Het is inmiddels herfst, dus een playlist die meer past bij de vallende bladeren. Geen beter moment dus voor een vervolg op Didi’s Perfect Cowgirls Get The Blues. Nog meer zangeressen die de welbekende snik van weemoed in hun stem hebben.

Enjoy!

Liner notes:

De oude koninginnen
Mijn vorige playlist eindigde met de absolute koninginnen van de country/americana/bluegrass: Dolly Parton, Emmylou Harris en Linda Ronstadt. In mijn liner notes heb ik echter geen één woord gerept over deze iconen. Onvergeeflijk! Dit ga ik dan nu ook rechtzetten en dan eigenlijk ook maar deels. Want van één deze drie, namelijk Linda Ronstadt, is onlangs in de VS de documentaire Linda Ronstadt: The Sound Of My Voice in premiere gegaan. Een documentaire die duidelijk schijnt te maken dat Linda Ronstadt ondanks een aantal platina-albums heel lang niet de erkenning heeft gekregen, die zij op basis van haar carrière en veelzijdigheid verdient. De erkenning die zij wel kreeg nadat in 2012 bij haar de ziekte van Parkinson was vastgesteld en zij noodgedwongen haar carriere moest beëindigen. De naam van Linda Ronstadt werd toen bijgeschreven in de Rock & Roll Hall of Fame. Dolly Parton zegt ook over haar: “Linda could literally sing anything.”. En inderdaad, Linda Ronstadt heeft ook drie jazzplaten gemaakt, twee albums met mariachi muziek en stond ze begin jaren tachtig in een operette op Broadway. Een mogelijke verklaring voor het gebrek aan erkenning is dat zij alleen maar nummers van anderen vertolkte. Maar deden Sinatra en Elvis dat ook niet?
Our Love is Gone van haar laatste studio-album Adieu False Heart.
Emmylou Harris wordt op deze playlist door de Scandinavische zusjes van First Aid Kit muzikaal in het zonnetje gezet (bekijk ook de documentaire over dit trio)

De nieuwe koninginnen
Met Queen Bee, Taylor Swift en Kacey Musgraves opent deze Perfect met de huidige koninginnen van de country en popmuziek. De eerste twee hebben wereldwijd de status van megaster. Kacey Musgraves alleen vooral in de VS, maar haar ster is rijzende. In Nederland heeft zij in ieder geval al de artistieke erkenning. Haar laatste album Golden Hour stond namelijk in de Top 10’s OOR’s Eindlijst van 2018.
Dat Taylor Swift uit de country hoek komt, is bekend. Op het persoonlijke Soon You’ll be Better van haar laatste album Lover wordt ze bijgestaan door de Dixie Chicks. Deze laatste doen ook mee Beyoncé’s Daddy Lessons, die haar ook begeleidden toen Beyoncé het nummer live tijdens de Country Music Awards in 2016 ten gehore bracht. Beyoncé heeft trouwens altijd gezegd dat zij ooit een country album wilt opnemen.

Dixie Chicks
Ze zijn helemaal terug, de Dixie Chicks. Niet alleen met eerdergenoemde gastbijdragen. Onlangs werd namelijk een nieuw album met nieuw materiaal aangekondigd. Stevie Nicks’ Landslide is afkomstig van het album DCX MMXVI uit 2018. Registraties van hun gelijknamige comebacktour, waarop de Chicks in topvorm verkeren.

Dutch Americana
In deze Perfect maar liefst 6 bijdragen van Nederlandse bodem. Uiteraard Ilse Delange, als boegbeeld van de Nederlandse Americana. Gravel & Dust is de titeltrack van haar onlangs verschenen album. De Limburgse singer/songwriter Stevie Ann, tegenwoordig onder haar echte naam Stefanie Struijk actief, brak door meer haar debuutalbum Away From Here. Wait up For me is van haar tweede album.

Eveneens uit Limburg, Lotte Walda, die bij de laatste elf van Giel’s Talentenjacht zat en al optrad in Pinkpop’s Garden Of Love. De video bij Out Of The Circle is een sfeervolle impressie van dit optreden. Ik hoorde haar voor het eerst op een zangworkshop op de middelbare school waar ik les gaf en ben haar sindsdien blijven volgen.

Judy Blank, op deze Perfect met het catchy Mary Jane, nam deel aan de Beste Singer/Songwriter van Nederland en is ‘as we speak’ aan het toeren in de VS.

Het trio The BlueBirds (Elske DeWall, Krystl en Rachèl Louise) vindt uiteraard zijn inspiratie in de Amerikaanse folktrio-zangeressen, met natuurlijk als bekendste de eerdergenoemde koninginnen. In het najaar doen ze een korte clubtour. Uiteraard zal Famous ook op hun setlist staan.

Ricky Koole behoeft geen introductie. Op deze playlist haar versie van de Patsy Cline-klassieker Crazy.

Rickie Lee Jones
Nog een country-klassieker. The End Of The World van Skeeter Davis. Nu in een versie van Rickie Lee Jones. Terug te vinden op haar recent verschenen album Kicks. Net als Pop Pop uit 1991 een album met geen eigen werk, maar louter en alleen bewerkingen van folk-, jazz en popliedjes.
Rickie Lee Jones’ titelloos album uit 1979 blijft voor mij een meesterwerk, een prachtig palet van jazz, blues en country.

The Highwomen
The Highwomen is het kwartet Brandi Carlile, Natalie Hemby, Maren Morris en Amanda Shires . Alle vier zeer verdienstelijke zangeressen die op deze Perfect ook met solo-werk zijn vertegenwoordigd. Het viertal is de vrouwelijke tegenhanger van The Highwayman. De country-supergroep uit de jaren ’60 van de vorige eeuw bestaande uit Johnny Cash, Waylon Jennings, Willie Nelson en Kris Kristofferson.

Lake Street Dive
Ontdekt via Spotify. De muziek van LSD is niet vernieuwend of grensverleggend; soulvolle pop met uitstapjes naar jazz, bluegrass en country. Zonder uitzondering zijn de vijf bandleden virtuoze muzikanten en uitstekende vocalisten. Maar de ware blikvanger van LSD is frontvrouw en zangeres Rachael Price.

Yola
Yola is afkomstig uit Bristol, Engeland en ging zelfs als achtergrondzangeres op tournee met Massive Attack. Haar hart lag echter bij country. Begin dit daar verscheen haar, het in Nashville opgenomen en door Dan Auerbach (The Black Keys) geproduceerde, debuutalbum Walk Through Fire. Ook doet ze mee op het album van The Highwomen

Valerie Carter
Helaas twee jaar geleden overleden, maar ik moest en zou deze playlist met Valerie Carter afsluiten. Haar debuutalbum Just A Stone’s Throw Away beweegt zich net als het debuutalbum van Rickie Lee Jones tussen pop, blues, country én funk (mede door Maurice White van Earth, Wind & Fire en diens blazerssectie). Een album waar ik nog steeds met veel plezier en liefde naar luister. Face Of Appalachia is geschreven door Lowell George, tevens mede-producer van het album.

Valerie Carter is een typische ’20 Feet From Stardom’-achtergrondzangeres. Bijzonder getalenteerd, maar toch nooit zo bekend geworden als de artiesten waarvoor ze backing vocals deed. Artiesten als Linda Ronstadt, Jackson Browne en James Taylor, die op hun beurt een bijdrage leverden aan Just A Stone’s Throw Away.
(Lees DIT ook)