ritmesectie in het algemeen, maar bovenal voor de piano in het bijzonder.

Als de ritmesectie het middenveld van een jazzcombo is, dan is de pianist de ‘nummer 10’ van dat middenveld. Hij is de stylist, de vormgever, degene die de lijnen uitzet waardoor het spel van de solisten tot grotere hoogten komt.

Evenals mijn vorige playlisten een overzicht die een periode bestrijkt van na de Tweede Wereldoorlog tot eind jaren zestig. Een docent piano aan de jazzopleiding aan het Conservatorium te Maastricht had ooit een compilatie-CD van mij gekregen waarop deze playlist is gebaseerd. Toen ik hem enige tijd later tegenkwam vertelde hij mij dat hij die CD als studiemateriaal gebruikt voor zijn studenten. Ik beschouw dit al een groot compliment voor iemand die geen noot kan spelen laat staan lezen. De playlist is vooral bedoeld om te genieten van de virtuoze pianisten die de jazz heeft voorgebracht, van het krachtpatserwerk van Tatum tot het smaakvolle en ingetogen spel van Bill Evans.

– Didi Hardenberg