De disco druipt er nog vanaf (in het begin wordt ’t ook nog vaak disco rap genoemd) totdat ene Keith Cowboy (van Grandmaster Flash & the Furious Five) het Hip Hop begint te noemen. En ja, ze hebben die disco grooves weliswaar gepikt, maar het gaat er natuurlijk om wat ze er mee doen. En zo zal het altijd blijven in hip hop. Zelfs hip hop ‘leent’ van hip hop. Niet te geloven hoeveel en vaak deze tracks weer gesampled zijn.

Terug naar deze gasten (en dames): zij creëren een compleet nieuw genre. Veel bragging, veel boasting, maar nog weinig bling. Het klinkt allemaal nog gemaakt voor die ene te gekke block party.

Aux, aka Auke Riemersma (producer, engineer, composer bij Massive Music) plukte met de hand 19 classic classics én schreef per track ook nog eens een geweldig verhaal.

Liner notes:

Hip hop heeft sinds het ontstaan in de late jaren zeventig vele helden en veel verschillende stromingen gekend. Oorspronkelijk begonnen op de block party’s in de Bronx (New York City) waarbij de stroom illegaal afgetapt werd uit lantaarnpalen, DJ’s 2 dezelfde disco platen aan elkaar mixten en MC’s minutenlang eroverheen rapten. De eerste hip hop studio producties zijn dan ook over het algemeen vrij lange songs, ingespeeld door disco bands die dezelfde frase constant herhalen en MC’s of rap crews die dit aan elkaar rappen. De jaren tachtig introduceerde de drum computer, synthesizer en vanaf het midden van de jaren 80 ook de sampler in hip hop producties wat de sound voor eeuwig heeft veranderd.

Must-see documentaires: NY77 – The Coolest Year in Hell, Beat This: A Hip Hop History en Scratch.

Funky 4 + 1 – That’s the Joint
De eerste hip hop act die een platencontract verwierf. Onder andere met rapper Jazzy Jeff, niet te verwarren met die andere die andere Jazzy Jeff.

Jocko – Rhythm Talk
De (bekende) begeleiding is Ain’t No Stopping Us Now van McFadden & Whitehead, later ook gebruikt door Pino d’Angio en Madison Avenue.

Paulette & Tanya Winley – Rhymin’ and Rappin’
De 2 dochters van New Yorkse platenbaas Paul Winley van Winley Records.

Grandmaster Flash & The Furious Five – Super Rappin’ No 1
De groep van hip hop pionier Grandmaster Flash die één van de eerste hip hop wereldhits scoorde samen met MC Melle Mel.

The Fatback Band – King Tim III (Personality Jock)
Eigenlijk de eerste officieel uitgebrachte hip hop song, een aantal maanden voordat die wereldberoemde song van Sugar Hill Records ten tonele verscheen.

Lady B. – To The Beat Y’all
De eerste (en enige) single van radio discjockey Wendy Clark.

Rhapazooty in Blue – Sicle Cell & Rhapazooty
Zowel Rhapazooty in Blue als Rappers Delight gebruiken Chic’s Good Times als begeleiding.

Sweet G – Boogie Feelin’ Rap
Na 4 singles verdween Sweet G van het toneel in het midden van de jaren ’80.

Kurtis Blow – The Breaks
Een van de bekendste hip hop anthems uit het begin van de jaren ’80, ook de eerste hip hop single waarvan meer dan 500.000 exemplaren werden verkocht.

Spoonie Gee – Spoonin’ Rap
Hij at als kind alleen met lepels en één van de weinige hip hop artiesten die in de jaren ’70 reeds platen uitbracht. Tevens uitvinder van de kreet yes yes y’all.

The Sugar Hill Gang & The Sequence – Rappers Reprise (Jam-Jam)
Duet tussen dames hip hop groep The Sequence en de huisband van Sugar Hill Records.

Tanya ‘Sweet Tee’ Winley – Vicious Rap
Een van de eerste commerciële hip hop releases (Paul Winley Records) met sociaal commentaar in plaats van teksten over feesten en de beste zijn.

The Younger Generation – We Rap More Mellow
Gewoon Grandmaster Flash & the Furious Five die gevraagd werden om voor een ander label (dan Sugar Hill Records) een plaat te maken.

Lovebug Star-Ski and the Harlem World Crew – Positive Life
Dit is de eerste single van deze DJ uit de Disco Fever discotheek in de South Bronx.

Whodini – Magic Wand
Een single over rappers en de geschiedenis van hip hop, gemaakt met drum machines en synthesizers in plaats van een disco band.

Disco Four – Whip Rap
De Disco Four bouwden Let it Whip van Dazz Band na en hoopten mensen te overtuigen dat ‘rapping is music too’.

The Evasions – Wikka Wrap
Deze engelse productie was een smash hit in de USA, alhoewel de Amerikanen waarschijnlijk niet helemaal door hadden dat het een parodie was op de Britse documentaire serie Whicker’s World, waarbij producer Graham DeWilde de stem van presentator Alan Whicker nadeed op de muziek van Tom Browne’s Funkin’ for Jamaica (‘he’s gotta get intervieeeeeews’).

Rock Master Scott & The Dynamic Three – The Roof is on Fire
Een klein deel van de tekst is heel bekend geworden door The Bloodhound Gang. Het intro werd in de 90’s gesampled in deze grote hit van The Chemical Brothers.

Family – Family Rap
De eerste single van rappers Mike C en Tony Tone die later furore maakten met The Fearless Four.

— auxiliary tha masterfader, Amsterdam