Guilty as charged, we love Yacht Rock (oud én nieuw). En niet alleen vanuit op campy retro manier. Guuzbourg is er ook van en maakte een Perfect rond de opleving/herwaardering van het genre van de afgelopen jaren. En schreef de bijsluiter.

ENJOY!

Ps 1. Perfect New Yacht op Apple Music, HIER.

Ps 2. Meer Yachty-ness op Perfects.nl, HIER.

Liner notes:

Het beste yacht rock nummer ooit is ‘This is it’, geschreven door Kenny Loggins en Michael McDonald, de laatste zingt op de achtergrond en speelt toetsen. Het heeft de perfecte zonnige groove, spacey toetsenpartijen, sensuele (samen)zang en een hook die niet meer uit je hoofd gaat. Die elementen, met veel zorg en oor voor detail geproduceerd, raakten ooit uit de gratie – punk was net zo goed een reactie op Doobie Brothers (Takin’ it to the Streets is het op één na beste yacht rock nummer ooit), Loggins en Steely Dan als op de prog rock van Genesis en Pink Floyd.

Maar zoals dat gaat, tegenwoordig is yacht rock geen besmette term meer. Sterker, op de uitstekende nieuwe single van coole basheld Thundercat zingen Loggins en McDonald weer samen alsof het gewoon weer 1979 is. Die plaat is aanleiding voor deze playlist vol recente tot zeer recente yacht.

De herwaardering begon een jaar of vijf terug, luister naar Sunny Levine, uit 2012. Het yachtmoment zit op 1m13s, als zijn stem naar falset gaat en de groove invalt. Zo’n moment zit ook in Drugdealer’s ‘Suddenly’, op 0m34s. En vanaf de allereerste seconde in ‘Eva Mendes’ van de West-Vlaamse Ertebrekers. Want yacht rock beperkt zich niet alleen tot de Californische kustlijn. Jett Rebel is ook hevig door yacht beinvloed, net als Daft Punk. de Frans-Canadese Marie Pierre Arthur en de Australische Winston Surfshirt, die er ook vandoor gaan met de beste bandnaam van 2017 so far.
Witte instappers aan, boat drinks bij de hand. Ahoy!

– Guuzbourg.

Ps. met dank aan Martijn Soetens en Wilbert Leering.