De meest melancholische aller singer-songwriters, Nick Drake, is een even tragische als fascinerende figuur. Maakte drie albums bij leven, die pas dat succes brachten waarop Nick altijd hoopte toen hij al lang tussen zes plankjes lag. Je kunt je afvragen of zijn iele schouders dat succes wel hadden kunnen dragen.

Enfin.

Zijn werk (uitgebracht tussen 1969 en 1972) doorstaat de tand des tijds met gemak. Luister naar deze Perfect Nick Drake, ter introductie. Of luister naar wat fans ervan maakte in deze Perfect Nick Drake Covers. Fans als de meedogenloze Swans, het blij Spaans orgelende Kiev Cuando Nieva, de soulheld Andy Bey en de postrockjazzers van Post Image. Onze eigen Ricky Koole. Onze eigen Amber Arcades.

Allemaal drukten ze Nick en zijn liedjes aan hun borst. Sommigen vraten ze het daarna op (Sebadoh!), soms dachten ze, maar hier kun je ook dansen met tranen in je ogen (Jugendstil!). Er is veel jazz. Er is wat rock. Er zijn singer-songwriters. En hoe mooi (Lucinda!) de resultaten ook zijn, nooit, echt nooit, wordt het beter dan Nick zelf.

Enjoy!