Eind vorig jaar verscheen het eerste deel van Meindert Talma’s roman/albumcyclus Nederlands Onbekendste Popster. Kelderkoorts is een tragikomische roman, én een album, over de zegeningen van de viersporenrecorder en Super 8-film. Over de mooie Marije en haar borstenbarometer. Over een nieuw genre in de Friese literatuur: het verslag van het non-event. Over een storm die raast over Groningen.
Lof kwam uit alle hoeken. Niet alleen in de pers, maar ook van Bert Wagendorp tot Jelle Brandt Corstius en van Tim Knol, Alex Roeka tot  Lucky Fonz III. De laatste houdt hier een nog een lang betoog waarom Meindert Talma eigenlijk Nederlands Bekendste Popster moet zijn.
Dat album beluister je hier, het boek koop je hier en vergeet vooral niet Meindert Talma toe te voegen op Facebook voor zijn hilarische tourverslagen. En ben je tijdens Eurosonic Noorderslag in Groningen? Meindert zal spelen op #FTTB.
We vroegen Meindert Talma een Perfect te maken. De muziek die de jaren van het eerste deel van Nederlands Onbekendste Popster beslaat. Meindert maakte een prachtige lijst en notuleerde hij in onderstaande bijsluiter…

 

Liner notes:

1 Philip Glass – Opening.

Melancholisch pianolied op Glassworks, een van Glass zijn meest toegankelijke elpees uit 1982. Ik gaf hem midden jaren 90 als verjaardagscadeau aan mijn vader. Maar ik mocht hem zelf houden, want de repetitieve kakofonie van instrumenten, één van de handelsmerken van Glass, was niet aan m’n vader besteed.

2- Guided By Voices – A Salty Salute

Heb dit lied in 1996 nog eens gezongen en gespeeld in de Vera Kelderbar op een Lofi-festival genaamd Rewind. Alien lanes en Bee Thousand van GBV waren mijn favoriete albums midden jaren 90. Korte, fragmentarische, magische nummers zonder pauzes ertussen die op een viersporenrecorder zijn opgenomen. Dat wilde ik ook met mijn eerste plaat.

3 – Mick Jagger – Memo from Turner

Slide-gitaar van Ry Cooder. Enige echte solo-meesterwerk van Mick Jagger. Kan qua tekst, muziek en snerende zang wedijveren met Sympathy for the devil. Komt uit de cultfilm Performance van Donald Cammell en Nicholas Roeg. Jagger doet het in die film met Anita Pallenberg, de vriendin van Keith Richards die, zoals hij in Live schrijft, zijn onzekere gevoelens wegschreef in een andere klassieker: Gimme shelter.

4 Sly and the Family Stone – If you want me to stay

Lekkere bas, piano en ik hou erg van die losjes gezongen zang van Sly Stone, die van hoog naar laag gaat. Met zo nu en dan even zo’n krankzinnig krijsstemmetje er tussendoor. Hij kan trouwens ook heel goed jodelen zoals te horen is op Spaced Cowboy.

5 Lou Reed – Lady Day.

De elpeehoes van Berlin hangt sinds 2005 ingelijst aan de muur in onze woonkamer. Ik heb hem maar een keer live zien optreden. Dat was op Crossing Border toen ik daar zelf ook moest optreden. Helaas stond ie daar als performerende dichter. Toen ik later op de avond in het toilet stond te pissen, merkte ik tot mijn grote verbazing dat het Lou Reed was die naast mij stond te wateren. Ik durfde niks tegen hem te zeggen. Als Lou Reed aan het pissen is, zeur je hem niet aan de kop.

6 Bob Dylan – One of us must know (Sooner or later) –

Tijdens mijn studietijd in Groningen kon ik goed blokken op die lange, hypnotiserende nummers van Blonde on Blonde waarop Bob Dylan nog uitstekend bij stem is met van die lange uithalen aan het eind van de regels. Ik heb dit lied nog eens in het Fries als ‘Earder as letter’ vertaald voor de tribute-cd ‘Dylan in het Fries’. Ook op spotify te horen.

7 Bert de Coninck – Evelyne

Bijna gefluisterd lied over de overspelige Evelyne dat zo nu en dan wordt onderbroken door een functionele korte gitaarsolo.

8 Roy Wood – Dear Elaine.

Melodramatische, barokke ballad met een mellotron koor en een droefgeestige pedal steel gitaar. Ook de andere instrumenten werden door de oprichter van The Move en ELO zelf ingespeeld. Komt van het eigenaardige Boulders, een tweedehands elpee die ik kocht bij platenwinkel Radio Boonstra in Surhuisterveen.

9 Pink Floyd – Astrony Domine

Openingslied van The Piper at the gates of dawn, de eerste elpee die ik begin jaren ’80 ooit kocht. Elke dag liet ik me onderdompelen in de geheimzinnige muziek van Piper, die me onbekende landschappen en vreemde personages liet zien, zonder dat ik daar drugs voor hoefde te slikken. Ik heb Piper zo vaak gedraaid dat ik hem kan dromen. De teksten van Syd Barrett waren net als de muziek bijzonder, omdat hij zich, als een kind, verwonderde over alles. De titel van het album is niet voor niets vernoemd naar een hoofdstuk uit Barretts favoriete kinderboek The wind in the willows van Kenneth Grahame.

10 Captain Beefheart – Owed T’Alex

Don van Vliet hield net als Syd Barrett het meeste van schilderen.

11 Pixies – Gouge Away

ZachtHARDzachtHARD lied dat dacht ik ook twee keer wordt geciteerd in mijn boek Kelderkoorts. Het bijbelverhaal van Simson en Delila werd door Frank Black verwerkt in een lied over Missy Aggravation, een vrouw met wie hij verkering heeft gehad. The Pixies was de beste band in de jaren tachtig.

12 Kraftwerk – Radioactivity

Titelnummer van een geniale elpee over alle facetten van de radio.

13 Can – Oh Yeah

Lied op Krautrockklassieker Tago Mago. Van diezelfde elpee heb ik in in de Melkweg in 2006 Mushroom gezongen tijdens het 35-jarig jubileumfeestje van OOR, met ook Anne Soldaat en Reyer Zwart in de gelederen, met wie ik o.a. m’n album Kelderkoorts heb opgenomen.

14 Aphrodite’s Child – I want to live

Aphrodite’s Child maakte vanaf 1968 drie platen met glorieuze, eclectische popmuziek. Gemaakt in Frankrijk door drie gevluchte Grieken. Met Vangelis als beginnende liedjesschrijver, toetsenist en producer. En Demis Roussos is hier nog een baardloze zanger die z’n hele gewicht in de strijd gooit.

15 The Kinks – Dead end street

Ray Davies was in de jaren zestig niet in staat om een slecht nummer te schrijven.

16 Curved Air – Back Street Luv

Sonja Kristina, de Britse Jerney Kaagman, zingt bezwerend over een oude liefde.

17 Arzachel – Queen St. Gang (Soul Thing)

Instrumentaal orgellied dat staat op het psychedelische album Arzachel. Organist was de toen pas 19-jarige Dave Stewart die later muziek zou maken met de bands Egg, Hatfield & The North, National Health.

18 Sonic Youth – Stereo Sanctity.

1:58 – 3:51 behoort tot mijn favoriete instrumentale 2 minuten. Staat op Sister, de beste plaat van Sonic Youth.

19 Symfonie nr. 6 Beethoven

Deze draai ik soms als ik wakker wordt. Prettige muziek om de krant bij te lezen, met een kopje koffie erbij. Het heeft een geweldige opbouw, eerst rustig, het vredelievende gevoel op het platteland, mooi weer, dan dreiging, veel bliksem en onweer, en op het laatst weer kalm, na het onweer.

20 Ennio Morricone – Man With A Harmonica

Morricone is als filmcomponist erg beïnvloed door Beethoven. M’n dochters van 5 en 8 zijn ook helemaal gefascineerd door de bijbehorende filmbeelden die ik hen een paar keer op youtube heb laten zien, nadat ze vroegen wat voor muziek dit was. Henry Fonda die zonder blikken of blozen het roodharige jongetje neerknalt nadat ie eerst de roodharige zuster, roodharige vader en roodharige broer van het jongetje heeft doodgeschoten.

21 Laurie Anderson – Oh Superman

Tijdens een hasjcakesessie bij Willem begin jaren 90 op een hoge, sombere flat in de Groningse wijk Vinkhuizen hadden we de radio aan op de Concertcender die een hele avond had gewijd aan Laurie Anderson. De cake was nogal grijs uitgevallen en de zo nu en dan weirde muziek kwam dan ook extra hard binnen. Toen ik naar Beijum, helemaal aan de andere kant van de stad fietste, beloofde Willem dat hij alle mensen van Vinkhuizen naar Beijum zou opbellen met de vraag of ze de radio op de Concertcenter wilden zetten en de ramen open zouden doen zodat ik tijdens m’n terugreis zou kunnen blijven luisteren naar Laurie Anderson, naar wie onze jongste dochter is vernoemd

22 RobertWyatt-Alifib:

‘For jangle and bojangle. Trip trip. Pip pippy pippy pip pip landerim. Alifi my larder. Alifi my larder.’

23 White Noise – The Visitation

Van het fascinerende An electric storm uit 1968. Seks en dood. Experimenteel en melodieus.

David Vorhaus en een aantal mensen van de BBC Radiophonic Workshop, o.a. ook verantwoordelijk voor de muziek bij de oude Dr. Who series.

24 Leonard Cohen – Sisters of Mercy

De opbouw, instrumentatie en (dames)zang op dit lied is echt magnifiek. Een lied van Neil Young of Nick Drake had natuurlijk ook gekund als afsluiter.