Een lijst zonovergoten popsongs met pakkende papapa-koortjes. Mits goed gebruikt is het alsof de zon doorkomt, alsof op een warme dag ineens koude biertjes aan de boom groeien. Heerlijk dus. Mischa Verheijden maakte deze Papapaperfect voor jou en je humeur.

Enjoy!

Liner notes:

Vandaag zingt mijn jongste op de fiets: “Papapa papapa ik vind je lief, papapa papapa, ik vind je lief”.

Ja ja, het werkt echt die papapa-koortjes. Bij hem in elk geval.

Het begon met mijn dochter. Het eerste woord dat ik haar wilde leren, was papa. Ach ja, welke vader herkent dat niet?
In het Latijn is ‘papa’ een stamelwoordje van kinderen. De pa-klank is al voor heel jonge kinderen te maken. Om haar te stimuleren, mijn vrouw zegt te beïnvloeden, bedacht ik een educatief hulpmiddel. Ik stelde een cd-tje samen vol liedjes met papapa-koortjes en draaide het de godganse dag opnieuw en opnieuw.

En op de koop toe …

De Britse psycholoog Alan Slater ontdekte dat baby’s met een gemiddelde leeftijd van tweeënhalve dag een elementair besef van muzikale structuur hebben. Dat betekent dat de ontwikkeling van hun smaak voor een belangrijk deel bepaald wordt door het muzikale aanbod. Hier dus geen K3, de fastfood van de popmuziek, maar klassiekers als Prefab Sprout (1), The Jam (4) en The Beach Boys (16).

De Franse socioloog Bourdieu zegt dan weer dat smaak een sociale constructie is en dat smaak al op jonge leeftijd is ingegeven door het besef van imago en identiteit. Is het daarom dat ik voor mijn dochter het Belle & Sebastian baby T-shirt kocht, dat mijn zoontje ondertussen ook al heeft gedragen. Gestoken in het wit katoenen T-shirt met daarop een bruingele cartoon van een koekoek en de tekst I’m a cuckoo uit het gelijknamige liedje erboven en Belle & Sebastian eronder toonden ze de andere kinderen in de crèche muzikale smaak te bezitten.

Of hun vader dan toch.

Maar voor je naar de Raad voor de Kinderbescherming belt. Het is toch zo dat je vrienden kunt kiezen op hun muzikale voorkeur. Of geldt voor jou niet dat iemand met een T-shirt van de ‘goede’ band een potentiële vriend is?


Trouwens, alle inspanningen ten spijt het eerste woord van mijn dochter was … mama.
Ach, wat maakt het uit, ‘the world needs its dreamers’. En zelf word ik dolgelukkig van Arnaud-Fleurent Didier’s ‘My Space Oddity’ (12). Smaakt het naar meer? Zijn album La Reproduction zit propvol papapa-tjes.

Meer invloed had mijn verzameling papapa-koortjes op Roy Santiago. Hij bekende me onlangs dat het papapa-koortje in zijn nummer ‘Start Including Me’ (13) er het gevolg van is.

– Mischa Verheijden


PS. Als je nog een song kent met zo’n pakkend papapa-koortje, tip het me in een tweet.