Eind jaren tachtig, begin jaren negentig ontstond Native Tongues. Een Hip Hop collectief dat in de basis bestond uit Jungle Brothers, De La Soul, A Tribe Called Quest en Black Sheep. Ze vormden muzikaal en qua uiterlijk een nogal groot contrast met bijvoorbeeld NWA, die toen stratosferisch waren met Straight Outta Compton. De Tongues vielen op door hun kleurrijke kleding, positive vibes en afro-centric lyrics. Ze waren meer bezig met the motherland dan met the streets. Geen Fuck The Police maar Feelin’ Alright. Wil niet zeggen dat het allemaal soft of naïef was, zeker niet. Het was tekstueel allemaal juist super scherp en slim. En de grooves waren onweerstaanbaar. Nog steeds trouwens.

Aan de Native Tongues klitten op een gegeven moment steeds meer acts vast, en deze Perfect neemt het dan ook ruim. Juist omdat de impact van de Tongues qua sound en stijl zo groot was op een hele generatie mc’s. Met name de Jungle Brothers verdienen wat dat betreft meer credits dan ze krijgen.

Dit was trouwens mijn eigen eerste kennismaking met de Native Tongues: Buddy (1988) van De La Soul’s Three Feet High & Rising (helaas niet op de streamings) en daarin komen nogal wat leden voorbij: Q-Tip, Phife Dawg, Jungle Brothers, Queen Latifah en Monie Love. Feestje:

https://www.youtube.com/watch?v=6agcsJVEgrQ