Luwten is het solo-project van Tessa Douwstra en zij maakte echt een prachtige plaat. ‘Folktronica met een soulvolle uithaal’ schreef 3voor12 ooit over haar en daar hebben ze gelijk in :-). Tessa maakte op ons verzoek ook een Perfect playlist rond haar inspiratie voor deze plaat:

‘Het is moeilijk om precies te achterhalen wat me tijdens het maken van de plaat heeft geïnspireerd omdat ik juist heb geprobeerd exacte voorbeelden te vermijden tijdens het schrijven en opnemen en gewoon alles wat ik in de afgelopen jaren had verzameld aan inspiratie zich te laten vermenigvuldigen tijdens het proces. Gelukkig ben ik iemand die veel random Word bestanden laat rondslingeren op haar computer en zo kwam ik toch nog een paar specifieke tracks en inspiraties tegen. Deze lijst is een greep uit deze collectie en mijn geheugen.’

Perfect Luwten Inspired Playlist op Apple Music, hier.

 

Liner notes:

Sisyphus – Take Me

Ik ben altijd al Sufjan Stevens fan geweest maar tijdens het maken van het album stuitte ik op deze plaat. Samenwerking tussen Serengeti, Son Lux en Sufjan Stevens. Het nummer Take Me was qua sound helemaal waar ik mee bezig was. Heb dit honderd keer geluisterd omdat ik de sfeer zo mooi vind. Ook vind ik het interessant hoe zijn stem altijd urgent klinkt zonder dat het hard hoeft te zijn. Ik hoor altijd heel goed wat hij allemaal wil zeggen.

Dawn Of Midi – Atlas

Ik zag deze band op Cross Linx in het Muziekgebouw aan het IJ. Alle drie de bandleden speelden het hele concert met de ogen dicht. De pianist staat constant voor de piano omdat hij ook met zijn hand de snaren aan de binnenkant van de vleugel dempt. Het concert was één lange trip. Ik hou er erg van als muziek slim in elkaar zit én iets onverwachts met je gevoel doet. Hoofd en hart.

Bon Iver – The Wolves (Act I and II)

Ik vond het heel belangrijk dat er op de plaat veel geluid te horen zou zijn van de opnames. Krakende stoelen, vingers die tikken op gitaren. Het moest niet perfect worden. Een combinatie van iPhone opnames, valse noten, chique opnames, toevalligheden. Het werk van Justin Vernon is voor mij daarin echt een grote inspiratiebron. Op deze track hoor je veel tikjes, gekke alarmpjes, gereversde drums, auto-tune. Mooie liedjes, gitaren en stem gecombineerd met iets ongrijpbaars, toevalligs of raars.

Kendrick Lamar – Money Trees

Na bijna elke mixsessie zetten Maarten Harry de Boer (de mixer van de plaat) en ik deze track op. Dit lied is de anthem van het mixproces geworden.

John Wizards – Muizenberg

Via Jasper die een tijd lang toetsen bij mij speelde leerde ik allemaal nieuwe muziek kennen. Een van die dingen was John Wizards, een Zuid-Afrikaanse band. Deze track vind ik echt heel goed. Vocals en gitaren klinken waanzinnig. Arrangement en productie zijn zo eigen.

Lykke Li – Time Flies

Dit hele album vind ik heel mooi geproduceerd. Het is heel minimalistisch en simpel allemaal. Een paar pianonoten, een interessant percussief ingrediënt en verhaal.

Hanne Hukkelberg – My Devils

Wat Hanne Hukkelberg doet klinkt altijd zo anders dan de rest. Super eigenwijs. De vocals in het refrein vind ik heel vet klinken. Zo ver weg en dan in combinatie met die duimpiano’s.

Portishead – Sour Times

Op vakantie in de auto konden er maar een paar CD’s mee. Jeetje wat een plaat. Qua sampling en hoe daarvan iets nieuws te maken echt een voorbeeld. En Beth Gibbons.

Arctic Monkeys – Why’d You Only Call Me When You’re High

Ik vind AM dus echt een top popplaat. Heel vet gemixt door Tchad Blake. Ik vind de mengelmoes aan stijlen heel interessant en Alex Turner’s teksten heel goed.

Kaitlyn Aurelia Smith – Envelop

Deze plaat heb ik werkelijk grijsgedraaid. Bij voorkeur wandelend over straat. De wereld veranderd in een andere planeet met dit album op je oren. Deze plaat kwam pas laat in het maakstadium van mijn plaat uit maar ik het het zoveel geluisterd dat het in deze lijst hoort. De combinatie blazers en synths vind ik heel goed werken. Hybride muziek.

Meshell Ndgeocello – Weather

Ik geloof dat Mischa (mijn drummer) mij dit een keer liet horen. Ik weet nog dat hij tegenover me aan tafel zat toen ik dit voor het eerst hoorde. Mischa en ik hebben totaal niet dezelfde muzieksmaak wat onze samenwerking in LUWTEN super interessant houdt, vind ik. Dit vinden we allebei mooi. Dit grooved zo hard. Achter die gitaar en drums gebeuren zoveel gekke dingen. En ik vind het echt heel sexy gezongen.

St. Vincent – Cheerleader

Al jaren groot St. Vincent fan. Maakt me niet zoveel uit wat ze doet. Ik vind het gewoon vet dat ze zich constant blijft vernieuwen en ontwikkelen. Deze plaat luisterde ik toen ik net begon met het schrijven van album. Ik kende het nog niet zo goed maar het huis waar ik op paste in de zomer van 2014 en waar ik een groot deel van mijn album schreef had dit album in de daar hele grote LP collectie en een hele goede geluidsinstallatie.

JJ Cale – Magnolia

Ik wil later JJ Cale worden. En zulke gitaarsolo’s spelen.