Als je into Sven Hammond’s ‘maximale rock & soul’ bent, you’ve come to the right place baby! Guuzbourg maakte een heerlijk pompende Perfect geïnspireerd op Sven’s muziek en schuift een aantal van z’n grootste invloeden naar voren.

Enjoy!

Liner notes:
Als je van Sven Hammond Soul houdt, dan zijn woorden als ‘warm’, ‘soulful’ en ‘groovy’ woorden die je vaak in de mond neemt. Gevolgd door ‘yeah’ of ‘weetjewel’. SHS, aangevoerd door de hevig besnorde rockveteraan Sven Figee op ’t Hammond orgel, is een superband zoals ze in de jaren zeventig werden gekleid uit leden van groepen waar de rek uit was. Die rock, rhythm and blues en een snuif soul combineerden tot muziek waarop je met gebalde vuisten kon heupwiegen. Neem Humble Pie, waar Steve Marriott (Faces), Peter Frampton (Herd) en Greg Ridley (Spooky Tooth) hun krachten bundelden, en waarin het orgel, de gitaar en de ruw opgeschuurde strot van Marriott om aandacht vochten. Neem Graham Bond, die met Jack Bruce, Ginger Baker en John McLaughlin speelde, en alles wat er weten is over het Hammond orgel leerde aan Deep Purple’s Jon Lord. Of neem, van recentere datum, The Dead Weather, met haar van The Kills en hem van The White Stripes.
Een PIYL-editie met Sven Hammond Soul is niet compleet zonder de Jimmy’s, zoals Sven ze zelf altijd liefdevol noemt. De heren McGriff en Smith bedoelt hij dan. Grootmeesters op het toonwielorgel, zonder wie Sven zelf waarschijnlijk nooit achter de gedraaide pootjes was gaan zitten. Deep Purple is ook zo’n Figee-classic, net als Little Feat.
SHS heeft een geleidelijke transformatie ondergaan. Aanvankelijk vooral instrumentale jazzfunk, daarna opgeschoven richting soulrevue met gastzangeressen en een hoop koper en nu, met de komst van vaste zanger Ivan Peroti, is het soulgeinjecteerde rock geworden. Referenties zijn onder meer Lenny Kravitz, The Roots (met John Legend, die net zo smachtend zingt als Ivan), Solomon Burke natuurlijk, de koning van de rock ’n soul, en The Black Keys. Die laatste band was van grote invloed op het geluid van het laatstverschenen album The Usual Suspects. Drummer Joost Kroon liet zich inspireren door onder meer Serge Gainsbourg (hoera!), The Headhunters zijn een invloed van bassist Glenn Gaddum.  Zelf heb ik nog sfeergenoten als Led Zeppelin (met prominente toetsen), de Rolling Stones (idem, met Keith op zang) en Free toegevoegd. En nog meer lekkers. This is maximum rock’n soul, baby! Groovy! Yeah! Weetjewel.
– Guuzbourg