Frank Zappa is bekend, ook op Perfects.nl. Maar hij was zelden alleen. Daarom een Perfect met nadruk op zijn band: The Mothers of Invention. Muziek hoeft niet altijd mooi, dansbaar, herkenbaar te zijn. Dat hoor je terug bij The Mothers of Invention. Just Fontein maakte een bescheiden greep uit de bonte verzameling muziek die Zappa met The Mothers maakte.

Liner notes:

Ze wilden zichzelf The Mothers noemen. Mocht niet, te aanstootgevend. Waarom? The Mothers zou refereren aan Motherfuckers. Het werd The Mothers of Invention.

Opgericht in 1964 won de band, onder leiding van Frank Zappa, populariteit in het Californië van de jaren zestig. Maar hippies waren het zeker niet. ‘Flower power sucks!’ Over hippiefestivals: ‘I’ll stay a week and get the crabs and take a bus back home.’

Zappa heeft nooit in de pas gelopen, The Mothers of Invention evenmin. Met humor werd aangeschopt tegen de heersende conventies. De bekrompen burgermaatschappij van de Verenigde Staten was meer dan eens het slachtoffer. ‘We’re satirists, and we are out to satirize everything.’

Debuutplaat Freak Out! van The Mothers strijdt met Dylans Blonde on Blonde om de titel ‘eerste dubbel-lp in de rockgeschiedenis’. Een jaar na het verschijnen van Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band (1967) zette Zappa zonder schroom de Mothers of Invention in een soortgelijke setting op de cover van We’re Only In It For The Money. De albumtitel spreekt boekdelen.

Avant-Garde, doo-wop, soul, jazz, psychedelic rock. Het geluid van de groep laat zich niet beschrijven. En als we het lijstje van Wikipedia erbij nemen, hebben er gedurende de jaren (1964 tot 1975) in wisselende samenstelling 33 mensen in The Mothers of Invention gezeten.