Dat er ná ‘All I Want for Christmas’ nog een dik pak goeie nieuwe kerstliedjes geschreven zijn, bewees deze playlist vorig jaar. Daarin de 50 tracks van na 1994 die het verdienen om tot Klassieke Kerstpop-status te worden verheven.

Helaas was die boodschap niet tot iedereen doorgedrongen, zo bleek onlangs nog in RTL Late Night, waarin Leo Blokhuis en Ricky Koole zich op hoge toon (van journalist Thijs Zonneveld) moesten verantwoorden waarom er na Mariah geen Echte Kersthit meer was uitgekomen. Nou, zei Ricky, ik heb er onlangs zelf nog een geschreven.

Die hit (December, eerder een seizoensnummer dan een echte kersttrack, maar soit) staat dan ook in deze lijst met enkel liedjes die dit jaar op Spotify zijn verschenen. Liedjes met de bellen en de boodschap (het was ooit beter, het gaat misschien beter worden), de twee elementen die elk echt goed kerstliedje in zich heeft.

Gemaakt in Nederland, of ver daarbuiten, vaak met een country- of soulinslag, want die genres lenen zich nu eenmaal het best voor kerstmuziek. Maar er wordt ook gerockt hoor. Gejazzt zelfs. En geelectropopt.

Het past allemaal prima aan kerstontbijt, dan wel -diner. Dit was de piek in de kerstpop van dit jaar, maar wie de hele boom wil, kijkt even hier

Merry merry!

P.s. deze lijst op Apple Music, HIER.