Het is bijna Carnaval en laat Didi Hardenberg, onze jazzdominee, nu uit Maastricht komen. En Carnaval –in de volksmond ´Vastelaovend´- is het jaarlijks hoogtepunt van Nederlands meest zuidelijke stad. Nee hoor, geen Perfects met Maastrichtse Carnavalsliedjes. Nee, een Perfects waarin de muziek uit die andere stad centraal staat waar Carnaval het muzikale hoogtepunt is. En nee , het is niet Rio De Janeiro, maar New Orleans. Want met Mardi Gras, zoals Carnaval daar wordt genoemd, komt alles wat New Orleans muzikaal te beiden heeft tot een apotheose.

Enjoy!

Liner notes:

Stap in de hop on/hop off-bus die je voert langs de dixieland van Louis Armstrong en Jelly Roll Morton, stap uit bij de R&B-joint van Allen Toussaint, volg een college Mardi Gras bij Professor Longhair, doe een gratis voodooconsult bij Dr. John, neem een french coffee uit The Dixie Cups, ga ondergronds bij de ‘coalmine’ van Lee Dorsey en besluit de dag met een heerlijke jamabalaya op de bayou met Fats Domino. Bezoek ook de Nederlandse ambassadeurs, al sinds 5 mei 1945, van de dixieland, The Dutch Swing College Band. Ga bij Bourbon Street langs de weg staan waar diverse brassbands, de Broken Brass Ensemble uit Nederland en de Hackney Colliery Band uit Engeland, tijdens second line parades langs marcheren. Je zult begrafenismuziek horen, de zogeheten functions.

Maar het is niet alleen droefenis, want als deze bands Macklemore’s Thrift Shop en Blackstreet’s No Diggity spelen, kun je niet stil blijven staan. Zelfs Willy Deville, Elvis Costello en Paul Weller doen mee in de big parade van Harry Connick Jr. Paul Weller loopt op ‘gilded splinters’. De boottocht over de Mississippi naar cajungebied is meer dan de moeite waard. Want niemand minder dan Ry Cooder is je gids, die je ook nog een slaapliedje zal toezingen.

– Didi Hardenberg