Didi Hardenberg maakte Perfect Linda Ronstadt. Long overdue natuurlijk. Want Linda is echt één van de allergrootste. Lees de bijsluiter ook 🙏 Didi schreef ‘m deels, en hij vroeg ook nog zangeres en radiomaker Lana Wolf ook een duit in het zakje te doen. Een behoorlijk perfecte Perfect dus.

Enjoy!

Liner notes:

‘Linda could ltterally sing anything’ zegt Dolly Parton in de prachtige documentaire ‘The Sound of My Voice’ die onlangs op de Nederlandse televisie te zien was. Een liefdevol eerbetoon aan één van de grootste en succesvolste zangessen uit de Amerikaanse popmuziek. Te zien is niet alleen een veelzijdige en virtuoze zangeres, maar bovendien een gedreven, consciëntieuze, perfectionistische en geëngageerde artiest. Misschien wat neerbuigend werd ze de “Queen of Covers’ genoemd. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik haar lang ook zo zag en niet als een briljante vertolker van andermans werk. Maar waren Elvis en Sinatra dat ook niet: briljante vertolkers.

Op het hoogtepunt van haar roem verruilde ze de concertzalen de stadions in voor het theater om operette te doen. Uiteraard zeer tegen de zin in van de platenbazen. Deze stonden ook niet te springen toen ze na dit uitstapje niet terugkeerde naar de countryrock die haar groot gemaakt, maar met arrangeur Nelson Riddle een album met jazzstandards ging opnemen. Uiteindelijk maakte ze drie succesvolle jazzalbums. In 1987 nam ze samen met Dolly Parton en Emmylou Harris het album ‘Trio’ op. Een album dat de grote inspiratiebron was voor onder andere The (Dixie) Chicks en de Nederlands The Bluebirds. In hetzelfde jaar nam ze, wederom stonden de platenbazen niet te juichen, ‘Canciones De Mi Padre’ op, een album met Mexicaanse Mariachi-mzuiek. Het is één van de best verkochte Spaanstalige albums wereldwijd ooit. Misschien dat van Buena Vista Social Club meer albums zijn verkocht.

Deze playlist is een ode aan de wonderschone en virtuoze stem van Linda Ronstadt en geeft ook een beeld van haar veelzijdigheid. Naast haar werk van solo-albums, een aantal tracks waar ze een gastrolletje had. Zo is ze te horen bij een aantal geestverwanten en generatiegenoten als Karla Bonoff, Nicolette Larson en Valerie Carter. Linda Ronstadt zong het liefst ballads, mijn favoriet is evenwel haar wonderschone vertolking van Alison, geschreven door Elvis Costello.

Ik heb zangeres en radiomaakster Lana Wolf, maar vooral een groot bewonderaar van Linda Ronstadt, gevraagd om een stukje te schrijven. Lana Wolf gaat volgend jaar het theater in met het programma ‘Linda Ronstadt & Friends’.

‘Tot mijn grote teleurstelling werd nergens in de Nederlandsche filmhuizen/theaters, de film ‘The Sound of My Voice’ van Linda Ronstadt getoond. Deze film zorgde in Amerika al voor al veel beroering. Eindelijk was het in november 2020 zover; de documentaire werd uitgezonden op de Nederlandsche TV. En dat heb ik geweten! Mijn mailbox stroomde vol met berichten. Berichten als: “Nu snap ik je!” en “Wat een powervrouw.”, waren niet van de lucht! Eindelijk krijgt Linda de aandacht die ze verdient in Nederland.

Linda Ronstadt was voor mij life changing. Als kind van 4 jaar oud zag ik haar op tv. Mijn ouders hadden het toevallig opstaan. Het was de HBO 80’s Tour. Ik weet het nog precies… Mijn aandacht werd direct getrokken door haar krachtige, fluwelen stemgeluid. Bij het door J.D. Souther geschreven nummer ‘Faithless Love’, wist ik het zeker: Ik wilde net zo worden als Linda!

Linda werkte in en buiten de studio met de beste muzikanten en songwriters. Voor haar was er dan ook niet de noodzaak, om zelf te schrijven. Sommige mensen vinden artiesten dan minder, maar als je een song zo je eigen kunt maken als Linda, verbleken al deze vooroordelen! Linda wist precies welke songs ze moest gebruiken. In Amerika noemen ze dat zo mooi: “She has a lucky hand, for picking out the right songs!”

Linda was in de jaren 70 groter dan dan de president en speelde in grote stadions. Nog nooit was er in de popgeschiedenis een vrouw geweest die dit voor elkaar had gekregen. Ze heeft een hele generatie muzikanten/artiesten beïnvloed met haar muziek, stem en zeker ook met haar strijdvaardigheid in de beginjaren 70. Een vrouw aan het roer, was niet vanzelfsprekend. Deze Rocklegende heeft de weg geplaveid voor vele artiesten na haar.

Linda lijdt al bijna 10 jaar aan de ziekte van Parkinson, waardoor ze haar stem heeft verloren. Ze dit als: “Het lijkt of ik na het indrukken van de knop in de lift, op de verkeerde etage uitkom.” Ik ben blij dat er veel mensen in Nederland zijn, die Linda na het zien van de docu, nu ook omarmen. Want zelfs na ruim 40 albums en 50 jaar actief te zijn geweest in de showbizz, zijn Linda en haar muziek nog steeds tijdloos! Enjoy!’

Lana Wolf