Dat we deze Perfect nog niet hadden…Rufus Ketting maakte korte metten met deze omissie.

Enjoy!

Liner notes:

Hoi!

Mijn naam is Rufus Ketting. Vroeger speelde ik in bands en draaide ik overal plaatjes. Tegenwoordig doe ik dat allemaal niet meer. Anderen kunnen dat veel beter. Nu ben ik tekstschrijver. De beste van de wereld, dus daar stop ik voorlopig niet mee. Knipoog-Smiley. Een van de beste muzikanten en tekstschrijvers die ik ken, is Paul Simon. Hij is daarnaast een van de meest sympathieke zangers van de wereld, althans hij heeft een heel vriendelijk en bijzonder stemgeluid. Een soort Kermit de Kikker-knuffel die per ongeluk tot leven is gekomen en vanuit de vensterbank liedjes voor je zingt. Als hij zingt, klinkt het ook alsof ie zelf doorheeft dat het gewoon zijn baan is. Dat hij niet denkt dat ie een kind van god is of zo.

Omdat iedereen wel zo’n beetje weet dat Art Garfunkel geen bal in de melk te brokkelen had in hun bandje, heb ik ’n stuk of wat goeie Paul Simon nummers zoals bekend geworden door Simon & Garfunkel aan deze Perfect Paul Simon toegevoegd. Daar hoeft u het niet mee eens te zijn. Het is gewoon zo. Mocht er onverhoeds een ‘track’ tussen zitten waarvan u, verstokte Garfunkel-fan, zeker meent te weten dat het nummer van de hand van Art is, zal ik het laten deleten van deze lijst. Dat zou overigens wel jammer zijn, want hij zit nogal zorgvuldig in elkaar (qua vibe). (Liever niet geschuffeld luisteren dus!).

Ik vind Paul Simon solo overigens nog veel beter dan in duo-verband. Maar ook in zijn early years schreef hij al nummers die simpelweg te goed zijn om hier weg te laten. Zowel muzikaal als tekstueel. ‘I said be careful, his bow tie is really a camera’, ‘Michigan seems like a dream to me now’, ‘writing songs I can’t believe’, ‘hello darkness, my old friend’, of ‘I’ll remember Frank Lloyd Wright / All of the nights we’d harmonize till dawn / I never laughed so long / So long / So long’ zijn tekstflarden die me nooit meer los zullen laten. Maar het kan zelfs nog beter, want Paul is na ‘… & Garfunkel’ nóg veel beter geworden.

Het hoogtepunt van kwaliteit is in mijn optiek ‘One-Trick Pony’. Als je dat album niet goed vindt, is Paul Simon misschien niks voor jou. Mijn lievelings Paul Simon-nummer (‘Oh, Marion’) en mijn op-één-na-lievelingsnummer (‘Jonah’) staan er allebei op en dat helpt natuurlijk ook. Luister even mee: ‘They say Jonah, he was swallowed by a whale / but I say there’s no truth to that tale / I know Jonah, he was swallowed by a song’. Hallo! Da’s toch niet normaal!? Marion lyrics ga ik niet eens opschrijven, want ze spreken voor zich en ze zijn woord voor woord bewijs van het genie Paul Simon.

Ik hoop dat je me vergeeft dat ik niets van zijn laatste drie albums heb meegenomen in dit nu al dertig (30!) nummers tellende lijstje. Ik ken ze gewoonweg niet. En ik ben ook wel een beetje uitge-‘Paul-Simon’-d. Ik hoef niet meer. Ik heb genoeg aan wat ik ken. En jij ook, want ik heb het idee dat het zichzelf nu allemaal wel een beetje aan het herhalen is. Daar kan zelfs Brian Eno niet veel aan doen. Sorry!

Nou, doei!
Rufus Ketting

Oh, fun fact: wist je dat ‘Mother and child reunion’ een gerecht is met zowel kip als ei? Paul zag het een keer op een menukaart in een Chinees restaurant. Alleen de allergrootsten kunnen daar iets goeds mee. Paul Simon zag het als dé gelegenheid om een liedje te schrijven over de dood van zijn vrouw en kind, die ongetwijfeld ooit plaats zouden vinden. Een emotie die je wellicht herkent, als je ooit enorm van iemand hebt gehouden. Het gelijknamige liedje staat niet op deze perfects, maar het is het eerste nummer van Paul Simon s/t, een plaat die je gewoon in huis moet hebben, dus draai ’m daar maar van.