Regelmatig organiseren de mannen van Pop Up Petanque een…eeuhh…pop up petanque. Zelf drank meenemen én je ballen, uiteraard. De rest is geregeld. Met name de muziek. Logisch dat zij een Perfect Petanque maakten.

Vanmiddag (zaterdag 27 maart, 2013) vanaf 16:00 ben je welkom (het is in Amsterdam, btw). Zie de flyer voor de details. Zie Pop Up Petanque’s facebook voor nog meer details.

perfect-petanque-flyer

Liner notes:

De zon straalt tussen de laatste witte wolken op het stoffige zand van de boulevard in Cannes. Er staat een stel oude mannen in de schaduw onder een oude berk aandachtig naar wat onsamenhangende ijzeren ballen te staren. Handen op de rug, meetlint in de zak, een koud glas pastis lest de dorst en versterkt de brommende discussieover wie er dichterbij ligt. Zo wordt ‘Une Partie De Petanque’ gespeeld; bittere ernst. Daarbij horen Franse chansons van Charles Trenet, Yves Montand en Darcelys die je doen verlangen naar mooie wijnen en simpele kazen op met wit linnen gedekte tafels.

Pop Up Petanque is in Amsterdam op zaterdag 27 april om 16:00 uur. ‘Une Edition Royale’ daar waar de Koninginneweg en de Koningslaan elkaar kruisen.

1.    Darcelys – Une Partie De Petanque

Een betere opener is er niet. Darcelys debuteerde in 1923 in Marseille en verhuisde in 1928 naar Parijs. Pet op, handen op de rug, zwijgzaam kijkend naar de ander. Bekijk de man hier in zwart-wit.

2.    Charles Trenet – Douce France

De legendarische zanger, componist en acteur werd vanwege zijn komische expressie en vilten hoedje ook wel ‘Le Fou Chantant’ (de zingende dwaas) genoemd. Hij staat in het zelfde rijtje als Charles Aznavour en Edith Piaf.Naast ‘La Mer’ is ‘Douce France’ zijn tweede wereldhit.  In 1943 geschreven als morele steun voor de ‘expatriés de force’.  Ooit was hij te zien bij de AVRO.

3.    Alibert – La Chanson Du Soleille, Port Du Soleil

Deze chanteur zong al voor de eerste wereld oorlog, maar brak daarna pas echt door. Hoewel dit een relatief onbekend lied is past deze ode aan de zon niettemin perfect bij het Franse spel met de bal.

4.    Darcelys – Un Pastis Bien Frais

Nog een volks lied van levensgenieter Darcelys. Geen leven zonder een koud glas pastis en geen pastis zonder petanque.

5.    Charles Trenet – Je Chante

Charles Trenet zong in 1938 overal en voor alles: voor wijn, brood en uiteraard tijdens een pot petanque. Hij schreef het lied voor de gelijknamige musical, waarin een arme zwerver zijn leven al zingend vult.

De zin “Les elfes, Divinités de la nuit, Les elfes, Couchent dans mon lit”, zou de vermeende homosexualiteit van Trenet verraden.  Wat een souplesse

6.    Yves Montand- A Bicyclette

Deze klassieker werd in 1968 gecomponeerd door Francis Lai met tekst van Pierre Barouh. Vier mannen: Fernand, Firmin, Francis en Sébastian waren verliefd op het zelfde meisje: Paulette (want dat rijmt op bicyclette). Ze was de dochter van de postbode. Ze fietsen over stoffige  wegen, langs kronkelige beekjes en rolden allen verliefd door het heiige gras. De strijd om Paulette zou eigenlijk beslecht moeten worden met een wedstrijdje petanque.

7.    Jacquel Brel – Amsterdam

Daar waar onze Brusselse zuiderburen petanque liever Jeux de Boule noemen, zong in 1964 de held, Jacques Brel over daar waar wij nu petanque spelen: Amsterdam.  Het lied zou gebaseerd zijn op de Engelse traditional ‘Greensleeves’, gecomponeerd door King Henry VIII. Daarom was Brel wellicht zelf nooit echt overtuigd van dit lied en heeft hij het alleen live gespeeld en is het nooit in de studio opgenomen. Hij prijst maritiem Amsterdam, de wallen met zijn dronken matrozen en ranzige accordeonmuziek.  “Et ils pissent comme je pleure, sur les femmes infidèles”,  (ze pissen zoals ik huil op de ontrouwe vrouwen) Zie hier.

8.    Darcelyes – Un Petit Cabanon 

De ‘Java’, is een Franse dans die begin 20ste eeuw op muziek werd gedanst zoals deze (maar ook op Une Partie De Pétanque). Het is een snelle sensuele dans, die niet in grote balzalen werd gedanst, maar hij was kleiner, intiemer en volkser. Daarbij werden de billen stevig vast gepakt. Een volkslied door Henry Alberti voor een klein bal.

9.    Yvette Horner – Rigolade


Voordat TV de Tour de France had overgenomen werd er al reclame gemaakt met behulp van caravans en motoracrobatiek. Yvette Horner werd een van de bekendste attracties in dezekaravaan. Nu niet meer voor te stellen, maar toen mocht alles: ze trad op vanaf het dak van een rijdende Citroën Traction Avant. Uit de oude doos.

10.  Chales Aznavour – For Me Formidable

Aznavour was een begenadigd petanque speler en maakte petanque chique; witte broeken op de Croisette in Cannes. De Franse Frank Sinatra zingt dit lied over zijn favoriete formidabele petanque bal.

11.  Edith Piaf- La Vie en Rose

Als afsluiter een onmisbare klassieker. Hier maak ik geen woorden aan vuil.